Diabetul, o boală scăpată de sub control!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SOS! De vină: sedentarismul şi consumul de alcool şi tutun

Diabetul, o boală scăpată de sub control!?

Sănătate 22 Mai 2014 / 00:00 766 accesări

În urmă cu aproape zece ani, specialiştii în Sănătate atrăgeau atenţia asupra creşterii alarmante a numărului bolnavilor de diabet în ţara noastră. Şi medicii constănţeni s-au aflat printre cei care trimiteau populaţiei SOS-uri în acest sens. Atenţionările lor s-au adeverit. Numărul bolnavilor depistaţi cu diabet creşte alarmant. Dacă, în urmă cu aproape cinci-şase ani, la nivelul judeţului nostru erau înregistraţi aproximativ 20.000 de pacienţi cu diabet, astăzi, potrivit şefului Clinicii Medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanţa, totodată coordonator al programului de diabet, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, numărul bolnavilor cu diabet este de 30.000. Şi problema este că nu toţi îşi acceptă diagnosticul primit. “Sunt mulţi cei care, deşi află că au diabet, nu se întorc la medic pentru sfaturi şi tratament”, a declarat, nu demult, profesorul. Indiferenţa lor în faţa bolii nu face altceva decât să le pună în pericol sănătatea. “Pot apărea o serie de complicaţii, risc de accident vascular cerebral, pot să-şi piardă vederea, picioarele sau să ajungă dependenţi de dializă”, a spus prof. univ. dr. Catrinoiu.

STUDIU NAŢIONAL De altfel, în ţară, situaţia este alarmantă. Datele statistice întocmite în cadrul unui studiu naţional arată că peste 1,7 milioane de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet şi vor dezvolta boala în următorii zece ani dacă nu iau măsuri, cele mai mari probleme fiind în zona de sud a ţării. Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, dr. Maria Moţa, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, rezultatele finale ale Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), potrivit căruia prevalenţa diabetului zaharat în România, respectiv numărul de cazuri raportate la o sută de locuitori, este de 11,6%. Astfel, ţara noastră se situează pe locul 2 în Europa, după Turcia, care are o prevalenţă de 14,85%. Studiul a fost realizat anul trecut, pe un eşantion de trei mii de persoane cu vârsta între 20 şi 79 de ani, pe cele opt regiuni istorice ale României, în zona de sud a ţării, în care au fost incluse judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa, înregistrându-se cele mai mari probleme, prevalenţa diabetului zaharat fiind de 13,39 %. Urmează în topul naţional judeţul Ilfov, cu o prevalenţă de 12,79%, apoi regiunile nord-est, cu o prevalenţă de 12,38%, sud-vest - cu 12,1%, nord-vest - cu 11,69% şi sud-est - cu 10,44%. La polul opus sunt Ardealul, cu o prevalenţă de 9,99%, şi Banatul, cu 8,2%. “Pentru mine a fost o surpriză acest lucru, pentru că ştiam că în aceste regiuni se consumă foarte multe grăsimi saturate şi mă aşteptam la alt rezultat. E posibil însă ca în aceste zone să fie nivelul de educaţie mai ridicat, să fie mai multă siguranţă pe stradă sau mai multe locuri amenajate pentru sport în aer liber sau bazine de înot pentru a face mişcare. Nu am găsit încă nicio explicaţie a acestor date, însă urmează să analizăm în detaliu rezultatele studiului”, a declarat Maria Moţa. Ea a adăugat că există o creştere epidemică a numărului de cazuri de diabet în ultimii ani şi ea nu s-a oprit, fiind necesară intervenţia populaţiei asupra a ceea ce specialiştii numesc factori modificabili, între care sedentarismul şi consumul de alcool şi ţigări.

La fiecare şase secunde, un om moare de diabet!

Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, la nivel global se depistează un nou caz de diabet la fiecare trei secunde, iar la fiecare şase secunde, un om moare din cauza acestei boli, în anul 2013 fiind înregistrate 5,1 milioane de decese în lume din cauza diabetului zaharat.



12