Iranul alimentează violenţele interconfesionale din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iranul alimentează violenţele interconfesionale din Irak

Externe 31 Ianuarie 2007 / 00:00 525 accesări

Exploziile care au vizat marţi comunitatea şiită din Irak s-au soldat cu moartea a cel puţin 36 de persoane, alţi patru morţi înregistrîndu-se într-un cartier din Bagdad. Persoane înarmate au deschis focul în cartierul Bayaa din capitala irakiană şi au ucis patru persoane şi rănit alte şase. Primul atac s-a produs în oraşul Khanaqin, situat la nord-est de Bagdad, în timpul unei procesiuni şiite desfăşurate în ultima zi a sărbătorii Ashura. La scurtă vreme, un terorist kamikaze s-a aruncat în aer în faţa moscheii şiite din oraşul Balad Ruz din estul ţării, provocînd moartea a 23 de persoane şi rănirea altor 57. Persoanele înarmate care au deschis focul în cartierul Bayaa din Bagdad au ucis patru persoane si au ranit alte sase.

De teama atentatelor, autorităţile irakiene au mobilizat 11.000 de agenţi de poliţie în oraşul sfînt Kerbala, locul unde se comemorează decesul nepotului profetului Mohammed acum 1.300 de ani. În ciuda impresionantei mobilizări, cea mai importantă sărbătoare din calendarul şiit a fost şi anul acesta marcată de violenţe.

Confruntările interreligioase din Irak riscă să divizeze ţara, vecinii acestui stat, în principal Iran, fiind deseori acuzaţi că nu depun toate eforturile pentru securizarea frontierelor. În cea mai recentă critică la adresa Iranului, preşedintele Bush a avertizat regimul de la Teheran că Statele Unite vor replica ferm în cazul în care ofensiva diplomatică împotriva programului nuclear va alimenta violenţele din Irak. Preşedintele american a avertizat că ţara sa va da o replică fermă în cazul în care Iranul va intensifica acţiunile împotriva militarilor săi de pe teritoriul Irakului. Administraţia americană a decis să combată mai energic activitatea iraniană din Irak. Decizia a fost adoptată după identificarea, la sfîrşitul anului trecut a unui sprijin sporit acordat miliţiilor implicate în violenţele interconfesionale şi a unei implicări sporite în furnizarea de dispozitive explozive utilizate împotriva militarilor americani.

Preşedintele Bush îşi menţine şi intenţia de a respinge orice plan ce va limita acţiunile armatei americane în Irak, invocînd concluziile raportului Baker-Hamilton. Acesta explică faptul că un eşec în Irak ar avea consecinţe serioase asupra intereselor Statelor Unite într-o regiune critică şi chiar asupra securităţii naţionale. "Reţeaua al-Qaida şi-ar consolida poziţia graţie eforturilor sunniţilor din Bagdad, Iranul ar putea oferi o mai mare susţinere grupurilor extremiste. Regiunile kurde din nord ar fi izolate, favorizînd separarea şi ingerinţele regionale. Teroriştii îşi vor construi centre în regiune, de unde ne pot ameninţa aliaţii şi chiar securitatea naţională", subiniază raportul.

Atitudinea critică a preşedintelui Bush s-a păstrat şi în ceea ce priveşte criza din Orientul Mijlociu, de care se face vinovat acelaşi Iran, alături de Siria şi gruparea Hezbollah. Comentariile lui Bush au făcut referire la violenţele interconfesionale dintre activiştii pro şi antiguvernamentali, survenite săptămîna trecută, la Beirut, care au amintit de războiul civil din Liban, din perioada 1975-1990. Cum era de aşteptat, Iranul şi Siria au respins acuzaţiile. Celor două ţări le ţine isonul şi Rusia. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Ivanov, s-a declarat, marţi, în favoarea implicării Siriei şi Libanului în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Afirmaţia a fost dată publicităţii înainte de a pleca în Statele Unite unde urmează să participe la o reuniune a Cvartetului pentru Mijlociu.

Unitatea Irakului nu prezintă interes pentru americani

"Statele Unite nu au niciun interes strategic în asigurarea unităţii teritoriale a Irakului", a declarat John Bolton, fostul ambasador american la Naţiunile Unite. Acesta a mai declarat că Statele Unite nu au niciun interes în ceea ce priveşte guvernarea Irakului. "Dacă avem un stat sau trei, dacă este condus de şiiţi sau de o coaliţie, acesta nu este un aspect vizat de interesele noastre strategice", a subliniat John Bolton. Aliat apropiat al preşedintelui Bush, care a demisionat din funcţie după ce democraţii au preluat controlul Congresului, fostul ambasador a declarat pentru cotidianul francez "Le Monde" că Statele Unite ar fi trebuit să predea autoritatea Guvernului irakian mult mai devreme. "Avem un interes strategic în a ne asigura că ceea ce rezultă nu este un stat anarhic care să devină un refugiu pentru terorişti sau un stat terorist", a afirmat fostul ambasador.

John Bolton a declarat că decizia preşedintelui Bush de a suplimenta numărul trupelor din Irak este "cea mai bună dintr-o serie de opţiuni proaste", subliniind că iniţiativa administraţiei republicane de a invada Irakul şi de a-l înlătura pe Saddam Hussein a fost una corectă, deşi s-au făcut şi greşeli.



12