Împrumutul de la FMI, motiv de gîlceavă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Împrumutul de la FMI, motiv de gîlceavă

Politică 11 Martie 2009 / 00:00 440 accesări

Potrivit Financial Times, România ar putea primi un pachet de salvare de circa 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în urma negocierilor dintre cele două părţi, care ar trebui să fie reluate astăzi, la Bucureşti. Pachetul de sprijin multilateral, destinat să evite o criză economică gravă într-una dintre cele mai sărace ţări UE, va fi probabil similar ca dimensiuni cu cel de 20 de miliarde de euro pus la dispoziţia Ungariei, în noiembrie. România ar putea deveni, astfel, a patra ţară est-europeană care apelează la instituţiile internaţionale pentru sprijin, în contextul crizei financiare, după Ungaria, Ucraina şi Letonia, se menţionează în Financial Times. Guvernul a recunoscut ieri că a transmis Comisiei Europene (CE) o scrisoare în care solicită începerea oficială a negocierilor pentru încheierea unui acord de finanţare, valoarea împrumutului urmînd să fie stabilită în discuţiile cu oficialii CE şi reprezentanţii FMI.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că înainte ca Executivul să decidă asupra încheierii unui eventual acord de împrumut cu FMI trebuie precizate condiţiile pe care le-ar putea pune Fondul: “Aici este miezul problemei: avem nevoie de un acord cu Fondul şi, dacă da, în ce condiţii!”. Preşedintele PSD a afirmat că, în condiţiile în care o delegaţie exploratorie a FMI va veni în România, este necesară o dezbatere publică şi transparentă despre soluţiile româneşti de ieşire din criză. \"Nimeni nu are nimic cu Fondul, principial. Dar ne preocupă riscul pe care l-am mai văzut în urmă cu 10 ani, în alte relaţii cu Fondul, că atunci cînd există o incapacitate din partea conducerii ţării în acel moment de a veni cu un plan propriu, cei de la FMI spun că au ei un plan şi aici este riscul pe care eu îl văd”, a spus Geoană. Totodată, PC este împotriva încheierii unui acord de împrumut cu FMI, considerînd că o astfel de soluţie nu ar face decît să înrobească populaţia. PC consideră că fondurile puse la dispoziţie de UE sînt mai \"umane\" din punctul de vedere al condiţiilor care trebuie îndeplinite şi, de aceea, preferă ca un asemenea împrumut să fie contractat de România cu UE, potrivit afirmaţiilor purtătorului de cuvînt al PC, Bogdan Ciucă. El a adăugat că PC are un punct de vedere comun cu PSD în această privinţă, acela de a evita \"o asemenea înrobire prin contractarea împrumutului de la FMI\".

La rîndul lor, din opoziţie, şi liberalii au luat atitudine, subliniind ideea că la originea ideii se află preşedintele Traian Băsescu. Într-o scrisoare remisă şefului statului, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că acordul cu FMI este o soluţie proastă pentru România: “Obligaţia mea şi a PNL este să-i atragem atenţia lui Băsescu că românii nu-i vor permite să facă un asemenea gest contraproductiv\". “Nu credeam că am să-l văd pe preşedintele României, stat membru al Uniunii Europene, cum stă în genunchi în faţa celor de la FMI şi le cerşeşte ajutorul. Nu credeam că am să îl văd pe preşedintele României, indiferent care este numele acestuia, confuz şi depăşit de situaţie şi uitînd care este interesul românilor”, scrie Tăriceanu în scrisoare. În opinia UDMR însă, acordul cu FMI nu e sufficient. \"Putem accepta că este nevoie de un împrumut\", a spus preşedintele UDMR, Marko Bela. El a adăugat că, pentru a se ajunge la concluzia că trebuie să se facă un astfel de împrumut, \"în mod obligatoriu\" este nevoie să se stabilească, mai întîi, care sînt priorităţile României în această perioadă şi care sînt condiţiile impuse de FMI.

Mai mulţi economişti consultaţi de Reuters sînt de părere că un sprijin financiar extern acordat României pentru depăşirea crizei financiare ar impune, probabil, măsuri de austeritate severe şi ar oferi un sprijin redus pe termen lung cotaţiei leului.



12