Leonard Orban, comisarul european al României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Leonard Orban, comisarul european al României

Eveniment 31 Octombrie 2006 / 00:00 886 accesări

Leonard Orban a trecut testul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, care a confirmat oficial, ieri, la Lisabona, nominalizarea lui pentru postul de comisar european, din partea României. Portofoliul multilingvismului a fost constituit prin împărţirea portofoliului comisarului pentru Educaţie, Formaţie, Cultură şi Multilingvism, Jan Figel (Slovacia). Figel, probabil nu întîmplător, a fost secretar de stat în Ministerul slovac de Externe şi negociator-şef pentru aderarea Slovaciei la UE. Preşedintele CE a declarat, în momentul în care a anunţat acceptarea lui Leonard Orban drept comisar european pentru multilingvism, că acesta va avea în subordine trei direcţii din cadrul CE. Este vorba despre Direcţia Generală Traduceri (DGT), care furnizează Comisiei traduceri şi consiliere lingvistică pentru toate comunicările scrise în toate limbile oficiale. Multilingvismul face parte dintre principiile şi caracteristicile fundamentale ale Uniunii Europene, garantează diversitatea culturală şi lingvistică, precum şi dreptul cetăţenilor şi organizaţiilor de a interacţiona cu instituţiile UE în oricare dintre limbile sale oficiale. Beneficiarii activităţii DGT sînt Comisia şi serviciile Executivului european, PE, Parlamentele naţionale. Tot în portofoliul lui Leonard Orban ar intra şi Oficiul Publicaţiilor Oficiale al Comunităţilor Europene, care este editura instituţiilor şi altor organisme ale UE.

Secretarul de stat în MIE, Leonard Orban, desemnat comisar european din partea României, a coordonat pregătirea pentru aderare şi, din aprilie 2005, poziţia referitoare la statutul de observator activ la UE, el avînd experienţă legată de instituţiile europene şi "simpatii" politice liberale. Orban nu este membru al niciunui partid politic, însă, în diferite ocazii, a precizat că apreciază şi susţine valorile liberale, fiind, de altfel, fratele liderului PNL Bucureşti. Actualmente secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării Europene, Leonard Orban a fost, în perioada mai 2001 - decembrie 2004, negociator şef adjunct cu UE şi apoi, pînă în aprilie 2005, negociator şef. El a semnat, din partea României, Tratatul de aderare la UE, pe 25 aprilie 2005, la Luxemburg, alături de preşedinte, premier şi de ministrul Afacerilor Externe. Barroso s-a declarat convins că Orban va fi un membru important al CE, dat fiind faptul că a fost unul dintre principalii responsabili ai aderării României la UE.

Portofoliul primit de Orban creează o vulnerabilitate în plus

Purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu a declarat, ieri, că portofoliul primit de Orban ca atribuţii ale mandatului de comisar european este unul „derivat” din competenţele altui comisar şi creează o vulnerabilitate în plus. El a arătat că desemnarea lui Leonard Orban drept comisar european reprezintă o variantă tehnocrată, dar care are un deficit de autoritate şi exprimare din punct de vedere politic. Diaconescu a arătat că din moment ce şi această nouă propunere pentru funcţia de comisar european a fost formulată de Guvern fără o consultare prealabilă a partidelor politice, în acest moment nu se poate aprecia care sînt şansele ca Orban să fie acceptat în Parlamentul European. El a atras atenţia că Orban va avea nevoie, la votul de învestitură din Parlamentul European, de voturile unuia dintre cele două grupuri parlamentare semnificative - cel al socialiştilor şi cel al popularilor. De asemenea, Diaconescu a apreciat că portofoliul primit de Orban este unul „derivat” din competenţele altui comisar, ceea ce „creează o notă de vulnerabilitate în plus”.



12