Discuţii Uniunea Europeană - Rusia pe tema statutului provinciei Kosovo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Discuţii Uniunea Europeană - Rusia pe tema statutului provinciei Kosovo

Externe 06 Februarie 2007 / 00:00 533 accesări

Un grup alcătuit din trei oficiali europeni s-a deplasat, luni, la Moscova, pentru a încerca să reducă diferenţele de viziune dintre Rusia şi Executivul european în privinţa viitorului provinciei Kosovo. Oficialii europeni s-au referit inclusiv la rolul de furnizor energetic al Rusiei şi la embargo-ul impus de autorităţile de la Moscova asupra importurilor de carne poloneză, care a determinat suspendarea negocierilor anterioare. Troica, alcătuită din ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Javier Solana şi comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, s-a întîlnit cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, în cursul acestei vizite de o zi. Frank-Walter Steinmeier reprezintă Germania, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii.

În urmă cu trei zile, trimisul special al Naţiunilor Unite a dezvăluit o propunere ce deschide provinciei Kosovo calea spre independenţă. Rusia, un aliat istoric al Serbiei, se opune planului şi şi-ar putea folosi dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate pentru a bloca propunerea. Întrebat cît de apropiate sînt poziţiile Uniunii Europene şi ale Rusiei în legătură cu statutul provinciei Kosovo, un oficial a declarat: "Vom afla după discuţiile de luni". De altfel, diplomaţii au început deja să-i pregătească pe liderii comunităţii albaneze din Kosovo pentru posibilele schimbări ce vor apărea în propunerile mediatorului Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, referitoare la noul statut al provinciei Kosovo. Emisarul american pe probleme legate de provincia Kosovo, Frank Wisner, a efectuat o vizită în Kosovo la o zi după prezentarea la Belgrad şi Pristina de către Martti Ahtisaari a propunerilor pentru un nou statut al provinciei administrată de Naţiunile Unite începînd din 1999.

La rîndul său, premierul provinciei Kosovo, Agim Ceku, a declarat că definirea noului statut al regiunii separatiste înlătură "incertitudinile" etnicilor sîrbi din provincie, cărora le-a cerut să accepte "mîna întinsă" de albanezi. Acesta le-a cerut sîrbilor din provincie să accepte realitatea şi să clădească, împreună cu autorităţile din Kosovo, un nou viitor al regiunii. Albanezii, majoritari în proporţie de 90% în rîndul celor aproximativ două milioane de locuitori din Kosovo, îşi revendică independenţa, fapt ce generează opoziţia oficialilor de la Belgrad, care nu sînt dispuşi să accepte decît o largă autonomie.



12