Investiţiile în fonduri, garanţii pentru credite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Paradoxal, există bănci care au propriile fonduri mutuale, dar nu au în portofoliu oferte de creditare prin care să le accepte ca garanţii. Dintre marii jucători de pe piaţa bancară, doar Bancpost acceptă astfel de garanţii, însă în anumite condiţii.

Investiţiile în fonduri, garanţii pentru credite

Economie 23 Septembrie 2006 / 00:00 899 accesări

Prin Legea de funcţionare a societăţilor care administrează investiţii (SAI) era interzis, pînă de curînd, să te împrumuţi la bancă garantînd cu depozitul pe care îl aveai într-un fond mutual. În prezent, prin Legea nr. 297 şi Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) nr. 15, în România există legal această posibilitate. Din păcate, nu a devenit o practică, numărul băncilor care acceptă astfel de gajuri fiind foarte mic sau doar "pe hîrtie". Nici măcar societăţile bancare care deţin propriile societăţi de administrare de fonduri nu prea utilizează această procedură, deşi ar avea astfel o garanţie suficientă pentru împrumut. Deocamdată, rămîne la latitudinea fiecărui creditor să accepte astfel de garanţii şi să-şi dezvolte norme interne proprii de instrumentare. Pe de altă parte, Uniunea Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) nu deţine o listă a băncilor care recunosc titlurile de fonduri drept gaj. Societăţile de administrare de investiţii oferă, aproape unanim, posibilitatea ca deţinerile din fondurile mutuale să reprezinte garanţii pentru creditori.

Specialiştii spun că deţinerile de unităţi sînt nişte active personale ale investitorului, la fel ca şi activele imobiliare sau mobiliare, şi consideră că acestea să poată fi constituite ca şi garanţie, în condiţiile stabilite de un creditor. Certinvest oferă, la rîndul său, posibilitatea ca titlurile de participare la fondurile administrate să fie o garanţie pentru împrumuturi. Trebuie doar ca banca creditoare să accepte acest gaj. În multe ţări există o procedură uzuală, iar procentul de acordare a creditului raportat la valoarea unităţilor de fond diferă în funcţie de riscul fondului. De exemplu, poate fi de 90% pentru un fond monetar sau de 70-75% pentru un fond de acţiuni. La BT Asset Management, această idee este în fază de proiect, dar se estimează finalizarea ei la sfîrşitul acestui an.

Băncile ridică din umeri

În căutarea unor bănci la care investitorii pot merge pentru a garanta cu titlurile de participare pe care le deţin în fonduri, rezultatele sînt… nesemnificative, chiar dacă eset vorba despre instituţii de credit care deţin fonduri mutuale. Majoritatea au avut nevoie de timp pentru a verifica dacă au în portofoliu oferte de creditare care permit acest tip de gajuri.

Astfel, Banca Română de Dezvoltare - Societe Generale, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania, toate distribuitoare de fonduri proprii, nu acordă credite care să poată fi garantate prin intermediul acestora. Cu toate acestea, există şi o excepţie. Surpriza, deşi parţială, a venit de la Bancpost. Este singura dintre băncile importante care permite garantarea unui credit cu un depozit într-un fond de investiţii. Atenţie însă, creditul trebuie să fie imobiliar, iar fondul cu care se gajează trebuie să fie unul dintre cele două administrate de Bancpost, respectiv Activ Balance sau Bancpost Plus.

Taguri articol


12