Lucrări pentru limitarea vitezei tirurilor, pe drumurile judeţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lucrări pentru limitarea vitezei tirurilor, pe drumurile judeţene

Administrație 21 Iunie 2006 / 00:00 1870 accesări

Restricţionarea traficului greu pe drumul naţional care face legătura între Constanţa şi Cernavodă şi deturnarea autocamioanelor şi tirurilor pe drumurile judeţene au provocat mari neplăceri autorităţilor locale din unităţile administrativ teritoriale străbătute de respectivele artere rutiere judeţene. Intensificarea traficului greu pe şoselele judeţene după închiderea drumului naţional i-a făcut pe locuitorii comunelor Siliştea şi Tortomanu să protesteze, după ce vibraţiile produse de autovehiculele de mare tonaj care circulau cu viteze peste limita legală prin interiorul localităţilor au dus la fisurarea pereţilor şi tavanelor locuinţelor de pe marginea drumului. Protestele familiilor din localităţile afectate au fost transmise, de către primari, conducerii Consiliului Judeţean Constanţa, care a alocat, în regim de urgenţă, fonduri pentru amenajarea unor denivelări pe carosabil, atît la intrarea în localităţi, cît şi în intravilan, care să-i forţeze pe şoferi să reducă viteza.

La Tortomanu, mai mulţi locuitori au ameninţat că vor bloca drumul judeţean cu tractoare, în încercarea de a-şi salva casele. ”Casa mea este renovată anul trecut. De o lună şi jumătate ne-au terorizat ăştia cu tirurile. Noaptea ne duduiau pereţii mai ceva ca la cutremur! Nu mi-a fost aşa frică la cutremure, cum mi-a fost acum! Am crezut că o să cadă casa pe mine”, ne-a spus Mircea Grădinaru, proprietarul uneia dintre cele mai grav afectate locuinţe. În cazul în care nu s-ar fi luat măsuri pentru reducerea vitezei cu care rulau tirurile prin localitate, sătenii se hotărîseră să utilizeze un picamer pentru a săpa şanţuri în asfalt, astfel încît autovehiculele să nu mai poată intra în localitate. Nu a mai fost însă nevoie de astfel de proteste extreme, pentru că autorităţile judeţene au reacţionat rapid. Lucrările efectuate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) pentru amenajarea denivelărilor şi semnalizarea acestora au început joia trecută şi urmează să se încheie astăzi. ”Construcţia tehnică este finalizată. Mai sînt de trasat marcajele rutiere şi de instalat indicatoare de avertizare pentru conducătorii auto”, a declarat şeful secţiei RAJDP Hîrşova, ing. Dan Marin. El a declarat că regia desfăşoară lucrări similare atît în Siliştea şi Tortomanu, cît şi în Cuza Vodă. La Tortomanu, la intrarea şi ieşirea din localitate, şoferii trebuie se treacă acum peste cîte două dîmburi cu înălţimea de 10 cm, în timp ce pe raza localităţii au fost construite alte trei denivelări simple, care nu depăşesc 6 cm.

Primarul comunei Tortomanu, Gheorghe Panait, a declarat ieri că, la sesizarea locuitorilor, a înaintat cereri pentru luarea unor măsuri în regim de urgenţă către toate autorităţile şi instituţiile judeţene abiitate. ”Prefectul nu mi-a răspuns la adrese însă, după cum vedeţi, Consiliul Judeţean m-a ajutat foarte repede”, a declarat edilul. Nici clădirea Primăriei din Tortomanu nu a scăpat. Mai mulţi pereţi, ca şi tavanul, au crăpat ca urmare a vibraţiilor produse de camioane şi tiruri. Gheorghe Panait a declarat că intenţionează să toarne covor asfaltic de 8-10 cm pe strada principală din localitate, imediat după ce drumul naţional va fi dat în folosinţă. ”După ce traficul greu va fi preluat din nou de şoseaua naţională, amenajările menite să reducă viteza tirurilor aflate în tranzit nu se vor mai justifica. Turnînd covor asfaltic vom acoperi şi denivelările postate acum pe carosabil”, a declarat primarul.



12