Directorul Liceului „Traian“, demis după scandalul fondului școlii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O istorie din care fiecare înțelege ce vrea

Directorul Liceului „Traian“, demis după scandalul fondului școlii

Educație 03 Decembrie 2019 / 16:08 4541 accesări

Prof. Gabriela Costea a fost demisă din funcția de director la doar două luni și jumătate de la numire

Prof. Gabriela Costea a fost demisă din funcția de director la doar două luni și jumătate de la numire

În luna octombrie, Roxana-Ioana Şerban, elevă a Liceului Teoretic „Traian” din Constanţa, a postat pe pagina de Facebook o listă în care apăreau sumele de bani strânse de asociaţia părinţilor, defalcate pe fiecare clasă în parte şi cu evidența cheltuielilor făcute - consumabile, serbare Crăciun, pază etc. Cea mai mare sumă de bani era folosită pentru asigurarea pazei liceului. În urma mediatizării, eleva a declarat că au fost făcute presiuni asupra ei și că a fost ameninţată, mulţi părinţi (CULMEA!) solicitând ca aceasta să fie sancţionată.

La finalul lunii octombrie, şi Avocatul Poporului s-a sesizat şi a început o anchetă în acest caz. În noiembrie, instituţia Avocatului Poporului i-a dat dreptate elevei și a emis mai multe recomandări conducerii liceului, printre care şi renunţarea la colectarea cotizaţiei pentru asigurarea pazei. „Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 25 octombrie 2019, a efectuat o anchetă şi a emis o Recomandare către directorul Liceului Teoretic Traian din Constanţa, în care solicită: trecerea celor două posturi de paznic, existente deja, din regim de noapte în regim de paznic de zi şi renunţarea la cotizaţia Asociaţiei de părinţi pentru asigurarea pazei; organizarea concursului pentru ocuparea celui de al treilea post de paznic şi montarea unui sistem de alarmă centralizat”, se arată în recomandarea transmisă de Avocatul Poporului pe 29 noiembrie 2019.

Şi reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa au reacţionat printr-un comunicat de presă, în care arătau că aceste colecte de fonduri au ajuns să aibîă statut de normalitate în şcoli, deşi sunt interzise de lege. „<Fondul şcolii> şi <fondul clasei> sunt deja fenomene bine împământenite în sistemul de învăţământ românesc, astfel că deja s-a creat o regulă nescrisă ca părinţii să plătească lunar, semestrial sau anual sume de bani din bugetul propriu pentru ca asociaţiile de părinţi să achiziţioneze materiale ce ţin de actul didactic (markere, bureţi, foi A4 etc.), materiale de curăţenie, contractarea firmei de pază a liceului, precum şi alte cheltuieli pe care unii directori le cer din partea asociaţiei de părinţi ce gestionează fondurile. Conform Legii educaţiei, cheltuielile de acest tip sunt asigurate pe deoparte din bugetul de stat al Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru bunuri şi servicii, iar pe de altă parte, cheltuielile ce ţin de renovări, asigurarea pazei, precum şi investiţii în clădirea şcolii, banii trebuie să fie asiguraţi din bugetul local, de către primărie”, au transmis reprezentanţii AEC după ce eleva de la liceul „Traian” a publicat lista cu „fondul şcolii”.

ÎN ROMÂNIA, DIRECTORII NU SUNT INSTALAȚI CU FORȚA ÎN FUNCȚIE!

În urma acestui scandal, Gabriela Costea, directorul Liceului Teoretic „Traian”, a fost demisă de conducerea Inspectoratului, iar în locul ei a fost numită, luni, Gabriela Bucovală, fostul inspector şcolar general al judeţului Constanţa. „Ieri, 02.12.2019, am aflat din presă că echipa ISJ, care, aparent, promovează transparenţa, a luat decizia de a-mi înceta contractul de management”, a informat Gabriela Costea, printr-un comunicat transmis marţi presei. Fostul director al liceului susţine că nu a solicitat niciodată bani şi că este victima unor „prezentări tendenţioase”. „La data de 13.10.2019, după doar o lună de mandat, am aflat că reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie a postat un tabel cu sume plătite în anul 2018 de părinţi pentru asigurarea pazei. (Menţionez că în 2018 nu eram directorul instituţiei şi niciodată, dar niciodată, nici în calitate de simplu profesor, nici de diriginte, nu am solicitat şi nu am primit bani sau alte favoruri din partea părinţilor sau din partea elevilor. Ca director, nici atât!!!). (...) Apoi a început bâlciul deşărtăciunilor cu diferite incitări şi am înţeles scopurile, motivele şi mijloacele folosite. Din cauza prezentărilor tendenţioase sau chiar mincinoase uneori, cei care nu au înţeles dedesubturile s-au inflamat de parcă eu personal eram vinovată de modul deplorabil de subfinanţare al învăţământului, în general, şi al Liceului Teoretic Traian, în particular”, mai susţine directorul demis al Liceului teoretic „Traian”. Nu o bănuiește nimeni pe prof. Costea că ar fi cerut personal vreun ban. Problema este că a tolerat ceea ce se întâmpla deși știa foarte bine că această colectare de fonduri este ilegală și, deasemenea, faptul că nu a gestionat situația pazei așa cum ar fi trebuit. Recomandările Avocatului Poporului trimise prof. Costea sunt niște măsuri de bun simț, pentru care în niciun caz nu trebuia să fii un excepțional manager ca să le gândești și să le aplici. Și o altă mare problemă, este, da, faptul că a permis ca eleva care a devoalat toată tărășenia să fie hărțuită, nemișcând în acest sens vreun deget. Dealtfel, acest lucru reiese și din declarația dată astăzi din care apare limpede că fosta directoare acreditează faptul că toată povestea fondului școlii ar fi în mare parte un „bâlci al deşărtăciunilor cu diferite incitări“ și cu „prezentări tendenţioase sau mincinoase“, pe care pare că le atribuie elevei care a demascat ceea ce directotul ascundea cu strășnicie sub preș. Faptul că educația este cras subfinanțată este un adevăr, dar la fel de adevărat este și faptul că în postul de director nu e nimeni instalat cu anasâna.



Ştiri recomandate

12