Marian Lupu ar renunţa la preşedinţia R. Moldova, în anumite condiţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marian Lupu ar renunţa la preşedinţia R. Moldova, în anumite condiţii

Externe 11 Februarie 2011 / 00:00 427 accesări

Marian Lupu, preşedintele Parlamentului moldovean, este dispus să renunţe la candidatura pentru funcţia de şef al statului şi să susţină un preşedinte apolitic, cu condiţia diminuării prerogativelor prezidenţiale. ”În situaţii mai grele pentru ţară, cineva trebuie să fie mai înţelept. Aş fi gata să fiu cel mai înţelept şi sa renunţ la funcţia de preşedinte. Dar, dacă este promovată o persoană apolitică în funcţia de preşedinte, atunci prerogativele pe care le presupune această funcţie trebuie diminuate. În aceasta situaţie trebuie să facem şi funcţia apolitică. Toate atributele care actualmente sunt ale şefului statului trebuie transferate Parlamentului, altele, Guvernului. Se doreşte o figură simbolică? Dacă e o figură simbolică, atunci şi postul trebuie să fie simbolic”, a declarat Lupu.

La rândul sau, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, nici nu vrea să audă de condiţiile lui Lupu. Vladimir Voronin a explicat că preşedintele apolitic pentru care pledează formaţiunea sa nu trebuie să fie membru al vreunui partid politic. În acelaşi timp, acest lucru nu va însemna că preşedintele va fi în afara politicii, din moment ce va deţine cea mai importantă funcţie politică din stat. Referindu-se la declaraţiile judecătorului Victor Puşcaş, care a spus că Vladimir Voronin şi-a anunţat singur demisia în septembrie 2009, liderul PCRM a declarat că ”magistratul demonstrează că are probleme cu vârsta şi alte capacităţi când declară asemenea lucruri. Curtea Constituţională a decis demisia mea şi a acceptat argumentele pe care eu le-am adus atunci, la 11 septembrie”.

Între timp, ieri, activişti şi susţinători ai PCRM au protestat în faţa Palatului Republicii, cu jumătate de oră înainte să înceapă prima şedinţă a sesiunii de primăvară a Parlamentului. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a condamnat iniţiativa unor deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) de a interzice simbolurile comuniste. Cei care au ţinut discursuri în faţa mulţimii au declarat că aceste acţiuni sunt discriminatorii şi reprezintă un act dictatorial din partea alianţei de guvernare. Activiştii şi simpatizanţii PCRM susţin că AIE se face vinovată de criza politică şi economică în care a ajuns R. Moldova, iar preşedintele interimar, Marian Lupu, se poartă ca un discipol al lui Mihai Ghimpu care, în opinia lor, este un adept al fascismului. În faţa Palatului Republicii s-au adunat aproximativ 200 de oameni, printre care şi deputaţi ai PCRM, pentru a protesta faţă de proiectul de lege privind interzicerea simbolisticii comuniste. Protestatarii au scandat, în limba rusă, mai multe mesaje îndreptate împotriva formaţiunilor democratice, care intenţionează să examineze un proiect de lege privind interzicerea siglei PCRM, secera şi ciocanul.

După protest, liderul comunist a criticat, de la tribună, partidele parlamentare democratice, apreciind că ”elita politică a R. Moldova seamănă cu o amantă plictisită. Tot ce face astăzi actuala guvernare, mie îmi aminteşte de proverbul «satul arde, iar baba se piaptănă». Câte probleme sociale are acum ţara noastră, dar pe ei îi preocupă simbolurile comuniste”.



12