Fondatorul WikiLeaks, arestat în Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fondatorul WikiLeaks, arestat în Marea Britanie

Externe 08 Decembrie 2010 / 00:00 395 accesări

Australianul Julian Assange a fost arestat de poliţia britanică, în baza unui mandat de arestare european emis de Suedia, a anunţat, ieri, Scotland Yard. Procurorii suedezi au emis un mandat de arestare pe numele lui Assange, suspectat de viol, agresiune sexuală şi coerciţie faţă de două femei, agresiuni prezumtive comise în august 2010, acuzaţii pe care australianul le neagă. Arestarea s-a produs la ora locală 09.30, după ce australianul de 39 de ani s-a prezentat la o secţie de poliţie din Londra. Assange a compărut în faţa Curţii cu Magistraţi din Westminster. El se ascundea într-un loc necunoscut din Marea Britanie, după ce WikiLeaks a început publicarea a 250.000 de telegrame diplomatice americane. Avocatul lui Assange, Mark Stephens, indicase luni că se afla în contact cu poliţia britanică, pentru a organiza o întâlnire pe baze voluntare cu clientul său. ”Cererea este de interogare a lui Julian Assange”, a afirmat Stephens, care s-a declarat îngrijorat de o eventuală extrădare a clientului său în SUA.

Purtătorul de cuvânt al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a declarat că arestarea fondatorului site-ului nu va opri difuzarea de noi documente. Totodată, Hrafnsson a calificat arestarea lui Assange de către poliţia britanică drept un atac la adresa libertăţii presei, care nu va împiedica organizaţia să continue să difuzeze secrete pe internet. Acesta a refuzat să comenteze starea de spirit a lui Assange înaintea arestării, dar a confirmat că în ultimele 24 de ore a fost în legătură cu australianul. Julian Assange a anunţat că va da publicităţii, cât de curând, o serie de dosare cu privire la extratereştri şi obiectele zburătoare neidentificate. Anunţul vine pe fondul uriaşului scandal generat de publicarea a numeroase documente secrete în care sunt implicaţi membrii marcanţi ai Guvernului american şi modul neortodox în care SUA au înţeles să îşi conducă politica externă. Julian Assange a anunţat că a distribuit copii ale documentelor către cel puţin 100.000 de persoane şi că, indiferent ce se va întâmpla cu el, informaţiile vor continua să apară.

Pe măsură ce presiunea guvernamentală asupra WikiLeaks şi a fondatorului său este tot mai puternică, sprijinul popular din toată lumea a devenit tot mai evident, în ultimele ore apărând peste 500 de copii ale site-ului de internet, pentru a face imposibil ca WikiLeaks să fie vreodată retras în totalitate de pe internet. Acesta este lucrul pe care SUA şi alte ţări încearcă să îl facă în ultima săptămână. WikiLeaks pune la dispoziţie instrucţiunile necesare pentru ca orice persoană care dispune de un server să îi poată clona pagina web. Însuşi procurorul general al SUA, Eric Holder, a recunoscut dificultăţile pe care Washingtonul le întâmpină pentru a reduce la tăcere WikiLeaks.



12