După cardul de salarii, apare cardul de pensii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

După cardul de salarii, apare cardul de pensii

Economie 15 Ianuarie 2007 / 00:00 1334 accesări

La sfîrşitul anului trecut, Bancpost şi CEC-ul au refuzat să mai efectueze plata pensiilor, nemulţumite că nu cîştigau nimic de pe urma acestui serviciu bancar. Guvernul a emis însă o lege prin care băncile pot primi un comision pentru plata pensiilor, astfel încît bătălia băncilor pe cei 5,5 milioane de pensionari a început. Aceştia sînt ispitiţi cu mijloace de plată moderne, precum cardul, care poate fi folosit atît pentru retragerea banilor de la bancomate, cu comision 0, cît şi pentru plata cumpărăturilor în magazine sau plata facturilor la bancomate, tot fără comision. Singurul cost al pensionarului deţinător de card este plata unui comision lunar de mentenanţă, de 50 de bani (5.000 de lei vechi) şi un mic inconvenient, reprezentat de suma minimă care trebuie să rămînă pe card, de 50.000 de lei vechi.

Printre avantajele cardului se mai numără faptul că pensia pe card se poate retrage de la orice bancomat sau ghişeu bancar, din orice oraş sau sat românesc, precum şi de la orice bancomat din străinătate. Astfel, dacă pensionarul este plecat în alt oraş sau în străinătate, el îşi poate ridica pensia liniştit de la cel mai apropiat bancomat sau ghişeu bancar. Un aspect este însă foarte important. Cel puţin odată la trei luni trebuie semnat cuponul special de pensie care vine lunar printr-o scrisoare recomandată la domiciliul fiecărui pensionar deţinător de card. Plata pensiei se suspendă dacă taloanele de plată sînt returnate la casa de pensii timp de trei luni consecutiv. Reluarea plăţii se poate face, la cerere, la o lună după ce aceasta a fost depusă. Odată cu reluarea plăţilor vor fi achitate şi sumele restante. Un alt avantaj îl constituie posibilitatea de a face rapid şi uşor transferuri de bani din sau în contul de card. Dacă are deja un card la o bancă, acesta se prezintă la casa de pensii unde completează o cerere tip pentru virarea pensiei în contul de card sau contul curent. În caz contrar, pensionarul trebuie să meargă mai întîi la bancă pentru a face o cerere de emitere a unui card de debit. Cu cererea completată, pensionarul se duce la o unitate bancară din raza teritorială a casei de pensii sau la unitatea bancară unde are cardul sau contul, de unde obţine codul IBAN şi extrasul de cont. Pensionarul se întoarce apoi cu cererea completată la casa de pensii, iar pensia va intra pe card începînd cu luna următoare.

BCR, prima bancă ce va emite carduri de pensii

BCR a anunţat că este prima bancă ce va emite carduri de pensii, un astfel de acord fiind semnat deja de CEC şi urmează a fi semnat şi de alte bănci. Conducerea BCR speră să emită 200.000 de astfel de carduri pentru pensionari. BCR se bazează şi pe actualii deţinători de carduri de salarii, viitorii deţinători de carduri de pensii. BCR are contracte cu 6.700 de firme pentru furnizarea salariilor pe card. În prezent, din cei 5,5 milioane de pensionari, doar 500.000 îşi primesc pensiile printr-o bancă, iar din aceştia 10.000 încasează pensia pe card. Restul pensiilor se distribuie prin poştă, la domiciliul fiecărui pensionar.

Pentru serviciul de plată a pensiilor prin bancă, potrivit legislaţiei, casa de pensii poate plăti băncilor un comision de maximum 0,15%, faţă de 1,3% pentru plata la domiciliu. Cele două bănci, BCR şi CEC, au reuşit să negocieze cu casa de asigurări comisionul maxim pentru plata pensiilor. CEC-ul şi BCR-ul sînt printre primele bănci cu cele mai multe unităţi şi bancomate. BCR va începe să plătească primele pensii pe card din 14 februarie, în prezent fiind înregistrate cererile.



Ştiri recomandate

12