Femeile de la ţară, trimise la coada… cratiţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Femeile de la ţară, trimise la coada… cratiţei

Social 28 Martie 2008 / 00:00 1539 accesări

Cu toate că sîntem în secolul al XXI-lea, iar România a intrat de ceva vreme în UE, nu puţini sînt bărbaţii care încă mai cred că femeile trebuie să stea la cratiţă şi să aibă grijă de copii. Discriminarea femeilor a devenit un lucru atît de firesc pe plaiurile mioritice încît nu mai miră pe nimeni că, deşi egalitatea şanselor este reglementată la noi la fel ca în Europa, ţara noastră are mari probleme cu reintegrarea acestora în muncă. Situaţia este cu adevărat dramatică în mediul rural unde, pe lîngă lîngă faptul că femeile sînt sărace şi nu au locuri de muncă, prea puţine sînt cele care au auzit că există o lege care le protejează. Lucrurile s-ar putea schimba însă chiar din acest an, mai ales că, graţie unui parteneriat între Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse (ANES), româncele ar trebui să afle care le sînt drepturile. Ţinînd cont de faptul că realitatea din satele dobrogene nu este diferită de ce se întîmplă în alte zone ale ţării, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi cei ai ANES au desfăşurat, ieri, la Lumina, prima acţiune de informare în mediul rural constănţean. Pe parcursul întîlnirii desfăşurate în sala de şedinţe a Primăriei Lumina, reprezentantul ANES Constanţa, Luminiţa Stuparu, le-a explicat celor 40 de femei prezente, drepturile pe care le au pe piaţa muncii. „Femeile trebuie să conştientizeze faptul că deţin un rol important în societate, au responsabilităţi şi drepturi la fel ca bărbaţii. Multe dintre acestea muncesc foarte mult şi sînt chinuite însă ne-am obişnuit să tolerăm această realitate. Femeile au nevoie de şanse egale pentru a avea acces la educaţie, la cultură şi la informare. Chiar dacă discriminarea este prezentă atît la serviciu, cît şi în case sau în relaţiile sociale, lucrurile trebuie să se schimbe cît mai rapid”, a declarat Luminiţa Stuparu.

Patronii refuză să angajeze femei

Deşi legea este de partea femeilor, iar acestea demonstrează permanent că pot face cel puţin la fel de bine aceleşi lucruri ca şi bărbaţii, nu puţini sînt patronii care preferă să angajeze salariaţii pe alte criterii decît cele legate de competenţă. Directorul adjunct al AJOFM Constanţa, Felician Ionel, a arătat faptul că discriminarea femeilor are la bază atît lipsa de informare a angajatorilor, cît şi a femeilor care nu conştientizează faptul că inegalitatea de şanse le poate afecta viaţa. „Avem situaţii în care femeile sînt discriminate pozitiv, şi aici mă refer la faptul că acestea au probleme în a se integra în muncă la fel de bine ca bărbaţii, dar şi cele în care acestea nu au nicio şansă pentru a ocupa o slujbă. Cum judeţul Constanţa are o mai mare rigiditate faţă de alte zone ale ţării, ţinînd cont că multe femei lucrează doar în timpul sezonului estival, acordăm o atenţie mult mai mare reintegrării profesionale a acestora”, a afirmat Ionel.

Hărţuirea sexuală, direct pe masa instanţei

Cum discriminarea nu ţine cont doar de pregătire, salarizare sau limitarea accesului la slujbe mai bine plătite, femeile au adus în discuţie şi problemele întîmpinate în relaţiile cu diverse instituţii publice. “Am fost în urmă cu doi ani la AJOFM pentru o problemă legată de şomaj şi, pe lîngă faptul că a trebuit să aşteptăm trei ore pentru a intra în instituţie, am fost trataţi cu indiferenţă de funcţionarii care au considerat că trebuie să mai aşteptăm încă patru ore pentru a ajunge la un ghişeu”, a povestit Ioana Petcu, o femeie din Lumina. Participantele la întîlnire s-au arătat interesate şi de modul în care pot fi angajaţi tinerii elevi sau studenţi, fără a avea o experienţă în muncă, dar mai ales de modul în care ANES le poate ajuta în situaţiile în care acestea sînt hărţuite sexual. “Legea promovează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, în vederea eliminării discriminării după criterii de sex, în toate sferele vieţii româneşti. Ceea ce putem face noi în această situaţie ţine doar de consilierea şi îndrumarea femeilor, însă aspectul juridic al hărţuirii sexuale sau concedierii abuzive se rezolvă doar în instanţă”, a precizat, la finalul întîlnirii, Luminiţa Stuparu.



12