Doi români care au agresat sexual o irlandeză îşi vor primi astăzi sentinţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doi români care au agresat sexual o irlandeză îşi vor primi astăzi sentinţa

Externe 23 Iunie 2009 / 00:00 513 accesări

Doi români care au agresat sexual o tînără irlandeză, după ce aceasta întreţinuse relaţii sexuale de bunăvoie cu un alt bărbat, îşi vor primi sentinţa, astăzi, la instanţa supremă din Londra. Victima a declarat iniţial că bărbaţii au obligat-o să meargă cu ei, cu maşina, într-o zonă rurală din apropiere de Tipperary, unde au violat-o, însă a recunoscut, apoi, că minţise. Unul din detectivii care s-au ocupat de caz, Tom Kelly, a spus acuzării că fata a minţit în declaraţie pentru că îi era ruşine de faptul că întreţinuse relaţii sexuale cu un bărbat necunoscut, pe care îl abordase în faţa unei discoteci. Constantin Mariscariu (24 de ani) şi Ionuţ Hoinaru (30 de ani) au pledat vinovaţi în faţa acuzaţiilor de agresiune sexuală, în 16 martie 2008. Ei pledaseră, iniţial, nevinovaţi. Ambii au recunoscut că au obligat-o pe femeie să întreţină relaţii sexuale orale cu ei, în aceeaşi cameră în care aceasta întreţinuse anterior relaţii sexuale cu un al treilea bărbat. Acesta din urmă a fost şi el arestat, drept urmare a declaraţiei false a tinerei, dar a fost eliberat ulterior. Victima a acceptat o compensaţie de 5.000 de euro din partea lui Mariscariu, care a fost eliberat pe cauţiune. Hoinaru, care nu are adresă fixă în Irlanda, însă lucrase la un parc de distracţii, este încă în detenţie, unde ar fi fost victima unor atacuri rasiste.

O adolescentă româncă, găsită vinovată de încălcarea proprietăţii unei bătrîne de 78 de ani din Irlanda, în timp ce cerşea, îşi aşteaptă sentinţa la Tribunalul pentru Minori din Dublin, urmînd să afle decizia curţii, joi. Dadina Gheorghe avea 17 ani la comiterea infracţiunii şi are alte patru antecedente penale în Dublin, însă a împlinit 18 ani, primăvara trecută, putînd fi judecată drept adult. Judecătorul care se ocupă de caz a amînat pronunţarea sentinţei pînă joi, pentru a se consulta cu un alt magistrat, care a instrumentat dosarul tinerei în lunile precedente. Fata a intrat fără permisiune în casa unei pensionare din Dublin, de mai multe ori în ultimii patru-cinci ani. Ei i s-a spus de fiecare dată să plece, însă, în repetate rînduri a refuzat să facă acest lucru sau a rămas o vreme în faţa casei. Victima a povestit ofiţerilor că, atunci cînd nu răspundea la uşă, o vedea pe acuzată uitîndu-se pe geamuri pentru a vedea cine este acasă. Ea a mai spus că, uneori, fata cerea de mîncare, iar bătrîna îi dădea, dar tînăra se întorcea de fiecare dată. Adolescenta ar fi procedat la fel şi cu alte persoane în vîrstă de pe strada respectivă. Ea a recunoscut că cerşea, dar a adăugat că avea de gînd să plece din casa bătrînei în momentul în care ofiţerii au fost chemaţi s-o aresteze. Românca a mai fost acuzată de furt şi, anul trecut, a ispăşit o pedeapsă de zece luni de detenţie.

Eveniment ecumenic la o biserică din Belfast, în sprijinul românilor atacaţi de rasişti

Sute de persoane, între care şi vicepremierul Martin McGuiness, au participat, duminică, la un eveniment ecumenic la Fitzroy Presbyterian Church din sudul Belfastului, în semn de sprijin faţă de românii forţaţi de rasişti să-şi părăsească locuinţele. La eveniment au participat şi primarul Belfastului, Naomi Lung, parlamentarul pentru sudul oraşului, doctorul Alasdair McDonnell şi un număr de familii de imigranţi. O reuniune publică urmează să fie organizată mîine, la Centrul pentru Şomaj din Belfast, în sudul oraşului, pentru a discuta situaţia.

Oraşul Belfast este, potrivit unui sondaj recent, cel mai prietenos oraş din Marea Britanie, la polul opus fiind capitala Londra. Cercetarea, publicată la cîteva zile după atacurile rasiste care au forţat peste 100 de români să plece din zonă, a dezvăluit că aproape o cincime din rezidenţii oraşului (18%) îi consideră pe vecinii lor drept prieteni. Aproape o treime (32%) din locuitorii Belfastului au spus că probabil ar discuta cu vecinii lor zilnic, faţă de doar 9% în Edinburgh şi 14% în Londra.

Un jurnalist îmbrăcat în cerşetor studiază reacţia nord-irlandezilor faţă de acest fenomen

Un jurnalist de la “Belfast Telegraph” s-a îmbrăcat ca un cerşetor şi a studiat reacţia nord-irlandezilor faţă de fenomenul tot mai extins al cerşetoriei, în contextul atacurilor rasiste de săptămîna trecută împotriva a peste 100 de imigranţi români, relatează cotidianul în ediţia electronică. Opinia publică a fost divizată în ultima săptămînă faţă de suferinţele imigranţilor români din Belfast, judecînd după comentariile emisiunilor de la posturile de radio, afirmă jurnalistul Rodney Edwards. În pofida indignării provocate de atacurile şi ameninţările împotriva lor, există şi o nemulţumire legată de numărul tot mai mare de români care cerşesc pe străzi.

Îmbrăcat sărăcăcios şi aşezat pe o cutie de carton în sudul Belfastului, în apropiere de zona unde au avut loc unele atacuri rasiste, jurnalistul a observat în cîteva minute că nu era privit pozitiv. În apropiere de Strada Universităţii, o femeie s-a uitat cu insistenţă la el, o alta a traversat strada pentru a-l evita, mulţi trecători clătinau din cap, majoritatea încercînd să-l evite. Un bărbat i-a oferit o ţigară. Mai tîrziu, jurnalistul s-a mutat pe un trotuar de pe strada aglomerată Lisburn Road, aproape de locul unde au avut loc alte atacuri rasiste recente. Printre reacţiile trecătorilor, el a observat mai ales privirile ciudate, dezgustul şi ignoranţa sau unele grupuri gălăgioase care făceau referire în batjocură la abuzuri, rîzînd. Jurnalistul a apreciat că se simţea îngrozit chiar în mijlocul zilei şi că nu-şi putea imagina cum era să înnoptezi în oraş în aer liber. Jurnalistul şi-a încheiat cercetările, după ce un bărbat s-a îndreptat către el, întrebîndu-l furios de ce cerşeşte pe străzi şi înjurîndu-l.



12