Liderii lumii știu de frica Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderii lumii știu de frica Ebola

Monden 17 Octombrie 2014 / 00:00 761 accesări

Preşedinţii Barack Obama şi François Hollande, cancelarul Angela Merkel şi premierii Matteo Renzi şi David Cameron au calificat virusul Ebola ca fiind cea mai gravă urgenţă sanitară din ultimii ani. ”Au convenit că este cea mai gravă urgenţă sanitară din ultimii ani şi comunitatea internaţională trebuie să facă mai multe şi să acţioneze mai rapid pentru a stopa răspândirea bolii”, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului Marii Britanii, după o videoconferinţă de 75 de minute cu participarea preşedinţilor american şi francez, Barack Obama şi François Hollande, cancelarului german, Angela Merkel, premierilor italian şi britanic, Matteo Renzi şi David Cameron. Premierul britanic a propus să se profite de oportunitatea întrevederilor de astăzi de la Milano şi de Consiliul Europei de săptămâna viitoare, pentru a discuta pe marginea a ceea ce Europa ar putea face mai mult pentru a ajuta la lupta împotriva Ebola. Videoconferinţa a avut loc în contextul în care autorităţile americane au confirmat că o altă infirmieră a fost contaminată cu virusul Ebola, veste considerată drept foarte îngrijorătoare. Febra hemoragică Ebola s-a soldat cu 4.493 de morţi din 8.997 de cazuri înregistrate în şapte ţări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi SUA), potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), realizat la 12 octombrie.

La rândul său, UE va începe imediat verificarea eficienței controalelor anti-Ebola puse în aplicare pe aeroporturile din cele trei țări vest-africane cel mai afectate de epidemie. Acest anunț a fost făcut, ieri, de către comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg, la finalul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles. Această verificare va fi realizată în colaborare cu OMS, cu scopul de a consolida controalele, dacă va fi necesar, și de a permite o mai bună trasabilitate în UE a posibililor purtători ai virusului. Verificările vor avea loc în Liberia, Sierra Leone și Guineea. Printre propunerile formulate în cadrul reuniunii de la Bruxelles s-au numărat și utilizarea sistemelor de informare privind vizele, pentru a ști când călători cu grad de risc ajung în Europa, și crearea unei baze de date pentru a cunoaște locul unde aceștia se află.

Panica este însă departe de a se diminua. Oficialii spanioli au izolat, ieri, o aeronavă Air France care a aterizat la Madrid venind de la Paris. Au fost activate procedurile medicale de urgență, după ce unuia dintre pasageri i s-a făcut rău, prezentând febră. La bord se aflau 183 de pasageri, despre a căror soartă nu există în prezent informații dacă vor fi plasați sau nu în carantină. Totodată, din Spania parvin informații îmbucurătoare despre starea infirmierei Teresa Romero. Se pare însă că Ebola își face loc și în lumea arabă. Autoritățile medicale din Dubai au plasat, miercuri, în carantină un pasager sosit cu avionul din Liberia via Maroc, ce prezenta simptome de contaminare cu virusul Ebola. Acesta este primul caz suspect din regiunea Golfului. Toți ceilalți pasageri ai zborului au fost supuși unor examene medicale, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății din Emiratele Arabe Unite. Aeroportul din Dubai este unul dintre principalele puncte de tranzit între Occident, Asia și Australia.

Pe de altă parte, au ajuns, în Africa, doze ale unui vaccin experimental realizat de o companie militară chineză, în care se pun mari speranțe să anihilize virusul. China a fost una dintre primele mari puteri care s-au mobilizat pentru a ajuta Africa, trimițând în regiune câteva sute de persoane cu calificare medicală și peste 35 de milioane de dolari în ajutoare. Se știu puține despre virusul Ebola, dar se pare că există două tulpini. Virusul care a făcut câteva zeci de victime în Republica Democrată Congo are o altă sursă decât cel care a provocat epidemia din Africa de Vest. Se confirmă astfel opinia specialiștilor OMS, care considerau deja că cele două epidemii nu sunt legate. Chiar dacă epidemiile au origini animale diferite, cercetătorii se arată îngrijorați de revenirea virusului febrei hemoragice pe continentul african. Ebola a fost identificată prima dată în 1976 și reapare din când în când, în valuri. Actuala epidemie este cea mai gravă, cu cele mai multe victime.

O epidemie de mai mică amploare, declanșată în timpul verii, în R.D. Congo, s-a soldat cu 49 de decese din 69 de bolnavi posibil infectați cu virusul. Analiza genomului acestui virus arată că este identic în proporție de 99,2% cu cel apărut în 1995 la Kikwit (R.D. Congo). În schimb, este diferit de tulpina virusului Ebola Zair din Africa de Vest, cele două tulpini având 96,8% puncte comune. ”Agentul patogen din R.D. Congo este o variantă locală a virusului Ebola, iar această epidemie are origine diferită de cea din Africa de Vest declanșată la începutul lui 2014”, arată cercetătorii OMS. Oamenii de știință au lucrat în Gabon și în R.D. Congo, în colaborare cu Institutul „Pasteur“ din Franța și Agenția pentru Sănătate Publică din Canada. Sursa epidemiei din R.D. Congo este o femeie din satul Ikanamongo, care a gătit un animal mort adus de soțul ei, precizează OMS. Ea a murit de o febră neidentificată, pe 11 august, iar tradițiile locale și ritualurile funerare au făcut ca mai multe persoane să fie expuse virusului, având simptome similare în săptămânile ce au urmat. Epidemia a înregistrat un vârf în luna august, scăzând treptat de atunci. De cealaltă parte, epidemia mult mai gravă din Africa de Vest din acest an are ca punct de plecare un copil de 2 ani din Guineea, care ar fi putut intra în contact cu un liliac infectat, în decembrie 2013. Din cauza acestui virus Ebola au murit până acum 4.447 oameni din cele 8.914 cazuri înregistrate, iar autoritățile se tem că epidemia s-ar putea extinde rapid.

Există și multe informații false care circulă despre Ebola. De exemplu, majoritatea americanilor cred că virusul se poate transmite prin strănut sau tuse și mai mult de o treime se tem că ei sau cineva din familia lor ar putea contracta boala mortală anul viitor, potrivit unui sondaj realizat de Universitatea Harvard. Aproximativ 85% dintre persoanele care au răspuns la sondaj au spus că ele cred că boala s-a răspândit prin strănut sau tuse, deși OMS consideră acest tip de transmitere puțin probabil. Transmiterea bolii la asistentele din Dallas care au tratat primul pacient cu Ebola diagnosticat în SUA probabil că a provocat îngrijorarea americanilor asupra modului de răspândire a virusului, a declarat Gillian SteelFisher, un cercetător de la Harvard. ”Faptul că Ebola s-a răspândit în acest context ridică întrebări pentru oameni”, a spus SteelFisher. ”Există multă incertitudine cu privire la modul în care Ebola se transmite în public și ei cred că se răspândește în orice mod care li se pare logic, fără a cunoaște mecanismele de contagiune”. Sondajul pe un eșantion de 1.004 adulți din SUA a fost efectuat între 8 și 12 octombrie, o perioadă ce include dezvăluirea faptului că o asistentă din Texas era infectată cu boala, dar înaintea anunțului de miercuri că o a doua asistentă a fost diagnosticată cu Ebola.

Ebola se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane bolnave manifestând simptomele bolii, potrivit oficialilor din domeniul sănătății publice. În ciuda decesului bărbatului tratat de asistentele medicale, în jur de 80% dintre respondenți au declarat că ei cred că cineva din comunitatea lor este de natură să supraviețuiască infecției cu Ebola, dacă primește imediat îngrijire medicală. Sondajul are o marjă de eroare de 3,6 procente. Circa 38% dintre respondenți s-au declarat îngrijorați că ei sau un membru apropiat al familiei ar putea cădea bolnav de Ebola, anul viitor, față de 26% care și-au exprimat această îngrijorare într-un sondaj din august.



12