Legea salarizării, în vigoare. Când vor primi bugetarii cu 56% mai mult

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lefuri mai mari, sporuri mai multe

Legea salarizării, în vigoare. Când vor primi bugetarii cu 56% mai mult

Social 02 Iulie 2017 / 17:41 816 accesări

Momentul mult așteptat de toți bugetarii a venit! Legea salarizării unitare a intrat în vigoare de la 1 iulie. Asta înseamnă că, până în 2022, salariile bugetarilor vor crește etapizat, cu până la 56%. Primele creșteri efective s-ar putea face simțite la începutul anului viitor, când toate categoriile de bugetari vor primi o majorare de 25% față de nivelul salariilor din decembrie 2017. Măsuri diferite se vor aplica în cazul salariilor medicilor și profesorilor.

Momentul mult așteptat de toți bugetarii a venit! Legea salarizării unitare a intrat în vigoare de la 1 iulie. Actul normativ prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56%, până în 2022. „La baza piramidei salariale, creşterile sunt mai mari de 100%, ajungând şi la 300%, cum este cazul în apărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporţia nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022”, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la momentul adoptării legii.

CÂND SE FAC SIMȚITE MAJORĂRILE Primele creșteri efective s-ar putea face simțite la începutul anului viitor, când bugetarii ar primi cu toții o majorare de 25% față de nivelul salariilor din decembrie 2017. Prin excepție, salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali ar crește de la 1 martie 2018 la nivelul maxim, de 56%, iar cele din învățământ s-ar majora cu 20% față de nivelul acordat pentru februarie 2018. Cei care lucrează lunar în toate cele trei ture, dar și cei care lucrează în sistemul de două ture (12 cu 24 de ore) vor putea primi, în locul sporului de noapte, unul de 15% din salariul de bază pentru orele lucrate. De asemenea, cei care lucrează sâmbăta, duminica ori în timpul zilelor libere legale vor primi un spor de 100% din salariu. Majorări de salariu sunt propuse și pentru efectuarea gărzilor. Spre exemplu, în proiect se prevede un spor de până la 75% din tariful orar al salariului de bază, pentru gărzile efectuate în zilele lucrătoare, iar pentru cele din zilele libere și din cele de repaus săptămânal se prevede un spor de până la 100%.

MAI MULTE SPORURI Proiectul mai prevede și alte categorii de sporuri, spre exemplu pentru cei care lucrează în condiții deosebit de periculoase (spor de 45 - 85%), pentru cei care lucrează în condiții grele de muncă (până la 15%), pentru cei care lucrează în condiții de stres (până la 15%), precum și pentru cei care lucrează în unitățile de asistență socială (de pildă, sporuri de până la 75% pentru condiții deosebit de periculoase). Personalul militar, polițiștii, funcționarii cu statut special din administrația penitenciarelor, dar și personalul civil care lucrează în condiții de pericol vor putea primi prime pentru condiții periculoase de muncă, în funcție de gradul concret pe periculozitate: spre exemplu, pentru locurile de muncă deosebit de periculoase se prevăd creșteri salariale între 37 - 50%. Sporurile în funcție de condițiile periculoase de muncă se regăsesc în proiect la nivelul de 15%, iar pentru munca cu grad ridicat de risc se prevede o compensație de până la 30% la salariul de bază. Cei care dețin titlul științific de doctor și care lucrează efectiv în domeniul pentru care dețin titlul vor putea primi o indemnizație lunară de 50% din nivelul salariului minim.

Taguri articol


12