Marea Unire, evocată la „Şaguna”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Masă rotundă

Marea Unire, evocată la „Şaguna”

Cultură 27 Noiembrie 2013 / 00:00 600 accesări

Marea Unire înfăptuită la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, a fost evocată, ieri, la Universitatea „Andrei Şaguna”, printr-o masă rotundă la care au participat studenţi, dar şi elevi de la liceele vecine, Colegiul Naţional de Arte (CNA) „Regina Maria” şi Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, dar şi de la Liceul „Virgil Madgearu”. „Ne bucurăm că vă avem printre noi, azi, când sărbătorim, cu anticipaţie, un eveniment deosebit, 95 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri”, a spus conf. univ. dr. Marian Zidaru, în deschiderea manifestării care s-a desfăşurat în sala de lectură a universităţii constănţene.

Manifestarea cu tema „95 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri” s-a bucurat de prezenţa unor istorici dobrogeni consacraţi: prof. univ. dr. Ion Bitoleanu şi prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu. „Unirea de la 1918 s-a făcut ca urmare a unor jertfe, a unor sacrificii, a unui eroism cu totul deosebit, pentru noi, dar şi pentru vecinii noştri, care şi ei şi-au format state naţionale pe ruine de imperii, prin expresia voinţei populare”, a spus prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.

„Ne-am adunat ca să sărbătorim 95 de ani de la făurirea statului unitar român. Ce cale lungă şi grea a trebuit să parcurgem ca să ajungem în acest moment...”, a spus prof. univ. dr. Ion Bitoleanu, menţionând că şi revenirea Dobrogei în hotarele statului român, în 1878, reprezintă un pas important spre Marea Unire.

POL CULTURAL „Noi considerăm că este de datoria noastră să creăm astfel de evenimente culturale, pozitive, la care este invitată întreaga comunitate. Aceste evenimente nu sunt adresate doar studenţilor şi celor două licee vecine (n.r. Liceul de Telecomunicaţii şi CNA „Regina Maria”), alături de care Universitatea „Andrei Şaguna” constituie un pol cultural al Constanţei”, a spus preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari.

Profesorul de istorie Bogdan Mihai şi studenţii Iulia Iacob şi Ionuţ Ivăncescu au susţinut comunicări pe tema dată. La eveniment a fost prezent şi directorul CNA „Regina Maria”, prof. Nejdet Gevat.

Taguri articol


12