Ianukovici ignoră avertismentele lui Putin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ianukovici ignoră avertismentele lui Putin

Externe 26 August 2013 / 00:00 337 accesări

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a reafirmat, sâmbătă, angajamentul ţării sale pentru semnarea unor acorduri-cheie cu UE, inclusiv cel comercial, în pofida unor avertismente ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, vizând posibile măsuri punitive. Cu prilejul Zilei Independenţei Ucrainei, Ianukovici a părut că ignoră afirmaţiile lui Putin. În timp ce s-a pronunţat în favoarea aprofundării relaţiilor cu Rusia şi alţi membri ai Uniunii Vamale, el a indicat faptul că Kievul este angajat să semneze acorduri de asociere şi liber schimb cu UE la summit-ul de la Vilnius, Lituania, în luna noiembrie. „Pentru Ucraina, asocierea cu UE trebuie să devină un factor important pentru formarea unui stat modern european. În acelaşi timp, trebuie să păstrăm şi să continuăm dezvoltarea relaţiilor şi a proceselor de integrare cu Rusia, cu ţările comunităţii eurasiatice şi alţi lideri internaţionali şi cu noi centre de dezvoltare economică”, a subliniat Ianukovici.

Rusia, cel mai important partener comercial al Ucrainei, a semnalat, săptămâna trecută, o mare preocupare faţă de politica Kievului privind integrarea europeană, efectuând controale vamale stricte la importurile din Ucraina şi provocând unele întârzieri la vamă. Vladimir Putin a afirmat recent că un acord de asociere şi liber schimb între UE şi Ucraina ar putea afecta produsele ruseşti. Liderul de la Kremlin a avertizat că membrii Uniunii Vamale, Rusia, Belarus şi Kazahstan, ar putea adopta măsuri de protecţie pentru a-şi apăra pieţele. Moscova încearcă de mai mulţi ani să convingă Ucraina, o fostă republică sovietică, să se îndepărteze de Europa şi să se apropie de proiectul Uniunii Eurasiatice, formată din Rusia, Kazahstan şi Belarus.

Ucraina şi UE ar urma să semneze, în noiembrie, un acord de asociere ce prevede şi un ambiţios dosar comercial. UE este gata să semneze acest acord, în cazul în care Kievul face progrese în vederea respectării statului de drept şi îşi reconsideră poziţia faţă de situaţia opozantei şi fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko. Economia Ucrainei se bazează pe exporturile de cereale, oţel, cărbune, combustibil, produse petroliere şi chimice. Peste 60% dintre exporturi sunt efectuate în alte foste republici sovietice, în special Rusia, Belarus şi Kazahstan.



12