Furtună electrică la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Inundați în toiul nopții

Furtună electrică la Constanța

Eveniment 18 August 2014 / 00:00 3838 accesări

Constanța a fost paralizată în noaptea de sâmbătă spre duminică, preț de câteva ore, din cauza ploilor abundente. Seara de sâmbătă a început promițător, cu o ploaie zdravănă care a durat maximum jumătate de oră, dar care a făcut ca pe multe dintre străzile din oraș să se acumuleze apă. Autovehiculele nu puteau circula cu mai mult de 30 km/h pentru că nu se putea vedea la cinci metri în față din cauza căderilor masive de precipitații. Tunetele și fulgerele au brăzdat cerul încă dinainte ca ploaia să înceapă să cadă și au însoțit-o ulterior. În scurtă vreme de la oprirea ploii, puhoiul de ape s-a retras în canalizările „setoase“ care au preluat rapid apele de pe străzi. A urmat o perioadă de liniște și nimeni, în afară de cei care au urmărit prognoza meteo, nu a știut la ce să se aștepte în toiul nopții. Așa că cei mai mulți nu și-au abandonat planurile de distracție. Județul Constanța s-a aflat însă alternativ sub două coduri de ploi și vijelii. Așa se face că, în jurul orei 2.30, a început să plouă și, timp de două ore, a turnat cu găleata, fiind înregistrați 92 l/mp numai în municipiul Constanța. A plouat, a tunat, a fulgerat, astfel încât mai multe străzi și bulevarde principale și secundare ale orașului au fost blocate.

APELURI DISPERATE Peste 400 de apeluri au fost înregistrate la apelul unic de urgență 112 de la oamenii care fie au rămas blocați în trafic, fie li s-au inundat gospodăriile, casele ori subsolurile blocurilor. Ici-colo puteai vedea, spre dimineață, mașini abandonate. Apa, care pe alocuri a depășit un metru, le-a făcut imposibilă deplasarea șoferilor, astfel că oamenii au tras pe dreapta mașinile ori le-au lăsat pe carosabil, pentru că nu le mai puteau mișca. A fost și cazul a două ambulanțe. În toiul nopții, cinci mașini ale pompierilor și 25 de pompieri au părăsit garajele pentru a merge să scoată apa din gospodăriile ori casele oamenilor. Zeci de gospodării au fost inundate în zonele din oraș care sunt cunoscute ca fiind cu probleme - Coiciu, I.C. Brătianu, b-dul 1 Mai în zona Bisericii „Sf. Maria“, Delfinariu, Dacia, b-dul Ferdinand, dar și în zona Butoaie din stațiunea Mamaia. În zona Bisericii „Sf. Maria“, pompierii au fost nevoiți să intre pe geamul unor apartamente pentru a scoate apa. Intervenția a fost una de lungă durată, astfel că, în tot orașul, pompierii au avut de lucru până ieri după-amiază. Nu doar curțile oamenilor și subsolurile blocurilor au fost afectate. Subsolul Judecătoriei Constanța s-a umplut de apă, la fel și cele ale Spitalelor de Boli Infecțioase și Militar. La fel s-a întâmplat la Casa Căsătoriilor. Bine că nu a fost programată vreo căsătorie în creierii nopții, pentru că nu ar fi fost amuzant pentru niște tineri însurăței să-și unească destinele în timp ce motopompele Primăriei Constanța scoteau apa din subsolul instituției. Tot cu utilajele administrației locale s-a intervenit și la o casă ce a fost inundată în zona Delfinariu. Din pricina vântului puternic a căzut și un copac, care ”și-a ales ca țintă” o mașină pe care a avariat-o puternic. Nu a scăpat de furia vântului nici acoperișul unui bloc din zona Halta Traian, care a fost luat pe sus. A fost făcut cu economie, ca nu cumva să cheltuiască prea mulți bani pentru acoperiș, dar constructorul a avut grijă să ceară cumpărătorilor bani cât pentru unul făcut cu simț de răspundere. În toiul nopții, oamenii se rugau ca ploaia să se oprească, pentru ca nu cumva să le cadă tavanele în cap. Chiar dacă turna cu găleata, tinerii puși pe distracție nu și-au întrerupt programul. S-au pus la adăpost, însă. Cei care s-au speriat de rafale și au vrut să meargă spre casă au avut de înfruntat ploaia care nu le permitea să se deplaseze cu mașina cu mai mult de 20 km/h. Asta dacă au avut norocul să prindă trafic lejer, pentru că, spre dimineață, din Năvodari până la intrarea în Constanța s-a circulat bară la bară.

FĂRĂ APĂ ȘI CURENT ELECTRIC Probleme au fost și în localitățile învecinate. Valu lui Traian a fost cel mai grav afectată. Cinci case, peste 100 de gospodării și 14 drumuri au suferit pagube. Mai grav este că locuitorii din zona cea mai înaltă de vile din sat au rămas fără apă. Motivul? Apa a inundat stația 4 de pompare, fapt care a dus la arderea pompelor. „Stația trebuie igienizată acum, trebuie curățate, uscate și rebobinate motoarele și apoi le vom pune din nou în funcțiune“, a declarat purtătorul de cuvânt al RAJA SA, Irina Oprea. Atât în județ, cât și în municipiul Constanța, RAJA a intervenit pentru rezolvarea a 80 de reclamații. Așa se face că 40 de echipe ale societății au fost pe teren în permanență, iar duminică seara fuseseră rezolvate toate solicitările. Vome, vidanje și motopompe, toate au fost puse în funcțiune. Și în Ovidiu au existat zeci de gospodării inundate, iar la ieșirea din localitate spre Mihail Kogălniceanu s-a surpat un mal de pământ, astfel că circulația rutieră s-a derulat doar pe câte o bandă. A existat și un „norocos“ care s-a izbit de mormanul de pământ și pietre ce a căzut pe carosabil. Din fericire nu a pățit nimic, însă autovehiculul său a rămas blocat acolo preț de câteva ore. Nici localitatea Saligny nu a scăpat de nenorocire. 4-5 km de drum au fost distruși. De aceeași soartă au avut parte patru străzi și izlazul din comuna Mircea Vodă, iar locuitorii din Castelu au rămas fără energie electrică. Din fericire, de coșmarul inundațiilor a scăpat de această dată localitatea Cernavodă, unde, chiar dacă a plouat, apa nu a depășit 30 cm în centrul orașului, unde sunt de obicei probleme. Asta chiar dacă la Cernavodă s-au înregistrat 109 l/mp, cea mai mare cantitate de precipitații din Constanța. Nu au fost magazine sau locuințe inundate și nici nu s-a pus problema ca apa să băltească. Totul s-a datorat investițiilor care au fost realizate, în ultimul an, de administrația locală în sistemul de canalizare din oraș. Acum, apele care se adună în zona centrală se scurg repede în canalizare și sunt evitate inundațiile repetate.

Avertizări

Codul galben de vânt și precipitații a fost menținut pentru Constanța și Tulcea duminică noapte până la ora 01.00. Averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie s-au semnalat, de sâmbătă după-amiază până duminică seară, în Muntenia, Dobrogea, estul Olteniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi a Carpaţilor de Curbură, după cum au anunțat meteorologii. Cantităţile de apă au depășit pe arii restrânse 15 - 20 l/mp şi izolat, mai ales în Lunca Dunării şi în zona litoralului, 30 - 40 l/mp. Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial din ultimele ore ale zilei de duminică şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe unele râuri mici din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea), potrivit atenţionării. Fenomenele se pot produce cu o intensitate şi probabilitate mai mare în bazinele Casimcea, Topolog, Ţibrin, Agi Cabul şi râurile mici din estul judeţului Constanţa, mai precizează INHGA.

Viețuitoare omorâte de ape

Furtuna a produs nu numai pagube materiale, dar a făcut ravagii și în rândul viețuitoarelor care au fost surprinse de ape. Mai multe păsări au fost găsite moarte ori zbătându-se între viață și moarte în zona Judecătoriei Constanța. Imagini cu viețuitoarele găsite pot fi văzute pe www. reporter.ro. Nu a fost singura descoperire de după ploaia nebună. Lista pagubelor un pic mai ciudate poate fi deschisă de plăcuțele de înmatriculare care au fost găsite în mai toate zonele orașului. Multe dintre acestea au fost adunate și expuse lângă un stâlp din zona Far, unde au ajuns apoi cei care au rămas fără ele. Cu siguranță, astăzi va fi aglomerație mare la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și vor fi multe cereri depuse de către cei care au rămas fără plăcuțe și care au avut norocul de a-și recupera bunurile.



12