Dobrogea oferă soluţii ecologice pentru viitorul energetic al României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dobrogea oferă soluţii ecologice pentru viitorul energetic al României

Social 27 Februarie 2007 / 00:00 755 accesări

Una dintre cele mai căutate surse de energie din lume este cea eoliană. „Ieftinirea energiei este greu de realizat pe termen scurt în lipsa unor investiţii consistente”, a declarat Andris Piebalgs, Comisarul European pentru Energie, la conferinţa susţinută de acesta la Bucureşti. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, prezent şi el la conferinţă, a declarat că energia eoliană din Dobrogea ar putea depăşi producţia de energie nucleară de la unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă. În zona Dobrogei, susţine ministrul, s-ar putea produce circa 2.000 de megawatti, neprecizînd însă cînd ar putea fi demarat un astfel de proiect în zona noastră. La rîndul său, comisarul european a subliniat importanţa găsirii de surse alternative de energie. Piebalgs s-a referit atît la politica internă a Uniunii Europene în privinţa domeniului energetic, cît şi la cea externă. Referitor la politica externă, Comisarul pentru Energie a precizat că trebuie găsite noi surse de aprovizionare şi că trebuie încurajaţi furnizorii să aducă gaze naturale şi petrol în UE.

În următoarele două decenii, creşterea consumului de energie se va intensifica şi, „de aceea, nu ne putem aştepta ca preţul petrolului să scadă, astfel încît e necesar să creştem investiţiile în toate ariile sectorului energetic”. Piebalgs a criticat şi practica statelor europene de a utiliza o mare parte a veniturilor din vînzarea de petrol şi gaze pentru subvenţii. În plus, competiţia din domeniul energetic românesc este redusă, iar piaţa are nevoie de un grad mai ridicat de transparenţă, a adăugat Piebalgs. Din aceste motive, UE a identificat trei zone în care trebuie să-şi concentreze eforturile: eficienţa energetică, surse de energie regenerabilă şi investiţii în tehnologia de profil. Energia provenită din surse regenerabile reprezintă, în acest moment, aprox. 12-15% din producţia totală de energie, a precizat ministrul Economiei. Acest lucru se datorează faptului că în acest volum a fost inclusă şi energia hidro. România, ca şi celelalte state europene, trebuie să aibă un procent de 20% de energie produsă din surse regenerabile.

Prea săraci pentru reducerea noxelor

Statul român ar trebui să aloce aprox. 10% din PIB pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, după cum cer normele europene, a precizat Vosganian. Acest efort este mult prea mare însă pentru autorităţile române. Trebuie accesat sectorul privat, îşi dă cu părerea Vosganian, văzînd şi soluţia: privatizarea complexurilor energetice. „Mai mult chiar, avem timp pînă în 2010 să privatizăm aceste mari unităţi energetice - Ţurcani, Rovinari, Işalniţa. În caz contrar, ele riscă să fie închise. Astfel, este necesar un parteneriat public-privat care să contribuie la cheltuielile necesare acestui scop”, a afirmat ministrul Economiei. Cifrele vehiculate la nivel mondial sînt cel puţin stupefiante, dacă ar fi să luăm în considerare declaraţiile extreme ale lui Vosganian. Astfel, Germania este cel mai mare producător de energie eoliană, cu aprox. 21.000 de megawatti în 2006. Acest procent înseamnă 32% din totalul mondial de energie eoliană şi 6% din producţia sa totală de energie electrică. Germania are 16.000 de turbine eoliene, cele mai multe în nordul ţării, inclusiv trei dintre cele mai mari din lume, din care două produc cîte 5 MW şi una 6 MW. Pe a doua poziţie se clasează Spania, cu aprox. 11.615 MW. Danemarca produce cel mai mare volum de energie eoliană raportat la totalul său de energie electrică, adică 20%. Potrivit raportului ministrului Economiei, România se situează în topul mondial al producătorilor de energie eoliană. 2.000 MW înseamnă că sîntem deasupra Marii Britanii (1.963 MW) şi foarte aproape de Italia, care a produs 2.123 MW, ţări care ocupă în clasamentul general locurile 8 şi, respectiv 7.



12