La Minsk se negociază... pacea pe hârtie În Ucraina se moare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lumi paralele

La Minsk se negociază... pacea pe hârtie În Ucraina se moare

Eveniment 12 Februarie 2015 / 00:00 1628 accesări

La nivel declarativ, toate părțile implicate în conflictul din Ucraina sunt dispuse să facă pace și preferă soluția diplomatică. În teren însă, cel puțin 45 de persoane, între care 19 soldați ucraineni, au fost ucise în cursul ultimelor 24 de ore, în estul separatist al Ucrainei, pe fondul intenselor eforturi diplomatice întreprinse la nivel internațional pentru dezamorsarea crizei din fosta republică sovietică, au anunțat, ieri, surse ale autorităților ucrainene și ale rebelilor. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, 19 soldați ucraineni și-au pierdut viața, iar 78 au fost răniți în zona nodului strategic Debalțevo, care leagă regiunile separatiste Lugansk și Donețk, unde în ultimele zile s-au dus lupte grele, rebelii încercând să încercuiască trupele ucrainene, așa cum au făcut în vară la Ilovaisk. Confruntările din ultimele 24 de ore din estul Ucrainei nu au scăzut în intensitate, în pofida eforturilor diplomatice întreprinse de comunitatea internațională, care încearcă din răsputeri să găsească o soluție politică la acest conflict. Tandemul franco-german, Francois Hollande - Angela Merkel, a avansat, la sfârșitul săptămânii trecute, o nouă inițiativă de pace, în baza acordului din septembrie trecut de la Minsk, încercând să prevină livrări de armament letal din partea SUA către Ucraina, ceea ce ar putea duce la o escaladare a conflictului.

            Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a declarat gata să introducă legea marțială pe tot teritoriul țării, dacă summitul de pace de la Minsk se va solda cu un eșec și situația din est se va agrava. Liderii ţărilor care fac parte din formatul Normandia, Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania, s-au reunit ieri, la Minsk, pentru a discuta despre un acord de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei.

            Merkel, Hollande, Poroşenko şi Putin au avut o conferinţă telefonică extinsă duminică, în cadrul căreia au evocat un pachet de măsuri pentru a încerca să ajungă la un acord cuprinzător privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei. Negociatorii vor să întocmească un document pentru implementarea acordului de pace încheiat în septembrie la Minsk, care este încălcat în mod regulat. Planul negociat prevedea o zonă demilitarizată de 50-70 de kilometri în jurul liniei de front şi o autonomie extinsă în regiuni din estul Ucrainei. Liderii occidentali şi Kievul acuză Rusia că alimentează conflictul, furnizându-le arme şi antrenându-i pe separatiştii care luptă împotriva forţelor ucrainene, dar şi că trimite trupe peste graniţă pentru a participa la lupte. Moscova neagă acuzaţiile care i se aduc. Potrivit ONU, peste 5.400 de persoane au fost ucise în conflictul din Ucraina de la declanşarea luptelor, în aprilie 2014.

RUSIA, PREOCUPATĂ DE SOARTA MINORITĂȚILOR DIN UCRAINA Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a insistat asupra unui dialog direct între Kiev şi republicile autoproclamate la Doneţk şi Lugansk. ”Situaţia în Ucraina nu poate fi rezolvată prin intermediul armelor, calea păcii trece printr-un dialog direct între autorităţile de la Kiev şi cele care vor să îşi apere teritoriul în sud-estul ţării, iar noi trebuie să le garantăm drepturile tuturor celor care trăiesc în Ucraina”, a declarat ministrul. ”Există în Ucraina şi alte minorităţi, ungară, română, bulgară. Noi considerăm că toate aceste minorităţi trebuie să fie sigure că procesele care au loc în ţară vor conduce la o rezolvare politică ce ţine cont şi de interesele lor”, a subliniat Lavrov.

SUA VOR ANTRENA MILITARII UCRAINENI SUA vor contribui la instruirea trupelor ucrainene care luptă împotriva rebelilor, a anunţat, ieri, Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa. Misiunea de antrenare va începe în martie. Un batalion al armatei americane va pregăti trei batalioane militare ucrainene, pentru misiuni de securitate, intervenții medicale și pentru a opera într-un mediu în care Rusia bruiază comunicațiile, precum și pentru a se apăra de artileria rebelilor, a declarat Hodges.



12