Fotografii realizate de Brâncuşi, expuse în premieră în Polonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fotografii realizate de Brâncuşi, expuse în premieră în Polonia

Cultură 12 Iunie 2009 / 00:00 439 accesări

Fotografii realizate de artistul Constantin Brâncuşi, în atelierul său parizian, vor fi prezentate în premieră în Polonia, în cadrul unei expoziţii la Galeria Królikarnia din Varşovia, între 18 iunie şi 2 august, după cum informează Institutul Cultural Român (ICR). Expoziţia, care cuprinde cîteva zeci de tiraje după fotografiile originale realizate de marele sculptor în atelierul său parizian, majoritatea expuse în Polonia pentru prima dată, va fi deschisă la Galeria Królikarnia, din subordinea Muzeului Naţional de Artă al Poloniei.

Constantin Brâncuşi este artistul român cu cea mai mare expunere internaţională. Totuşi, Brâncuşi-fotograful e mult mai puţin cunoscut decît Brâncuşi-sculptorul sau Brâncuşi-teoreticianul. Pentru a face cunoscută şi această latură mai discretă a creativităţii sale, ICR Varşovia organizează această expoziţie împreună cu Muzeul Naţional de Artă al României şi Galeria Królikarnia.

La moartea sa, în 1957, Constantin Brâncuşi a lăsat peste 560 de negative şi mai mult de 1.000 de fotografii realizate de el însuşi. Imaginile redau spaţiul intim al atelierului din Paris şi ilustrează aspecte ale creaţiei sculptorului. Se pare că Brâncuşi a început să-şi fotografieze singur lucrările cînd, în timpul unei şedinţe foto, a observat că o sculptură din bronz nu mai avea strălucirea obişnuită. Întrebat fiind ce s-a întîmplat cu lucrarea, fotograful a declarat naiv că, pentru a obţine o fotografie bună, a trebuit să atenueze efectele luminoase ale bronzului prin pudrare. Furios, sculptorul l-a gonit pe fotograf şi a început să-şi fotografieze singur lucrările. În 1921, celebrul fotograf avangardist Man Ray a devenit profesorul lui Brâncuşi.

Cercetătorii au demonstrat că Brâncuşi îşi documenta creaţia cu ajutorul fotografiei, imaginile constituind un prilej de a înregistra vizual lucrarea finită, dar şi un mijloc de a înregistra stadiile de execuţie ale unei lucrări. O altă categorie de fotografii sînt autoportretele realizate în atelier. Surprins în timpul lucrului sau aşezat în faţa camerei de fotografiat, artistul îşi gîndeşte permanent portretul în raport cu opera sa. La fel, creaţia sa fotografică este indisolubil legată de sculpturile sale, în care Brâncuşi îşi găseşte motivele, pretextul şi inspiraţia pentru imaginile cele mai elocvente ale fotografiilor sale.

Taguri articol


12