Directorul Liceului „Traian“, demis după scandalul fondului școlii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O istorie din care fiecare înțelege ce vrea Directorul Liceului „Traian“, demis după scandalul fondului școlii
Educație 03 Decembrie 2019 / 16:08 3021 accesări 18 comentarii

Prof. Gabriela Costea a fost demisă din funcția de director la doar două luni și jumătate de la numire

Prof. Gabriela Costea a fost demisă din funcția de director la doar două luni și jumătate de la numire

În luna octombrie, Roxana-Ioana Şerban, elevă a Liceului Teoretic „Traian” din Constanţa, a postat pe pagina de Facebook o listă în care apăreau sumele de bani strânse de asociaţia părinţilor, defalcate pe fiecare clasă în parte şi cu evidența cheltuielilor făcute - consumabile, serbare Crăciun, pază etc. Cea mai mare sumă de bani era folosită pentru asigurarea pazei liceului. În urma mediatizării, eleva a declarat că au fost făcute presiuni asupra ei și că a fost ameninţată, mulţi părinţi (CULMEA!) solicitând ca aceasta să fie sancţionată.

La finalul lunii octombrie, şi Avocatul Poporului s-a sesizat şi a început o anchetă în acest caz. În noiembrie, instituţia Avocatului Poporului i-a dat dreptate elevei și a emis mai multe recomandări conducerii liceului, printre care şi renunţarea la colectarea cotizaţiei pentru asigurarea pazei. „Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 25 octombrie 2019, a efectuat o anchetă şi a emis o Recomandare către directorul Liceului Teoretic Traian din Constanţa, în care solicită: trecerea celor două posturi de paznic, existente deja, din regim de noapte în regim de paznic de zi şi renunţarea la cotizaţia Asociaţiei de părinţi pentru asigurarea pazei; organizarea concursului pentru ocuparea celui de al treilea post de paznic şi montarea unui sistem de alarmă centralizat”, se arată în recomandarea transmisă de Avocatul Poporului pe 29 noiembrie 2019.

Şi reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa au reacţionat printr-un comunicat de presă, în care arătau că aceste colecte de fonduri au ajuns să aibîă statut de normalitate în şcoli, deşi sunt interzise de lege. „<Fondul şcolii> şi <fondul clasei> sunt deja fenomene bine împământenite în sistemul de învăţământ românesc, astfel că deja s-a creat o regulă nescrisă ca părinţii să plătească lunar, semestrial sau anual sume de bani din bugetul propriu pentru ca asociaţiile de părinţi să achiziţioneze materiale ce ţin de actul didactic (markere, bureţi, foi A4 etc.), materiale de curăţenie, contractarea firmei de pază a liceului, precum şi alte cheltuieli pe care unii directori le cer din partea asociaţiei de părinţi ce gestionează fondurile. Conform Legii educaţiei, cheltuielile de acest tip sunt asigurate pe deoparte din bugetul de stat al Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru bunuri şi servicii, iar pe de altă parte, cheltuielile ce ţin de renovări, asigurarea pazei, precum şi investiţii în clădirea şcolii, banii trebuie să fie asiguraţi din bugetul local, de către primărie”, au transmis reprezentanţii AEC după ce eleva de la liceul „Traian” a publicat lista cu „fondul şcolii”.

ÎN ROMÂNIA, DIRECTORII NU SUNT INSTALAȚI CU FORȚA ÎN FUNCȚIE!

În urma acestui scandal, Gabriela Costea, directorul Liceului Teoretic „Traian”, a fost demisă de conducerea Inspectoratului, iar în locul ei a fost numită, luni, Gabriela Bucovală, fostul inspector şcolar general al judeţului Constanţa. „Ieri, 02.12.2019, am aflat din presă că echipa ISJ, care, aparent, promovează transparenţa, a luat decizia de a-mi înceta contractul de management”, a informat Gabriela Costea, printr-un comunicat transmis marţi presei. Fostul director al liceului susţine că nu a solicitat niciodată bani şi că este victima unor „prezentări tendenţioase”. „La data de 13.10.2019, după doar o lună de mandat, am aflat că reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie a postat un tabel cu sume plătite în anul 2018 de părinţi pentru asigurarea pazei. (Menţionez că în 2018 nu eram directorul instituţiei şi niciodată, dar niciodată, nici în calitate de simplu profesor, nici de diriginte, nu am solicitat şi nu am primit bani sau alte favoruri din partea părinţilor sau din partea elevilor. Ca director, nici atât!!!). (...) Apoi a început bâlciul deşărtăciunilor cu diferite incitări şi am înţeles scopurile, motivele şi mijloacele folosite. Din cauza prezentărilor tendenţioase sau chiar mincinoase uneori, cei care nu au înţeles dedesubturile s-au inflamat de parcă eu personal eram vinovată de modul deplorabil de subfinanţare al învăţământului, în general, şi al Liceului Teoretic Traian, în particular”, mai susţine directorul demis al Liceului teoretic „Traian”. Nu o bănuiește nimeni pe prof. Costea că ar fi cerut personal vreun ban. Problema este că a tolerat ceea ce se întâmpla deși știa foarte bine că această colectare de fonduri este ilegală și, deasemenea, faptul că nu a gestionat situația pazei așa cum ar fi trebuit. Recomandările Avocatului Poporului trimise prof. Costea sunt niște măsuri de bun simț, pentru care în niciun caz nu trebuia să fii un excepțional manager ca să le gândești și să le aplici. Și o altă mare problemă, este, da, faptul că a permis ca eleva care a devoalat toată tărășenia să fie hărțuită, nemișcând în acest sens vreun deget. Dealtfel, acest lucru reiese și din declarația dată astăzi din care apare limpede că fosta directoare acreditează faptul că toată povestea fondului școlii ar fi în mare parte un „bâlci al deşărtăciunilor cu diferite incitări“ și cu „prezentări tendenţioase sau mincinoase“, pe care pare că le atribuie elevei care a demascat ceea ce directotul ascundea cu strășnicie sub preș. Faptul că educația este cras subfinanțată este un adevăr, dar la fel de adevărat este și faptul că în postul de director nu e nimeni instalat cu anasâna.

Loading...

18 comentarii

nicu duru 21:44:28 / 03 Decembrie 2019
Slugile si atat..

Ce sa inteleaga mai slugilor.. Directoarea a fost o sluga ca si voi aia din redactie.. Capul este doar de decor.. Pentru ea si pentru voi gandesc alti.. Voi doar semnati statele de plata...

ziar pesedist 07:30:17 / 04 Decembrie 2019
ziar pesedist

Dezinformare oribila marca telegraf. Nimic, dar absolut nimic din ceea ce s-a aruncat in spatiul public NU ESTE ILEGAL. Acel fond nu este al scolii, este al Asociatiei de parinti, o asociatie infiintata acum multi ani legal, si care, tot legal, are posibilitatea de a sponsoriza liceul. Orice persoana publica sau privata are dreptul legal de a dona, sponsoriza etc.... orice instituie din Romania!

Răspunde | Raportează | | |+22
Donație 08:28:07 / 04 Decembrie 2019
sau Constrangere

și cum a fost acuma Donație benevolă de la cei care au fonduri îndestulătoare ? Sau cumva s-a mers pe principiul Cine nu e cu noi e Împotriva Scolii și drept recompensa merita o corecție aplicată de Comitetul Javrelor după directiva Dascălului Șpăgar cu aplicare in catalog și mustrare zilnica in fata Colectivului Lărgit ( elevi - profesori - părinți) fara a uita și Limbajul de Specialitate ( bou, vaca, sărăntoc ) plus iminenta repetatiune a clasei pina la achitarea taxei de continuarea a Obiceiului Fondul Scolii Gratuit dar Platit de Părinți.

Minciuni 09:20:02 / 04 Decembrie 2019
Fonduri

Nu este nicio donatie ! Elevii sunt OBLIGATI ca sa achite fondul clasei si fondul scolii !!! Parintii bagatasi se ocupa si insista cu acest obicei ilegal !!!

Paul 09:33:52 / 04 Decembrie 2019
E legal?

Da, este legal acest fond al Asociatiei de parinti. Si eu, ca persoana privata, daca doresc, pot dona bani liceului.

Ion 09:36:54 / 04 Decembrie 2019
Pentru Minciuni

Ai vazut acel tabel? Apar 36 de clase pe el, din care 11 nu au dat niciun leu. Din restul, mai mult de jumatate din clase au dat foarte putini bani Asociatiei de parinti. Daca tie ti se pare constrangere faptul ca o treime din parinti strang bani, atunci interpretezi tendentios. CONSTRANGERE ar fi insemnat daca 90% din parinti dadeau bani, nu 40%.

@ION 10:27:43 / 04 Decembrie 2019
Mai analizati putin

Exista un concept numit HALOU. Prin extensie intuiesc ca si acuma din aia care ar fi dat nu cred ca ar fi dat chiar de buna-voie, din darnicie sau fara sacrificii. Intr-o clasa in care peste 90% dau bani (si au fost destule si acuma) eu cred ca intr-un fel unii s-au temut de repercusiuni (de ce sa se pun rau cu diriginta si restul profesorilor ca doar stim cine face notarea si poate influenta climatul clasei. Asta e un argument puternic. In plus pt. un elev mediu cu programa actuala abia resuste sa tina pasul dar si cu schimbarea brusca de atitudine din partea examinataorul, pai nu prea mai e in regula. Santajul respectiv inca se produce pe la noi, plus note pe oricarea alte criterii decit competenta). Pe latura celor care nu au dat, aplicati acelasi concept.(E greu si pt, profesori sa fie impotriva unei clase intregi si aici nu mai poti aplica preferential criterii). Problema nu ar fi ca legal sint modalitati sa sponsorizi o scoala.Dar un e cind ai in cont 100.000 euro, nu-i bai acolo sa dai citeva sute dar pt, un salariu mediu pai deja e problema si 100 lei. Nu da Statul Roman alocatia pt. elevi cit a fost cota pt. taxa. Aici e hiba !

Chiratza 10:43:22 / 04 Decembrie 2019
Manipulare ordinara..

Se demite un director instalat în septembrie 2019, pentru sumele de bani colectate de acea asociație în 2018..Dar se omite a se preciza asta.. Pai, tipul ala blajin cu privire timpa nu se întreabă cu ce plătește majoritatea instituțiilor școlare paza privata? Știe, toți știm, dar suntem o nație de ipocriți...

makarenco 10:44:37 / 04 Decembrie 2019
abureala

Ca de obicei e o abureala polirtica. S-a cautat un pretext pentru inlaturarea directoarei. Pe eleva respectiva a verificat-o cineva sa se stie cine a influentat-o sa procedeze ca atare. La intrebat cineva pe noul inspector general cum proceda cu fondul clasei cind era profesor.

@CHI si @MAk 10:51:34 / 04 Decembrie 2019
Dragii Mei

@CHI De ce trebuie platita paza privata si din banii elevilor in institutii PUBLICE ? Daca vreti o caracterizare pt. NATIA noasta atunci mai bine preponderenti idioti si docili. @MAK Ce aveti stimabile cu eleva. E inca un copil si acuma daca a publicat o lista REALA unde e hiba ? (altfel era calomnie, dar acuma nu este). Sau si dvs. sinteti din aia care le pace leucoplastul pe gurita ? ... doua nume distinse ca si mesajele

Entebe 13:02:46 / 04 Decembrie 2019
mizerabila care scrie sub pseudonimele Ion si Paul

ION și PAUL - doua pseudonime ale aceleiasi persoane care minte cu nerusinare si incearca sa manipuleze. Nu ma enerva, ca spun acum si cine esti!

Entebe 13:03:14 / 04 Decembrie 2019
Pentru Paul

ION și PAUL - doua pseudonime ale aceleiasi persoane care minte cu nerusinare si incearca sa manipuleze. Nu ma enerva, ca spun acum si cine esti!

Entebe 13:03:36 / 04 Decembrie 2019
Pentru Paul

ION și PAUL - doua pseudonime ale aceleiasi persoane care minte cu nerusinare si incearca sa manipuleze. Nu ma enerva, ca spun acum si cine esti!

John 13:06:09 / 04 Decembrie 2019
Pentru Chiratza

Daca dumneata esti machedoanca de-a directoarei, n-ai decat sa fii sanatoasa! Indreptati-va impotriva Primariei, nu impotriva unei copile care semnaleaza ilegalitati. Si da, este ilegal sa colectati acest fond al clasei! Iar madame director a fost numita interimar. Nu a dat niciun examen pentru postul acela. Oricum nu mai facea multi purici acolo!

Mircea 13:11:04 / 04 Decembrie 2019
scarba

Toti rahatii imbogatiti peste noapte se duc sa se vanture pe langa profesori si sa fluture cu banii, obligandu-i in acest fel si pe amarati sa plateasca din ceea ce nu au. Obligati Primaria sa plateasca paza, rahatilor cu gura mare fix unde nu trebuie, nu niste amarati care muncesc de se spetesc pe te-miri-ce la imbogatitii si snobii lingai de clante de cancelarie.

12

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 1.1912 secunde