Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, la Ankara

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Turcia, încotro?

Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, la Ankara

Externe 04 Iunie 2013 / 00:00 402 accesări

Un tânăr manifestant turc a fost ucis duminică seară, la Istanbul, după ce o maşină a intrat în mulţimea care protesta faţă de Guvernul islamo-conservator, a anunţat, ieri, Uniunea Medicilor Turci (TBB). Tânărul, Mehmet Ayvalitas, membru al unei asociaţii de stânga, a fost lovit de un vehicul care a intrat în protestatari pe o autostradă ocupată de manifestanţi în districtul Pendik, pe malul asiatic al Istanbulului. Ieri după-amiază, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 1.000 de manifestanţi reuniţi la Ankara, în a patra zi a unei mişcări de contestare a Guvernului turc. Forţele de ordine au intervenit în timp ce protestatarii, majoritatea tineri, s-au reunit în piaţa centrală Kizilay, unde au avut loc confruntări violente, duminică, soldate cu numeroşi răniţi. Manifestanţii au ripostat aruncând cu pietre în poliţiştii echipaţi cu tunuri cu apă. Potrivit presei turce, 500 de persoane au fost arestate duminică, în cadrul manifestaţiilor din aceeaşi piaţă, centrul nevralgic al capitalei turce. Turcia este afectată încă de vineri de manifestaţii antiguvernamentale fără precedent de la preluarea puterii, în 2002, de către Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan. Protestatarii denunţă deriva autoritară a şefului Guvernului şi îl acuză că vrea să islamizeze Turcia laică.

APEL LA CALM Ieri, preşedintele turc, Abdullah Gül, le-a cerut manifestanţilor să îşi înceteze mişcarea, asigurându-i că au fost auziţi. ”Democraţie nu înseamnă doar victoria în alegeri. Este firesc să se exprime opinii diferite, prin manifestaţii paşnice”, a declarat el, citat de agenţia Anatolia, adăugând că ”mesajele de bunăvoinţă au fost bine primite”. ”Le cer tuturor concetăţenilor mei să fie rezonabili. Toată lumea trebuie să respecte regulile şi dacă vor să îşi exprime opiniile, trebuie să o facă în mod paşnic”, a adăugat şeful statului turc. Premierul Recep Tayyip Erdogan a reiterat încă de sâmbătă că ”manifestanţii au fost manipulaţi de grupări extremiste”. Erdogan l-a acuzat pe corespondentul Reuters că transmite informaţii eronate despre protestele care afectează Turcia de şapte zile, relatează site-ul ziarului ”Hurriyet”. Erdogan îşi menţine programul turneului diplomatic din Magreb, în pofida manifestaţiilor din Turcia. Erdogan va merge în Maroc, Algeria şi Tunisia. El va petrece câte o noapte în fiecare ţară, urmând ca joi să revină în Turcia.

ATACURI CIBERNETICE Gruparea Anonymous susţine că a lansat o serie de atacuri cibernetice împotriva Guvernului turc, ca răspuns la violenţele comise de poliţie împotriva protestatarilor, relatează cotidianul ”Hürriyet”. ”Erdogan ar trebui să înveţe din soarta preşedintelui egiptean Hosni Mubarak şi să demisioneze înainte ca situaţia să se inflameze şi mai mult”, se afirmă într-o înregistrare video publicată pe YouTube, care prezintă fotografii cu violenţele recente dintre protestatari şi poliţie. Gruparea a reuşit să blocheze accesul la Monitorul Oficial turc şi la alte site-uri, duminică. Site-ul de Internet al postului privat de televiziune NTV, criticat pentru că nu a acoperit adecvat evenimentele, a fost ţinta unui aparent atac al Anonymous, ieri dimineaţă. Acuzând Guvernul că cenzurează social media pentru a împiedica cetăţenii să afle adevărul, Anonymous a promis să îngenuncheze Guvernul turc prin atacarea tuturor site-urilor de Internet ale instituţiilor statului. Ieri dimineaţă, gruparea a anunţat că a blocat site-ul de Internet al preşedintelui Abdullah Gül, pe cel al partidului de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare, al guvernatorului Istanbulului şi pe cel al poliţiei din acest oraş. Anynomous afirmă că ”Guvernul turc pretinde că se comportă ca o democraţie, dar este mai asemănător cu dictatorii din China şi Iran”.

ÎNGRIJORARE Germania, care urmăreşte cu îngrijorare situaţia din Turcia, a făcut apel, ieri, la dialog şi la calm, apreciind că aceste evenimente nu influenţează negocierile de aderare la UE. ”Libertatea de opinie şi manifestaţiile sunt un drept fundamental într-o democraţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelariei germane, făcând apel la raţiune şi îndemnând actorii la dialog şi calm. Germania are cea mai mare comunitate turcă dintre toate ţările UE, iar câteva manifestaţii de mică amploare au avut loc la sfârşitul săptămânii, în semn de solidaritate cu opozanţii Guvernului Erdogan.



12