Din culisele filmului „Mihai Viteazul”, cu Sergiu Nicolaescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Din culisele filmului „Mihai Viteazul”, cu Sergiu Nicolaescu

Cultură 04 Decembrie 2009 / 00:00 7706 accesări

De 1 Decembrie, cu prilejul Zilei Naţionale a României, Televiziunea Neptun a difuzat filmul „Mihai Viteazul”, probabil cea mai impresionantă producţie istorică din cinematografia românească. Pelicula purtând semnătura regizorului Sergiu Nicolaescu este cel mai vizionat film românesc şi unul din cele mai bine vândute, fiind urmărită de cinefili de pe întreg mapamondul. Difuzarea producţiei „Mihai Viteazul”, care a fost propunerea României pentru Premiile Oscar, la categoria cel mai bun film străin, în 1972, a fost precedată de un amplu interviu acordat de Sergiu Nicolaescu prezentatoarei Neptun TV, Liliana Oprea Gogoaşă. Celebrul regizor a oferit amănunte mai puţin cunoscute privind modul în care acest film a reuşit să „spargă” barierele cenzurii timpului şi soluţiile de compromis la care a trebuit să se ajungă, în final.

Probabil că nu mulţi sunt cei care ştiau cum arăta proiectul iniţial al acestui film. În cadrul interviului de la Neptun TV, Sergiu Nicolaescu a vorbit despre propunerea venită din partea Columbia Pictures, prin care proiectul iniţial al filmului, pe un scenariu de Titus Popovici, urma să beneficieze de un buget de patru milioane de dolari şi trebuia să aibă în distribuţie nume mari ale cinematografiei americane, precum: Orson Welles, Laurence Harvey, Elizabeth Taylor şi Richard Burton, Charlton Heston. După ce filmul a obţinut aprobarea specială a lui Nicolae Ceauşescu, pentru colaborarea cu americanii, în ultimul moment, totul a fost oprit. Regizorul a fost coborât din avionul care îl ducea la Paris şi i s-a comunicat că filmul trebuie făcut numai cu actori români. Titus Popovici i-a spus, atunci, că acest lucru s-a întâmplat în urma unei scrisori trimise de Mircea Albulescu. Sergiu Nicolaescu l-a bănuit, însă, pe Titus Popovici că el ar fi scris-o.

Un film care depăşeşte timpul

Telespectatorii au aflat lucruri inedite şi despre castingul pentru rolul principal, Mihai Viteazul, atribuit, în final, lui Amza Pelea, din cele peste 128 de variante. Puţini ştiu, însă, că vocea lui Amza Pellea a fost dublată, pe parcursul filmărilor, de Emanoil Petruţ, actorul având probleme cu corzile vocale. Alături de Amza Pelea, în distribuţia filmului se regăsesc nume mari ale cinematografiei româneşti, precum Colea Răutu, Ion Besoiu, Olga Tudorache, Mircea Albulescu, Sergiu Nicolaescu, Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Septimiu Sever etc.

Filmările la „Mihai Viteazul” au durat trei luni, iar Sergiu Nicolaescu a respectat reperele istorice, astfel că scenele au fost filmate chiar în locul bătăliilor - Călugăreni, Şelimbăr, Praga, Istanbul, Dobrogea, pe malul Mării Negre. La acea vreme, Nicolaescu era singurul regizor care filma cu arme adevărate şi cel care a pus bazele unei şcoli de cascadori.

Filmul a fost lansat în ţară la începutul anilor ’70 şi au urmat lansări peste tot în lume, participări la festivaluri, toate reacţiile fiind pozitive. Cei de la Columbia Pictures au cumpărat filmul cu 200 000 de dolari, o sumă importantă la acea vreme. Referitor la ceea ce crede că i-ar fi trebuit peliculei pentru a câştiga Oscarul, Nicolaescu răspunde simplu: un om potrivit în juriu. Regizorul a povestit cum filmul a fost prezentat la Festivalul de la Moscova, care era mult mai important pentru ţările din Europa de Est. La proiecţie s-a încercat tăierea unei părţi - aceea cu intrarea lui Mihai Viteazul în Moldova -, Basarabia fiind, atunci, sub ocupaţie rusească. Ambasadorul roman a decis să părăsească sala, însă Sergiu Nicolaescu a urcat în sala de proiecţie şi a reluat partea tăiată.

Referitor la motivele pentru care acest film rezistă şi după aproape patru decenii, Nicolaescu este de părere că toate producţiile lui creează impresia că au fost filmate în prezent. Scenele, luptele, masele folosite… toate depăşesc timpul.



12