Liviu Dragnea a părăsit Guvernul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Condamnat în dosarul referendumului din 2012

Liviu Dragnea a părăsit Guvernul

Eveniment 16 Mai 2015 / 00:00 1081 accesări

Vă mai amintiţi de dosarul „Fraudă la referendum”? E cel în care procurorii îi puneau pe oameni să jure cu mâna pe Biblia aflată pe capota maşinii că au votat cum scrie la carte la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu în 2012. E acel dosar deschis imediat după ce 7,4 milioane de români l-au trimis acasă pe Băsescu, prin referendum, în condițiile în care el fusese ales cu doar 5 milioane de voturi. Ei bine, în acest dosar, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată vineri de Înalta Curte de Casație și Justriție, dar nu este definitivă. Ea poate fi contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme. Instanţa a dispus ca lui Liviu Dragnea să îi fie suspendată executarea pedepsei pentru un termen de încercare de trei ani. Pe de altă parte, 44 de persoane dintre cele 73 trimise în judecată în dosarul referendumului au fost achitate. În acest dosar, principala țintă a fost Dragnea, care a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în 2013, pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la vot, care să garanteze validarea referendumului. În traducere, procurorii l-au trimis în judecată pe Dragnea pentru că a îndemnat populaţia să iasă la vot, adică pentru că şi-a făcut treaba sa de om politic. O altă acuzare a procurorilor DNA a fost că USL (PSD şi PNL) a utilizat un soft care să permită monitorizarea prezenţei la vot, care a fost folosit pentru transmiterea de date privind modul în care se votează în secţii - câţi oameni au votat „Da” şi câţi „Nu”. Interesant este că aceiași procurori nu au luat în considerare faptul că un soft similar, ba chiar mai performant, l-a folosit la același referendum din 2012 și fostul PDL, care l-a susținut pe Băsescu. Dacă ne luăm după decizia instanței în cazul lui Dragnea, la fel de bine putea fi tras la răspundere și fostul președinte Băsescu, care a îndemnat populația să nu iasă la vot la referendum.

JUSTIȚIE CU BIBLIA ÎN MÂNĂ În acest dosar au fost audiați 300 de martori, mulţi dintre ei bătrâni (de 80 și chiar 90 de ani) şi bolnavi, care au fost ridicați în toiul nopții de acasă și duși la București. Înainte de această mascaradă, oamenii au fost puși să jure cu mâna pe Biblie pe capotele mașinilor că nu au votat de mai multe ori și că nu au fost îndemnați să iasă la vot.

DEMISIE DIN TOATE FUNCȚIILE POLITICE ȘI PUBLICE Ca urmare a condamnării sale, Dragnea a anunțat că a demisionat din postul de ministru al Dezvoltării Regionale, iar luni îşi va depune mandatul de preşedinte executiv al PSD. ”Mă consider nevinovat şi nu înţeleg care a fost motivarea deciziei de astăzi (vineri, n.r.)”, a declarat Dragnea. El a afirmat că nu ştie cum mai poate fi organizată o campanie electorală dacă prezenţa la vot este considerată de către o instanţă drept folos necuvenit şi a apreciat că decizia instanţei în cazul său reprezintă un precedent periculos, care poate afecta democraţia şi libertatea partidelor de a îndemna oamenii să vină la vot. La rândul său, Ponta a afirmat că "decizia în cazul Dragnea este una simbolică de condamnare a unei acțiuni politice" și a anunțat că persoana care va ocupa postul din Guvern lăsat liber de Dragnea va fi nominalizată după discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis. Interesant este că în această ecuație a fost inclusă, potrivit unor surse, și constănțeanca Sevil Shhaideh, actual secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Sevil Shhaideh a mai fost angajată în Consiliul Judeţean Constanţa, unde a fost director al Direcţiei Generale de Proiecte.



12