Liderii grupării Stat Islamic s-au retras de la Tikrit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderii grupării Stat Islamic s-au retras de la Tikrit

Externe 04 Martie 2015 / 00:00 1516 accesări

Ofensiva armatei irakiene, ajutată de milițiile kurde, dar și de o unitate de elită a armatei iraniene, s-a soldat cu moartea a cel puțin 16 combatanți ai grupării sunnite Stat Islamic (SI) și rănirea altor 30. Această alianță unică între forțe șiite și sunnite pare a fi deocamdată un succes, liderii SI din Tikrit fiind forțați să se retragă în mare grabă. Provincia Salahuddin, locuită în majoritate de sunniți, este greu încercată de aceste violențe care au produs nu numai pierderi de vieți omenești, ci și importante pagube materiale. Odată restabilite însă exporturile de petrol, guvernatorul Raed al-Jabouri a promis refacerea rapidă a infrastructurii.

Bombardamente intense au avut loc ieri și în Libia, asupra porturilor petroliere Ras Lanuf și Es Sidra, aflate sub controlul SI, pentru a împiedica exporturile care aduceau bani în vistieria teroriștilor. O altă veste bună a venit ieri și din partea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care a anunțat că au fost distruse două instalaţii siriene pentru fabricarea armelor chimice şi se aşteaptă ca toate cele 12 unităţi să fie anihilate vara aceasta. Distrugerea materialelor chimice şi a instalaţiilor care le produc este o parte esenţială a eliminării programului de armament chimic al Siriei, care a fost ordonată de Consiliul de Securitate în septembrie 2013. Un sistem special de monitorizare de la distanţă, folosit de agenţia nucleară a ONU, va fi instalat în unităţile subterane dezafectate, pentru a se asigura că nu sunt folosite din nou. Regimul sirian a acceptat să îşi distrugă arsenalul chimic în urma unui atac cu gaz sarin la periferia capitalei Damasc, din august 2013, denunţat de o mare parte a comunităţii internaţionale, care a acuzat regimul Bashar Al-Assad. Continuarea distrugerii arsenalului chimic este un semn că pacea ar putea reveni în Siria, odată cu ofensiva împotriva pozițiilor deținute de SI pe ample suprafețe din Siria și Irak.

CONDIȚII PROPICE O întrevedere crucială a avut loc, luni, între președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și regele Salman al Arabiei Saudite, întâlnire care se înscrie în eforturile gazdelor de la Riyadh de a alia țările sunnite contra Iranului șiit, dar și împotriva organizației SI. Deocamdată, Iranul a evitat spectaculos oprobriul internațional prin participarea la eforturile armate împotriva SI. Recep Tayyip Erdogan îi succede președintelui egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, care a avut, duminică, o întrevedere cu regele saudit Salman, și îl precede pe premierul pakistanez, Nawaz Sharif, așteptat de monarh în cursul acestei săptămâni. Conducători din Qatar, Kuweit, Iordania și Emiratele Arabe Unite s-au deplasat până în prezent la Riyadh, iar alți șefi de state arabi sunt așteptați. Recep Tayyip Erdogan a sosit la Riyadh după un pelerinaj la Mecca și o vizită la Medina, două dintre locurile cele mai sfinte ale Islamului.

Arabia Saudită este pe cale să își redinamizeze politica externă, pentru a plasa regatul în rolul său de federator principal al lumii sunnite, datorită avantajelor sale unice, locurile sfinte ale Islamului situate pe teritoriul său, dar și economia și statutul său de prim exportator mondial de țiței. Atât timp cât există discuții serioase între puterile sunnite, se poate începe creionarea unei politici care să aibă în vedere Iranul și SI. Arabia Saudită participă la o coaliție internațională condusă de SUA pentru a lupta contra grupării extremiste sunnite SI, care comite tot mai multe atrocități pe teritoriile ocupate din Siria și Irak. 

ASEMĂNARE NEFASTĂ! Celebra marcă de dulciuri belgiană ISIS a fost nevoită să-și schimbe numele, din cauza asemănării cu sigla grupării jihadiste Stat Islamic (SI). De-acum încolo se va numi Libeert, care este numele de familie al celor care dețin compania.

În timp ce Statul Islamic (ISIS, în engleză) lupta pentru a prelua controlul asupra localității siriene Kobane, în micul oraș Comines din sudul Belgiei, cu circa 20.000 de locuitori, ciocolata începea să se deterioreze în magazia fabricii, în așteptarea comenzilor care nu mai veneau. Situația se prelungea din octombrie anul trecut. Proprietarii au estimat că au pierdut între 50.000 și 100.000 de euro. Italo-elvețiană, marca veche de aproape o sută de ani s-a văzut obligată să-și schimbe numele din cauza conotației ce trimite la jihadiștii care luptă în Irak și Siria, decapitând și arzând oameni de vii. ”Numele făcea mult rău afacerii”, a recunoscut Désirée Libeert, fiica proprietarului acestei companii fondate în 1923.

Pe 1 ianuarie 2014, partenerii companiei, care folosește în prezent 150 de angajați și are încasări de 35 de milioane de euro anual, au decis să schimbe acronimul (ISIS, de la Italo Suisse Italo Suisse). ”Dădea confuzie privind originile noastre”, susține directoarea acestei firme care se consideră sută la sută belgiană. Potrivit ei, stră-străbunicul său a venit în Elveția pentru a investiga și studia tehnicile ciocolatei. Numele făcea totodată trimitere la zeița egipteană a dragostei și frumuseții, după cum a explicat Désirée. A fost un ghinion faptul că au optat fără să știe pentru un cuvânt care mai târziu avea să fie citat la știrile negative de mass-media din întreaga lume. Când conotația teroristă a denumirii ISIS a început să se extindă, anul trecut, pe întreaga planetă, familia Libeert a remarcat că cererea la produsele sale a început să scadă.

Înainte de Sărbătorile de anul trecut s-au înregistrat pierderi de până la 100.000 de euro. La discuțiile privind un nou nume, la care au participat cei cinci parteneri ai familiei, s-a avut inițial în vedere denumirea de ”Liberty” ca un concept total opus terorismului. Însă până la urmă s-a optat pentru Libeert, destul de asemănător, pentru ambalajele dulciurilor acestei fabrici. Ciocolatele ISIS nu și-au mai găsit loc între cele 5.000 tone de dulciuri fabricate anual de această firmă de familie. Iar tabletele care așteptau în magazie să fie distribuite sub acest nume au avut alte destinații decât cele prevăzute inițial, precum Spania, Franța și Suedia. Firma de familie, care are un moștenitor în vârstă de numai 2 ani, vrea să întoarcă pagina și să continue să facă ceea ce știe de nouă decenii: ”Ciocolată belgiană bazată pe o rețetă secretă de familie, pe care o cunosc doar cinci membri”, conchide Désirée.

O COMPETIȚIE A RĂULUI După succesul înregistrat de SI în mediul online, mulți sunt gata să copieze practicile sale grotești. Deocamdată s-au putut închide conturile folosite de extremiști care foarte prompt s-au sesizat. SI l-a amenințat cu decapitarea pe fondatorul Twitter, Jack Dorsey, care a decis blocarea conturilor grupării teroriste.

Într-un mesaj postat pe internet, jihadiştii din întreaga lume sunt îndemnaţi să se unească într-o luptă împotriva reţelei de socializare. Jack Dorsey se alătură unui lung şir de personalităţi ameninţate cu moartea. Pe listă se mai află familia prezidenţială americană, premierul Marii Britanii, David Cameron, preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cel rus, Vladimir Putin.

Până ca teroriștii să se poată ține de cuvânt, dintre prozeliți, secta islamistă Boko Haram a făcut primul pas pentru a-și glorifica practicile sadice. Un videoclip care amintește de tehnicile de filmare și de editare folosite de combatanții SI arată decapitarea a doi bărbați. Formațiunea Boko Haram a pornit o amplă ofensivă în nord-estul Nigeriei, pentru instituirea unui califat islamic, după exemplul SI în Siria și Irak. Luptătorii săi declanșează atacuri foarte sângeroase nu numai în Nigeria, dar și în țările vecine, Camerun, Ciad și Niger.



12