„Istoria unei altfel de uniri: Dobrogea și România”, Luni, 21 noiembrie, la Biblioteca Județeană Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Istoria unei altfel de uniri: Dobrogea și România”, luni, 21 noiembrie, la Biblioteca Județeană Constanța

Cultură 21 Noiembrie 2022 / 13:20 476 accesări

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman" Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A,organizeazăLuni,21 noiembrie 2022, ora 17.30,Masarotundă:„Istoria unei altfel de uniri: Dobrogea și România", în cadrul căruiaprof. univ. dr. habil. ANGELO MITCHIEVICIse va afla în dialog cu domnulconf. univ. dr. EMANUEL PLOPEANU, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius" din Constanța.

Care a fost rolul României în războiul ruso-turc de la 1877și cum a intrat țara noastră în acest război? Basarabia versus Dobrogea, ce își dorea România în urma câștigării acestui război și ce a primit? Care au fost personalitățile politice care au avut un rol decisiv în acest conflict și după încheierea lui? A fost Dobrogea un teritoriu românesc și ce pondere avea populația românească în momentul alipirii Dobrogei la România? Cum arăta, administrativ și politic, Dobrogea, acum 144 de ani? Care au fost reformele imediate pe care le-a întreprins statul român după alipirea acestui teritoriu la România? Care era semnificația strategică a gurilor Dunării atunci și care este acum?Ce a făcut statul român pentru etniile, altele decât cea românească și care era componența etnică a Dobrogei la acel moment? Putem vorbi de o colonizare a Dobrogei la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea? Care considerați că au fost cele mai semnificative măsuri cu caracter politic, dar și simbolic care au marcat alipirea Dobrogei la România? În cele din urmă, ce sărbătorim pe data de 14 noiembrie cu numele de „Ziua Dobrogei"și care este semnificația acestei sărbători?

EMANUEL PLOPEANUeste autor și editor al unor studii de referință privitoare la istoria politică a regiunii Mării Negre, în special a relațiilor cu Turcia, precum „Politica Statelor Unite faţă de Turcia între anii 1943 şi 1952", „Din istoria secolului XX, vol. 3, 1939 – 1945", „Diplomaţia războiului", „Dobrogea. Coordonate istorice şi arheologice: Lucrările workshop-ului Dobrogea otomană – coordonate istorice şi arheologice", precum și a unor importante colecții de documente istorice, „Texte şi documente privind istoria modernă a românilor", vol. I, (1774 – 1866), vol. II, (1866 – 1918).

Masa rotundă face parte din ciclul „Dialoguri dobrogene", serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților eișivalorilor care le edifică și este dedicată sărbătoririi, în acest an, a Zilei Dobrogei.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1392 secunde