La o... „Poveste” clasică, o premieră modernă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„De Creangă născocită şi cu tâlc povestită”

La o... „Poveste” clasică, o premieră modernă

Cultură 29 Octombrie 2012 / 00:00 523 accesări

Teatrul pentru Copii şi Tineret (TCT) şi-a adăugat în repertoriu un nou spectacol, după o poveste cu un titlu cam prozaic pe care „Ion Creangă a născocit-o şi cu tâlc a povestit-o”. Este vorba despre povestea... lui, „Povestea porcului”, descoperită cu plăcere de cei cărora îi este adresată, pici cu vârste cuprinse între trei şi opt ani. De asemenea, spectacolul, în viziunea regizorală a lui Cristian Mitescu, a putut fi urmărit, sâmbătă, la avanpremieră, de către adulţi, părinţi şi bunici, bucuroşi să trăiască miracolul reîntâlnirii cu actori şi păpuşi, într-o atmosferă specială.

Atractivă, colorată, dinamică, plină de vervă, „Povestea porcului” i-a cucerit pe cei mici încă de la urcarea pe scenă a celor trei... povestitori-personaje: Daniela Manolache, Rovena Paraschivoi şi Graţian Prisăcariu, tânăr actor care, după ce la începutul toamnei a trecut „Hop”-ul la Mangalia, s-a alăturat colectivului TCT.

Cei prezenţi în sală au urmărit cu bucurie uşurinţa şi plăcerea cu care cei trei actori povestesc, dansează, schimbă decorul, se deghizează în „moş” şi „babă” (părinţii porcului fermecat) şi mânuiesc cu dexteritate păpuşile. Totul spre bucuria micilor, dar şi a „marilor” spectatori care nu au avut timp să se plictisească.

Povestea a fost adusă în actualitate de către regizorul Cristian Mitescu, vrăjitoarea fiind una extrem de contemporană, o veritabilă clarvăzătoare, care apare în ziar, la radio şi tv şi care, pentru a ţine pas cu modernitatea, îşi face şi cont pe... Facebook. Scenografia inspirată este semnată de Adrian Ştefănescu, iar muzica ritmată având un rol bine definit în ansamblul acţiunii poartă semnătura lui Dan Bălan.

Atractiva „Poveste a porcului” a avut premiera ieri, dar se va regăsi în repertoriul TCT şi în această săptămână: mâine, de la ora 10.30 şi vineri, de la orele 09.00 şi 10.30. Îndrăgita scriere a lui Ion Creangă a mai fost dramatizată la Constanţa, în anii ’70 - scenariul şi regia Irina Niculescu, scenografia Antonio Albici.

Taguri articol


12