Erdogan, primul președinte al Turciei ales prin vot direct

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
53.000.000 de cetăţeni - 52%

Erdogan, primul președinte al Turciei ales prin vot direct

Eveniment 11 August 2014 / 00:00 661 accesări

53 de milioane de cetăţeni cu drept de vot s-au prezentat ieri la urne pentru a alege între cei trei candidaţi înscrişi în cursa prezindeţială în Turcia. Premierul Recep Erdogan era considerat favorit şi, potrivit celui mai recent sondaj, ar câştiga alegerile din primul tur. Votul a fost urmărit cu mare interes nu doar în ţară, ci şi pe plan internaţional. 160.000 de secţii de votare s-au deschis la 8:00, ora României şi s-au închis nouă ore mai târziu. Prezenţa la urne a fost estimată la 75%, iar scrutinul s-a derulat fără incidente.

Cetăţenii turci au fost chemaţi la urne să decidă cine va fi şeful statului în următorii cinci ani, în locul lui Abdullah Gul. Cei doi contracandidați ai premierului au fost Ekmeleddin Ihsanoglu, de 70 de ani, profesor de istorie și fost șef al Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI), și Selahattin Demirtas, de 41 de ani, un avocat provenit din minoritatea kurdă, reprezentant al Partidului Democrat Popular. Potrivit unui sondaj de opinie publicat în această săptămână de institutul privat Konda, Recep Erdogan era creditat cu 57% din intențiile de vot față de 34% pentru Ekmeleddin Ihsanoglu, care reprezintă Partidul Republican al Poporului, social-democrat, și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP), și 9% pentru Selahattin Demirtas.

GRABĂ ÎN ANUNȚAREA REZULTATELOR Fără sondaje la ieșirea de la urne, interzise prin lege, scrutinul istoric din Turcia se menține fără precedent până la capăt, câștigătorul fiind proclamat în aceeași zi. Fără surprize, Recep Tayyip Erdogan, candidatul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare, a fost numit câştigător din primul tur de către ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag. Anunțul a venit pe Twitter, rețea pe care anterior premierul Erdogan a vrut să o închidă. „Preşedintele Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare şi premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a devenit primul preşedinte ales de popor”, a scris pe contul de Twitter, Bekir Bozdag, vizibil un afront al rivalilor lui Erdogan care deseori s-au mobilizat pentru demonstrații împotriva Guvernului cu ajutorul rețelelor de socializare.

Potrivit agenţiei Anatolia, după numărarea a 90% din voturi, Recep Erdogan a obţinut 52% din voturi, situaţie care i-ar permite să câştige scrutinul prezidenţial din primul tur. Pe locul al doilea s-a clasat Ekmelettin Ihsanoglu, candidatul coaliţiei opoziţiei, condusă de Partidul Popular Republican, care a obţinut 39% din voturi. Selahattin Demirtas, candidatul Partidului Popular Democrat, a obţinut 9%. Rezultatul alegerilor nu îi va mulțumi deloc pe rivalii lui Recep Erdogan care și-au exprimat deja criticile. Candidatul comun al principalelor două partide de opoziție în alegerile prezidențiale din Turcia, Ekmeleddin Ihsanoglu, a denunțat ieri „campania incorectă” a marelui său rival.

11 ANI DE GUVERNARE Cu doar o zi înainte de alegeri, sute de mii de oameni au participat la un miting electoral pentru a-şi arăta susţinerea pentru actualul premier Recep Erdogan. Însă nu toţi turcii îl vor pe acesta la putere, acesta fiind acuzat că vrea să islamizeze statul. Recep Tayyip Erdogan conduce Turcia de 11 ani şi vrea să rămână la putere încă un deceniu. Dacă unii îl laudă pentru modul în care a dezvoltat ţara, alţii îl critică pentru că vrea să o transforme într-o dictatură cu accente islamice. În octombrie anul trecut, a condus primul tren care a trecut pe sub strâmtoarea Bosfor, prin tunelul Marmaray pe care Erdogan îl consideră proiectul secolului. Tot la Istanbul, vrea să construiască cel mai mare aeroport internaţional din lume, cu şase piste, dar şi o moschee de dimensiuni impresionante, pe o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi, care să fie vizibilă din orice parte a oraşului. Planurile din timpul mandatului de premier vor fi continuate, dacă Recep Erdogan va ajunge preşedinte. Şi asta pentru că vrea să schimbe Constituţia şi să sporească prerogativele şefului statului, care în prezent are atribuţii limitate, mai mult de reprezentare, decât de decizie. „O nouă Constituţie, care va deschide calea pentru o nouă Turcie, va fi una dintre priorităţile noastre, dacă voi fi ales preşedinte”, a afirmat Recep Erdogan.

Recep Erdogan promite turcilor mai multă democraţie, confort, putere şi un viitor prosper. Şi va avea la dispoziţie două mandate de câte cinci ani, dacă va ajunge şef al statului. Are şi o agendă externă, pentru că vrea ca Turcia să aibă un rol din ce în ce mai important pe scena mondială. În discursurile sale electorale nu a uitat să acuze public Israelul de genocid în Fâşia Gaza. Altfel spus, Recep Erdogan marchează puncte pe toate planurile. Şi marchează şi pe teren, ori de câte ori are ocazia. E pasionat de fotbal şi nu refuză niciodată o invitaţie la meci. Recent, la o partidă de inaugurare a unui stadion, Recep Erdogan a purtat tricoul cu numărul 12, aluzie la faptul că, în urma alegerilor, ar putea deveni cel de-al doisprezecelea lider al Turciei moderne.

Taguri articol


12