Întâlnire politică într-un restaurant din Chişinău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Întâlnire politică într-un restaurant din Chişinău

Externe 03 Decembrie 2010 / 00:00 429 accesări

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, s-a întâlnit, ieri, cu preşedintele democraţilor moldoveni, Marian Lupu, într-un restaurant din Chişinău, pentru primele discuţii în vederea formării unei coaliţii de guvernare după alegerile legislative de duminică. Reprezentanţii PLDM, Vlad Filat, Alexandru Tănase şi Mihai Godea s-au întâlnit cu liderii PDM, Marian Lupu, Dumitru Diacov şi Vladimir Plahotniuc, într-un restaurant din Chişinău. La finalul întâlnirii, Vlad Filat a declarat că PLDM şi PDM au discutat despre situaţia politică postelectorală. ”Urmează ca reprezentanţii PLDM să se întâlnească şi cu reprezentanţii PL, pentru a purta discuţii. După aceasta vom avea şi un dialog cu PCRM. Ulterior vor începe negocierile propriu-zise”, a precizat liderul PLDM, Vlad Filat. Vlad Plahotniuc a declarat că la întâlnire s-a discutat despre criza postelectorală şi situaţia politică, nu însă şi despre formarea unei alianţe sau împărţirea funcţiilor. De asemenea, şi Vlad Filat a precizat că nu au discutat despre constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană, structura ei sau despre funcţii. Vlad Filat, a declarat marţi că formaţiunea sa nu va accepta şantajul şi condiţionările şi a exclus o coaliţie cu PCRM, dar a menţionat că ar putea începe un dialog cu comuniştii.

În urma alegerilor legislative anticipate care au avut loc duminică în R. Moldova, PCRM are 39,3% din sufragii, PLDM 29,4%, PD 12,7% şi PL 10%. Astfel, potrivit datelor finale, comuniştii vor avea 42 mandate în noul parlament, liberal-democraţii premierului Vlad Filat au 32, Partidul Democrat, condus de fostul comunist Marian Lupu, ocupă 15 locuri iar liberalii preşedintelui interimar al ţării, Mihai Ghimpu, dispun de 12 locuri. În aceată configuraţie, PLDM, PL şi PDM, care fac parte din coaliţia Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), aflată în prezent la guvernare, pot forma guvernul, pot alege preşedintele Parlamentului, dar nu pot alege preşedintele ţării. Pentru desemnarea şefului statului, este nevoie de o majoritate de 61 de mandate iar cele trei forţe politice au împreună 59 de mandate.

Liderul comunist Vladimir Voronin i-a propus lui Marian Lupu zece milioane de dolari pentru a încheia o alianţă politică în timpul crizei din 2009, se arată într-o notă diplomatică a ambasadei SUA la Chişinău, publicată de ”Le Monde”. La 8 septembrie 2009, ambasada SUA la Chişinău raportează o întâlnire surprinzătoare între Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi comunistul Vladimir Voronin, preşedintele în exerciţiu al ţării. Acesta din urmă l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi înainte în propria locuinţă, pentru a-i face o propunere: să formeze o coaliţie de centru-stânga cu el ca şef al statului şi Voronin preşedinte al Parlamentului. Marian Lupu, care a plecat din PCRM în iunie 2009, a refuzat oferta. Voronin i-a propus atunci interlocutorului său cinci milioane de dolari, cu condiţia să accepte să se alăture PCRM, ofertă pe care acesta a refuzat-o din nou. Atunci, Voronin a venit cu o nouă propunere: i-a oferit zece milioane de dolari. Marian Lupu a formulat o contrapropunere, sugerându-i lui Voronin să obţină cele opt voturi necesare pentru alegerea sa în Parlament, în schimbul imunităţii acordate lui şi familiei sale. Această scenă i-a fost povestită ambasadorului american de Marian Lupu. Dar diplomatul a auzit şi o altă variantă de la Valdimir Voronin, la 14 septembrie. Acesta a confirmat două întâlniri cu liderul Partidului Democrat şi propunerea sa reînnoită de coaliţie. Voronin nu a recunoscut verbal că i-a propus mită lui Lupu, dar la o întrebare a ambasadorului cu privire la discuţia avută, liderul comunist a râs zgomotos, a făcut grimase şi un gest cu degetele mari ridicate, ceea ce se traduce printr-o confirmare tăcută că ştie că se ştie. ”Voronin a apreciat că Lupu se află sub influenţa unei puteri externe”, afirmă ambasada, dar fără să ştie dacă este vorba despre Rusia, România sau SUA. La 12 august, Marian Lupu a mers la Moscova, în cel mai mare secret şi tranzitând Budapesta, pentru a se supune unui examen foarte special, într-o cameră de hotel, condus de doi bărbaţi a căror identitate nu a dezvăluit-o americanilor. Această întâlnire de două ore pare un interviu pentru angajare, în care a fost evaluat complet din punct de vedere psihologic şi politic, a povestit el ambasadorului american, care scrie la 14 august: ”Lupu a fost supus unei serii de întrebări pentru a stabili poziţia sa în privinţa unor probleme cum ar fi imunitatea lui Voronin, neutralitatea R. Moldova şi şcolile rusofone din R. Moldova”.

Deputatul Mark Tkaciuk, unul dintre liderii comuniştilor, a respins, ieri, informaţiile publicate de site-ul WikiLeaks privind o tentativă a lui Vladimir Voronin de mituire a liderului PD, Marian Lupu, spunând că ”este vorba de folclor, iar datele nu corespund nici după timp, nici după loc”.



12