Evaluarea psihologică, „vedeta” unei lucrări științifice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lansare de carte

Evaluarea psihologică, „vedeta” unei lucrări științifice

Sănătate 11 Noiembrie 2015 / 19:39 3645 accesări

Bibliografia de specialitate s-a îmbogățit, recent, cu o nouă lucrare de referință dedicată psihologiei. Este vorba despre volumul „Evaluarea psihologică aplicată. Repere teoretice și practice”, coordonat de conf. univ. dr. Iulia Ciorbea și apărut la prestigioasa Editură Trei din București.

Cei 10 autori ai volumului, rezultat al unei colaborări interuniversitare, sunt: prof. dr. Michael Stevens, profesor asociat la Illinois University, SUA, cadre didactice de la Universitatea „Ovidius” din Constanța - conf. univ. dr. Iulia Ciorbea, conf. univ. dr. Rodica Enache, conf. univ. dr. Nicolae Martin, lect. univ. dr. Claudia Sălceanu - și colegi de la Universitatea din București - prof. univ. dr. Cătălin Nedelcea, prof. univ. dr. Dragoș Iliescu, lect. univ. dr. Andrei Ion, prof. univ. dr. Valeria Negovan și prof. univ. dr. Margareta Dincă.

Cartea a fost lansată miercuri, la amiază, în Sala Senatului a Universității „Ovidius”, evenimentul editorial fiind organizat de Departamentul de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației a instituției gazdă. Sala Senatului a fost arhiplină, studenți, foști studenți și practicieni în domeniul psihologiei fiind prezenți la această întâlnire.

ACTIVITATEA NUMĂRUL 1 PENTRU ORICE PSIHOLOG „Evaluarea psihologică este activitatea numărul 1 pentru orice psiholog, indiferent de aria în care el își practică această profesie. Este condiția sine qua non a psihologului. (...) A rămâne la curent cu practica evaluării înseamnă să integrăm permanent progresul teoretic, științific, cercetările în domeniu. Ne-am propus ca acest volum să fie o sursă actualizată de informații și teoretice, și aplicative, care să construiască, pas cu pas, practicienilor și studenților, mai ales, o imagine clară și adecvată despre ce înseamnă evaluarea psihologică”, a spus conf. univ. dr. Iulia Ciorbea.

„Există un hiatus, o prăpastie între lumea teoreticienilor și lumea practicienilor. Uneori parcă vin din lumi diferite, fiecare are un alt limbaj. Există teoreticieni ai evaluării psihologice care, din păcate, nu au evaluat niciodată o persoană, la fel cum există practicieni care, odată ieșiți de pe băncile universităților, nu mai deschid niciodată un tratat de actualitate sau o revistă științifică. Se închid în cabinetul lor, iar acest lucru se face în detrimentul persoanelor pe care le evaluează”, a completat dr. Iulia Ciorbea, coordonatoarea volumului „Evaluarea psihologică aplicată. Repere teoretice și practice”.

Ampla lucrare, însumând peste 620 de pagini, face parte din colecția „Psihologie - Psihoterapie”, coordonată de Simona Reghintovschi. Volumul „Evaluarea psihologică aplicată. Repere teoretice și practice” se dorește un ghid teoretic și aplicativ pentru studenții secțiilor de psihologie, dar și pentru psihologii-practicieni care vor să rămână în actualitate cu practica lor.

Citește și:

Personalităţi şi terapii, într-o lucrare ştiinţifică



12