Grupul farmaceutic GSK, anchetat în Polonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Grupul farmaceutic GSK, anchetat în Polonia

Sănătate 15 Aprilie 2014 / 00:00 713 accesări

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) este anchetat penal în Polonia, pentru că ar fi dat mită unor medici pentru a promova un medicament produs de companie. Ancheta vizează 11 medici şi un manager regional al GSK, acuzaţiile vizând fapte din perioada 2010 - 2012. Medicii ar fi primit mită pentru a promova către pacienţi medicamentul Seretide, utilizat pentru tratarea astmului. Compania a precizat că a sancţionat un angajat şi cooperează cu anchetatorii. Dacă managerul GSK va fi găsit vinovat, compania va fi responsabilă de încălcarea legilor împotriva corupţiei din Marea Britanie şi SUA, care interzic corporaţiilor cu sedii pe teritoriul acestor ţări să ofere mită oficialilor guvernamentali şi funcţionarilor publici din alte state. Un fost agent de vânzări al GSK din regiunea Lodz a confirmat, pentru BBC, practicile puse în discuţie. ”Este o ecuaţie simplă. Plătim medicii, ei, în schimb, prescriu medicamente. Nu îi plătim, medicamentele noastre nu sunt prescrise pacienţilor. Nu putem să mergem la medici şi să le spunem ”am nevoie de încă 20 de reţete”. Aşa că pregătim o înţelegere: ei vorbesc cu pacienţii, noi plătim 100 de lire, dar ne aşteptăm în schimb la mai mult de 100 de prescrieri pentru acest medicament. Este o mită”, a afirmat acesta. Astfel, potrivit fostului agent de vânzări, plăţile efectuate de GSK către medicii din Polonia apar pe hârtie ca remuneraţie în schimbul unor servicii de educare a pacienţilor, însă medicii înţeleg foarte clar că trebuie să producă, în schimb, un anumit număr de prescrieri.

Procurorii din regiunea Lodz au găsit documente transmise de GSK medicilor, care susţin acuzaţiile de dare de mită în mai mult de zece centre de tratament, unde nu există dovezi că ar fi avut loc şedinţe de educaţie pentru pacienţi. ”Avem dovezi că în mai mult de zece cazuri a fost vorba despre o formă camuflată de mită. În schimbul câştigurilor financiare, medicii favorizau produsul propus de compania farmaceutică şi îl prescriau pacienţilor”, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii din Lodz. Unul dintre medici şi-a recunoscut deja vina, a fost amendat şi a primit pedeapsă cu suspendare. Acesta a reclamat presiunile exercitate de reprezentanţii GSK şi a afirmat că nu a putut rezista tentaţiei. GSK a precizat că a derulat în perioada 2010-2012, în Polonia, un program de training pentru a îmbunătăţi standardele de diagnosticare şi competenţele medicilor în zona bolilor sistemului respirator.

În 2012, GSK a plătit trei miliarde de dolari în cadrul unei înţelegeri cu autorităţile americane, cea mai mare sancţiune aplicată de SUA într-un caz de fraudă în domeniul sănătăţii. Compania a pledat ”vinovat”, fiind acuzată de promovarea unor medicamente spre utilizare în situaţii neavizate de autorităţi şi de neraportarea către autorităţi a unor probleme de siguranţă la un tratament împotriva diabetului. Ulterior, după un scandal de corupţie în China, compania a anunţat modificări majore la programele de stimulente pentru medici. Autorităţile chineze au acuzat GSK că a făcut plăţi în valoare totală de trei miliarde de yuani, circa 300 de milioane de lire sterline, către medici, prin intermediul unor agenţii de turism. Compania a anunţat în urma scandalului din China că va pune capăt practicii de recompensare directă a medicilor pentru promovarea medicamentelor şi că nu va mai stabili ţinte individuale de performanţă pentru agenţii de vânzări.



12