Ecosistemele din Marea Neagră, în pericol din cauza temperaturilor ridicate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ecosistemele din Marea Neagră, în pericol din cauza temperaturilor ridicate

Justiție 16 Ianuarie 2007 / 00:00 835 accesări

Temperaturile neobişnuit de mari pentru această perioadă a anului au ridicat multe semne de întrebare ecologiştilor care se tem pentru consecinţele pe care le-ar putea avea acest fenomen meteorologic asupra plantelor şi vieţuitoarelor. Astfel, Societatea de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin (SEOPMM) „Oceanic – Club” a început un program de monitorizare a efectelor schimbărilor climatice asupra ecosistemelor marine din regiunea costieră românească şi în două regiuni pilot din zona Dobrogei - Complexul Lagunar Razelm - Sinoie şi Munţii Măcin. Potrivit directorului coordonator al SEOPMM, biol. Răzvan Popescu - Mirceni, în cadrul studiului se urmăresc schimbările care apar în evoluţia ciclului vegetativ la plante, schimbări comportamentale legate de migraţie la păsări, peşti şi cîteva grupe de nevertebrate.

Prima operaţiune din cadrul proiectului s-a materializat, weekend-ul trecut, printr-o observaţie subacvatică în zona structurilor recifale artificiale (diguri şi epiuri) din apropierea oraşului Constanţa. „Încă de la prima scufundare, echipa de scafandri Oceanic - Club a observat prezenţa în masa apei a unei densităţi însemnate de indivizi din specia Mnemiopsis leidyi, un celenterat introdus în Marea Neagră prin anii '80, vinovat în mare măsură de reducerea dramatică a stocurilor de peşte. Neavînd duşmani naturali, ca specie nouă pentru ecosistem, aceasta se hrăneşte cu meroplancton (meroplancton = icre, alevini şi larve). În egală măsură am constatat un stadiu puţin mai avansat de dezvoltare vegetativă la nivelul algelor din genurile Ulva şi Enteromorpha, decît era normal pentru această perioadă”, a declarat Popescu – Mirceni. El a adăugat că multe din speciile de peşti bentonici (peşti care trăiesc la fundul apei) care în mod normal în această perioadă migrează în ape mai adînci sînt prezente în apele de mică adîncime (4-5 m) din apropierea ţărmului.

În ultima zi a săptămînii trecute, în zona Histria, precum şi în alte locaţii incluse în acest studiu, echipele de la Oceanic - Club au observat un număr important de insecte (în special Diptere şi Coleoptere) ajunse la maturitate şi foarte active. „Acest fapt este deosebit de grav. În viitorul apropiat, dacă temperaturile vor rămîne într-un regim pozitiv este foarte probabil ca anul 2007 să fie unul cu multe probleme din cauza insectelor dăunătoare, iar dacă temperaturile vor scădea dramatic înainte de venirea primăverii propriu-zise, generaţia speciilor de insecte utile între care şi cele care asigură polenizarea la foarte multe din plantele de cultură şi nu numai, vor fi compromise. Acest fapt va atrage dupa sine recolte mult mai slabe şi în egală măsură va periclita existenţa unor specii de plante rare sau chiar endemice care depind pentru perpetuare de anumite specii de insecte”, a precizat Popescu - Mirceni. Directorul coordonator al SEOPMM a subliniat faptul că programul va continua cu diferite acţiuni de observaţii şi prelevări de probe, acolo unde este cazul.

Taguri articol


12