Guvernul Tăriceanu, criticat la Bruxelles!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul Tăriceanu, criticat la Bruxelles!

Justiție 05 Noiembrie 2008 / 00:00 580 accesări

Ordonanţa privind salariile dascălilor intră luni în dezbaterea Senatului

Comisiile senatoriale de învăţămînt şi muncă se vor reuni luni, 10 noiembrie, pentru a întocmi un raport comun asupra ordonanţei de Guvern privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Decizia convocării celor două comisii desemnate să redacteze raportul la OUG a fost luată după ce senatorii membri ai comisiilor de muncă şi de învăţămînt au lipsit de la şedinţa de ieri şi cvorumul de lucru nu a fost asigurat. Preşedintele Comisiei de muncă, Tiberiu Prodan, a anunţat că senatorii din cele două comisii se vor reuni cu o oră înaintea şedinţei de plen în care ar trebui votată ordonanţa: „există timp suficient pentru întocmirea raportului comun, astfel încît ordonanţa să fie discutată şi supusă votului în aceeaşi zi”. Anterior şedinţei comune a celor două comisii, senatorii din Comisia pentru învătămînt s-a întrunit separat şi au adoptat, în unanimitate, un raport de respingere a Ordonanţei de amînare a majorării cu 50% a salariilor profesorilor. Tiberiu Prodan a criticat acest gest, afirmînd că nu s-a respectat decizia Biroului Permanent, de a fi elaborat un raport comun. Nici Comisia juridică a Senatului nu a reuşit să dea un aviz cu privire la OUG privind amînarea majorării salariilor profesorilor pînă la 1 aprilie, pentru că votul a fost la egalitate, la şedinţa comisiei fiind prezenţi şase senatori. Comisia de buget şi finanţe a Senatului a dat aviz negativ OUG, nouă dintre cei unsprezece membri ai Comisiei fiind împotriva ordonanţei. Chiar dacă comisiile de muncă şi juridică nu vor reuşi să întocmească un raport privind OUG, aceasta va fi totuşi dezbătută, la începutul săptămînii viitoare, în plenul Senatului, fiind necesare doar raporturile întocmite de comisiile de buget şi finanţe şi de învăţămînt.

Profesorii continuă protestele

Nemulţumiţi de atitudinea ”batjocoritoare” a Guvernului, reprezentanţii Federaţiei „Spiru Haret” (FSH) au declarat că vor continua protestele, care vor culmina cu declanşarea, peste două săptămîni, a grevei generale pe timp nelimitat. „Colegii din teritoriu sînt foarte nemulţumiţi că Guvernul îşi bate joc de ei, nu numai prin anularea unei legi votate în unanimitate de Parlament, dar şi prin toate declaraţiile de batjocură şi prin împingerea celorlalte pături sociale împotriva profesorilor”, a declarat Gheorghe Isvoranu. Mai mult, reprezentanţii FSH au cerut Parlamentului României, în scrisoare deschisă, să se întrunească în regim de urgenţă şi să respingă OUG de amînare pînă la 1 aprilie a aplicării legii privind creşterea cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Celelalte trei federaţii din Educaţie - Alma Mater, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) - au anunţat că vor intra în grevă de avertisment în 10 noiembrie. Din 18 noiembrie toate cele patru federaţii din educaţie intră în grevă generală pe termen nelimitat.

Zilele de grevă ale profesorilor nu sînt plătite

Profesorii trebuie însă să ştie că orele nu le vor fi plătite pe perioada grevei. Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), Anton Anton, a solicitat, ieri, inspectoratelor şcolare să se asigure că toate cadrele didactice care au fost în grevă nu vor beneficia de drepturile salariale corespunzătoare. Potrivit legii privind soluţionarea conflictelor de muncă, precum şi Codului Muncii, în perioada grevei, raportul de muncă este suspendat pentru angajaţii care participă la acţiuni de protest. „Este o grevă pe care o tratăm cu toată responsabilitatea, motiv pentru care aplicăm întru totul prevederile legale privitoare la aceste situaţii”, a declarat purtătorul de cuvînt al MECT, Mirabela Amarandei. Peste 37.000 de cadre didactice din 1.140 de şcoli din 18 judeţe ale ţării au fost în grevă luni, potrivit unui centralizator al MECT, realizat conform raportorilor inspectoratelor şcolare judeţene. „Noi nu am avut cadre didactice în grevă, prin urmare, solicitarea MECT nu ne priveşte, deocamdată. În momentul în care profesorii constănţeni vor intra în grevă, atunci prevederile legale li se vor aplica şi lor. Potrivit legii, neparticiparea la ore atrage reţinerea din salariu pentru perioada respectivă”, a declarat purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, prof. Mariana Neacşu. Potrivit liderului Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) - filiala Constanţa, prof. Ioana Purcărea (la care sînt afiliate majoritatea cadrelor didactice din judeţul nostru) la protestele care vor avea loc, vor participa 65-70% dintre profesorii din judeţ. Calendarul de manifestări al FSLI a debutat pe 3 noiembrie, cu o grevă japoneză. Pe 10 noiembrie, în intervalul orar 12.00 - 14.00, va avea loc greva de avertisment, urmînd ca pe 18 noiembrie să înceapă greva generală pe timp nelimitat.

Guvernul Tăriceanu, criticat la Bruxelles

În prezent, o delegaţie de 15 persoane din cadrul FSLI, printre care şi liderul filialei Constanţa, prof. Ioana Purcărea, se află la Bruxelles pentru a depune, la Parlamentul European, o adresă oficială prin care condamnă nerespectarea legilor de către Guvernul Tăriceanu. „Prin acest demers, dorim ca Parlamentul European să pună presiune asupra Guvernului, pentru că nu este corect să blocheze o lege ce prevedea majorarea salariilor în sistemul bugetar, cu referire în special la salariile profesorilor, după ce aceasta a fost adoptată în unanimitate de Camera Deputaţilor şi a fost declarată constituţională şi de către Curtea Constituţională”, a declarat vicepreşedinta FSLI, Violeta Amăriei. În petiţia de două pagini care a fost depusă ieri, se expune situaţia salariilor din învăţămînt, menţionîndu-se faptul că încă din 2005, prin acordul încheiat între sindicate şi Guvern, Executivul îşi asuma obligaţia de a elabora un proiect de lege a salarizării în sistemul bugetar, prin care să se înlăture discriminarea între salariaţii din învăţămînt şi celelalte categorii de bugetari, însă acest lucru nu a fost realizat nici pînă în prezent.



12