Guvern de compromis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Boc 4… caută deja varianta 5

Guvern de compromis

Eveniment 21 Decembrie 2009 / 00:00 946 accesări

RECOMPENSE. Chinurile facerii Guvernului Boc 4 au fost mai mari decât se aşteptau reprezentanţii PD-L şi UDMR. Schimbările de nume la câteva dintre ministerele cabinetului Boc i-au pus în dificultate chiar şi pe membrii PD-L, care nu mai ştiau cine şi ce post o să ocupe. În noul Cabinet, Boc a încercat să includă foşti liberali, social-democraţi fără susţinere, minoritari maghiari, independenţi, apropiaţi ai grupării Stolojan şi, fireşte, pedelişti cu greutate. Lista este deschisă cu premierul Emil Boc, nimeni altul decât marioneta preşedintelui Traian Băsescu, care, în nouă luni de mandat, nu a fost în stare să promoveze nicio măsură pentru a limita criza economică în România. Postul de vicepremier a fost oferit partenerului de guvernare, liderului UDMR Marko Bela, care, imediat după ce s-a dezis de coaliţia cu PNL şi PSD, a sărit în braţele democrat-liberalilor. Ministerul Administraţiei şi Internelor i-a fost dat lui Vasile Blaga, pedelistul care s-a ocupat de toate pentru ca Traian Băsescu să mai prindă un cincinal la Cotroceni. Portofoliul Finanţelor I-a fost dat lui Sebastian Vlădescu, din postura de independent. Vlădescu a fost implicat în numeroase scandaluri, într-unul dintre acestea fiind acuzat de furt intelectual. La Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri cine putea fi numit decât Adriean Videanu, zis bordură, acesta fiind implicat în numeroase afaceri dubioase la nivelul Primăriei Capitalei. Ministerul Afacerilor Externe a fost dat pe mâna lui Theodor Baconschi, fost ambasador în Franţa, probabil în semn de mulţumire pentru că acolo, pe 6 decembrie, la turul doi al prezidenţialelor, s-a reuşit înregistrarea celei mai mari suspiciuni de fraudă electorală din străinătate. Radu Berceanu îşi menţine fotoliul de ministru la Transporturi şi Infrastructură, în condiţiile în care cele mai mari realizări ale lui Berceanu în ultimul mandat sunt numeroasele accidente feroviare şi niciun kilometru de autostradă!

RECOMPENSAŢI. Laszlo Borbely de la UDMR este propus pentru Ministerul Mediului şi Pădurilor, post pentru care s-a luptat mult în interiorul partidului. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a ajuns pe mâinile Elenei Udrea. Despre Udrea nu putem spune decât că a reuşit să cheltuiască milioane de euro ca ministru al Turismului fără a aduce niciun beneficiu României. Mai mult decât atât, Elena Udrea este în continuare în vizorul anchetatorilor pentru modul cum a gestionat fondurile Ministerului Turismului. Liderul grupului Independenţilor, Gabriel Oprea, a fost recompensat de Băsescu, pardon, de Emil Boc, cu fotoliul de la Ministerul Apărării Naţionale. Acuzat în trecut de actualul preşedinte Băsescu de numeroase fraude electorale făcute pentru PSD, Gabriel Oprea este, în opinia lui Boc şi a lui Băsescu, cea mai potrivită persoană la MApN. Fostul candidat al UDMR la prezidenţiale, Kelemen Hunor, este acum propus pentru funcţia de ministrul al Culturii şi Patrimoniului Naţional. Contestat în rândul democrat-liberalilor, Hunor a primit votul de încredere de la emil Boc. Cătălin Predoiu îşi menţine fotoliul de la Ministerul Justiţiei, probabil în semn de mulţumire pentru eforturile depuse de a nu-i pedepsi pe turiştii electorali. Gabriel Sandu de la PD-L a fost nominalizat pentru a prelua Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, minister pe care, la un moment dat, îl doreau şi cei de la UDMR. La Ministerul Muncii a fost nominalizat Mihai Şeitan, membru PD-L, despre a cărui activitate politică nu se ştie mai nimic. Cum Cătălin Croitoru a refuzat postul de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ştafeta a fost preluată de Daniel Funeriu, fost consilier al preşedintelui Băsescu. Ministerul Sănătăţii a ajuns pe mâna unui jurist din tabăra celor de la UDMR, senator Cseke Attila. Orest Onofrei, nominalizat iniţial pentru preluarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurarle, a renunţat la funcţie, probabil amintindu-şi că a fost condamnat la un an cu suspendare pentru că a omorât un copil într-un accident rutier. Postul lui I-a fost dat unui alt independent, Mihai Dumitru, despre care nu se ştiu prea multe. PD-L se bătea cu pumnul în piept că va da României un Guvern capabil să scoată România din criză. După mai bine de nouă luni, acelaşi PD-L naşte, cu mari eforturi, un guvern obosit, plin de miniştri cu probleme, a căror principală preocupare va fi, în primul rând, aceea de a încerca să îşi acopere vechile “urme”, pentru a se apuca de altele noi.

REACŢII. Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat că formula de guvern propusă de Emil Boc, în care se regăsesc mulţi din foşti miniştri PD-L, arată că este un Cabinet de “compromis” şi “şantaj” de la care românii nu se pot aştepta la nimic bun. Ponta a afirmat că formula de guvern propusă de Emil Boc este semnul că, în 2010, lucrurile în România se vor înrăutăţi, iar românii nu trebuie să se aştepte la nimic bun. Secretarul general al PNL, Radu Stroe, a declarat că Boc vine în faţa Parlamentului cu “un cabinet de sacrificiu”, format din “oameni de toate felurile şi culorile”, care nu au cum să lucreze coerent şi unitar, fiind un Guvern care nu va rezista mai mult de şase-opt luni. Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, astfel că, pentru asigurarea acestei majorităţi, sunt necesare 236 de voturi \"pentru\", din totalul de 471 de parlamentari. Audierile miniştrilor în Parlament vor avea loc marţi, urmând ca viitorul cabinet să fie votat miercuri, în plen.



12