Istorie şi moralitate, cu dr. Gheorghe Buzatu şi dr. Gheorghe Dumitraşcu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lansări editoriale contemporane şi... recurs la clasici

Istorie şi moralitate, cu dr. Gheorghe Buzatu şi dr. Gheorghe Dumitraşcu

Cultură 07 Octombrie 2011 / 00:00 971 accesări

O întâlnire specială, al cărei pretext a fost o multiplă lansare de carte, s-a desfăşurat, ieri, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), în cadrul Sesiunii Internaţionale „Pontica”. Invitatul special al evenimentului, reputatul istoric dr. Gheorghe Buzatu, doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” şi conducător de doctorat în cadrul aceleiaşi instituţii, le-a oferit celor prezenţi o adevărată lecţie de istorie şi cultură românească, prilejuită de lansarea celor mai noi apariţii editoriale care-i poartă semnătura, la editura ieşeană Tipo Moldova, unde coordonează colecţia „Opera Omnia”.

„LUMEA TRĂIEŞTE ÎN SĂRĂCIE, DAR CARTEA ÎNCĂ CIRCULĂ” Apreciatul istoric nu a vorbit despre volumele sale - „Românii între Est şi Vest”, „Paradigme ale tragediei Basarabiei. Spaţiul istoric şi etnic românesc” „Europa în balanţa forţelor”, ultimul scris în colaborare cu Marusia Cîrstea -, ci le-a oferit celor prezenţi, nu doar istoricilor, adevărate lecţii de conduită morală şi profesională, vorbind, totodată, despre statutul istoricului, al autorului de carte, care trăieşte de la o carte la alta sau despre piaţa de carte. „Nu există falsa pensionare pentru un istoric. Pentru un istoric care întrerupe activitatea la 60 de ani, pentru că aşa vrea, onor, Ministerul Învăţământului, acest lucru este o absurditate. Am fişe din 1962 la care încă nu am revenit”, a spus prof. Buzatu. „Lumea trăieşte în sărăcie, dar cartea încă circulă (...). Este preferabil să ne întoarcem la clasici”, a spus prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, făcând trimitere la nume precum Nicolae Iorga, George Călinescu sau Gheorghe Brătianu.

CU GHEORGHE DUMITRAŞCU DESPRE... ROMÂNI ŞI UNIUNEA EUROPEANĂ Reputatul istoric a fost „secondat” de colegul său de „serie”, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, a cărui meserie este... Dobrogea, cum a ţinut să sublinieze, cu însufleţire. Cu vocea sa impunătoare, care s-a făcut de atâtea ori auzită de la tribuna Senatului, istoricul constănţean a prezentat câteva din reperele cărţii sale, „Gândire şi acţiune românească în crearea Statelor Unite ale Europei: de la Mica Antantă la Uniunea Europeană”, tipărită în doar 10 zile, la deja apreciata editură Tipo Moldova. La finalul manifestării a cărei gazdă a fost directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, a luat cuvântul şi directorul editurii ieşene, Aurel Ştefanache, care a făcut o nobilă misiune din a reedita şi publica volume de mare valoare ale „clasicilor” şi contemporanilor, lucrări fundamentale pentru spaţiul cultural românesc.



12