Două femei îşi dispută Preşedinţia în Chile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Două femei îşi dispută Preşedinţia în Chile

Externe 19 Noiembrie 2013 / 00:00 410 accesări

Fosta preşedintă socialistă Michelle Bachelet nu a reuşit să obţină peste 50% din voturi la alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică în Chile şi se va confrunta în turul doi cu rivala sa de dreapta, Evelyn Matthei. După numărarea a 78,38% din buletine, Michelle Bachelet este creditată cu cu 46,69% din voturi, procentul obţinut de Evelyn Matthei fiind de 25,15%. În paralel cu alegerile prezidenţiale, s-a desfăşurat şi scrutinul pentru alegerea celor 120 de deputaţi, 20 de senatori şi a consilierilor regionali.

În vârstă de 62 de ani, divorţată şi mamă a trei copii, Michelle Bachelet a mai condus Chile din anul 2006 până în 2010, când nu a mai candidat întrucât Constituţia nu i-a permis un al doilea mandat consecutiv şi a optat pentru un post de director la ONU. Se bucură în continuare de o popularitate considerabilă şi a plecat de pe poziţia de favorită în alegeri, pe care era aproape sigură că urma să le câştige încă din primul tur. Contracandidata sa, Evelyn Matthei, a obţinut un rezultat peste aşteptări, fiind cotată înaintea scrutinului cu 14-21% din intenţiile de vot. Cele două aspirante la funcţia de preşedinte se cunosc încă din copilărie, când familiile lor erau vecine, iar părinţii lor aveau aceleaşi pasiuni pentru literatură şi muzică. Însă lovitura de stat a lui Augusto Pinochet, care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele socialist Salvador Allende, pe 11 septembrie 1973, avea să le marcheze viaţa profund. Atunci, tatăl lui Michelle, Alberto Bachelet, general de aviaţie şi apropiat al lui Salvador Allende, a fost torturat şi a murit în închisoare şase luni mai târziu, în timp ce tatăl lui Evelyn, Fernando Matthei, a ajuns să facă parte din junta militară, obţinând o funcţie de conducere în centrul de detenţie unde era încarcerat tatăl lui Michelle.

În prezent, Michelle Bachelet este sprijinită în alegeri de o mare coaliţie, numită Noua majoritate, din care fac parte comuniştii, care nu au mai fost la putere niciodată după lovitura de stat din 1973, creştin-democraţii şi mai multe curente socialiste. A promis că va implementa un ambiţios program de reforme, printre ideile enunţate fiind revizuirea Constituţiei din anul 1980, un nou cod fiscal, în care să se regăsească şi o creştere a impozitelor percepute companiilor sau reorganizarea sistemului de învăţâmânt, afectat de numeroasele proteste ale studenţilor. Contracandidata ei de dreapta nu are în vedere schimbări profunde în societate, programul său liberal dorindu-se a fi continuarea celui aplicat de actualul preşedinte, Sebastian Pinera. Politica economică susţinută de Evelyn Matthei se bazează pe combaterea evaziunii fiscale şi pe redistribuirea resurselor, iar la capitolul educaţie, una dintre temele majore de campanie electorală, a promis acordarea de subvenţii familiilor în locul instituţiilor de învăţământ.



12