DNA a început ancheta privind migrația aleșilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La o săptămână de la sesizare

DNA a început ancheta privind migrația aleșilor

Administrație 17 Septembrie 2014 / 00:00 489 accesări

ANCHETĂ În 2006, Alianța DA, formată din PNL și PD, reușea, datorită unui act normativ, să atragă peste 400 de aleși locali. La opt ani distanță, Guvernul condus de Victor Ponta a venit cu o ordonanță aproape similară, care permite aleșilor ca, în termen de 45 de zile, să poată trece de la un partid la altul, fără să-și piardă mandatul. Practic, Executivul nu a făcut decât să copieze legea din 2006. Premierul Victor Ponta a declarat că își asumă Ordonanța de Urgență privind primarii, el explicând că ”trebuie deblocată activitatea autorităţilor locale”. ”Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost votați cu USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”, a spus, la momentul adoptării ordonanței, premierul. La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a punctat faptul că Guvernul nu a făcut nimic nedemocratic, pentru că aleșii nu sunt obligați să declare apartenența politică. Având în vedere faptul că mulți aleși locali PNL și PDL din toată țara au plecat din partide pentru că nu sunt de acord cu deciziile luate la nivel central, aceliștii sunt atât de hotărâți să desființeze ordonanța încât au fost în stare să apeleze la cele mai murdare metode. Una dintre acestea a fost pusă în aplicate de candidatul mut al ACL, Klaus Iohannis, care a depus, în 9 septembrie, o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva vicepremierului Liviu Dragnea, pentru abuz în serviciu. Iohannis reclamă faptul că, prin ordonanța respectivă, au fost aduse vătămări la adresa candidaților la prezidențiale.

URGENTARE Culmea este că, atunci când este vorba un ales al PSD, procurorii DNA se mișcă extrem de rapid și, la numai o săptămână de când Iohannis a făcut reclamația, DNA a demarat cercetările penale „in rem”, adică doar cu privire la faptă, nu și la persoană. Klaus Iohannis a fost audiat, ieri, la DNA, în calitate de martor, iar la ieșire, președintele PNL a declarat că şi-a reiterat plângerea formulată pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, şi a dat o declaraţie scrisă în acest sens. Iohannis a precizat că astfel s-a îndeplinit una dintre etapele privind plângerea penală formulată de el pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru abuz în serviciu în cazul iniţierii ordonanței privind migrația.

TRANSFERURI În timp ce procurorii DNA caută piatra filozofală în acest caz, ordonanța privind migrația produce deja efecte în teritoriu. Spre exemplu, în județul Constanța, mai mulți aleși locali au schimbat taberele politice. Până acum, singurele certitudini sunt din comunele Adamclisi și Peștera. La Adamclisi, primarul Anton Burcea și-a dat demisia din PDL pentru a intra în PSD, iar la Peștera, mai mulți consilieri locali au plecat din PSD. De asemenea, prin târg umblă vorba că mai sunt și alți edili constănțeni care au profitat de ordonanța guvernamentală. Printre aceștia se numără primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, care ar fi părăsit PDL. Potrivit zvonurilor, Anghel este nemulțumit de alianța dintre PDL și PNL și nu vrea să-l susțină pe Iohannis în campanie. El ar fi declarat că nu se va înscrie în niciun partid și va rămâne independent. Însă tot gura lumii spune că Nicolae Anghel a pornit o adevărată campanie de înființare a unei filiale a PMP la Castelu.



12