MERS şi Ebola, ucigaşi în serie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

MERS şi Ebola, ucigaşi în serie

Sănătate 06 Iunie 2014 / 00:00 717 accesări

Anul 2014 stă deocamdată sub semnul ameninţării a două boli necruţătoare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a revizuit în creştere bilanţurile deceselor provocate de noul coronavirus şi de Ebola. Din martie 2013, de când a fost identificat pentru prima dată în Emiratele Arabe Unite, Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) a provocat moartea a zece persoane, alte 68 de persoane fiind în prezent infectate. MERS este provocat de un coronavirus asemănător Sindromului Respirator Acut Sever (SARS), care a declanşat prima epidemie din mileniul lll. Cu un bilanţ final de 8.422 de cazuri de infecţie şi 916 morţi confirmate, SARS s-a răspândit, în câteva săptămâni, din Hong Kong şi China în 37 de alte ţări. Ultima infecţie observată a avut loc în iunie 2003. Între timp, în 2012 a fost identificat un nou coronavirus care a făcut, până în prezent, 282 de victime. MERS are simptomele unei infecţii a plămânilor, cu tuse, greutăţi la respirare şi temperatură mare. Spre deosebire de SARS, noul coronavirus cauzează rapid blocaj intestinal, de unde rata mare de mortalitate. Nu există deocamdată tratament verificat pentru MERS.

Un alt motiv de îngrijorare este epidemia de Ebola de pe continentul negru, departe de a fi stăpânită de autorităţi. Oficialii din Sierra Leone au confirmat moartea a cinci persoane răpuse de febra hemoragică, iar alte 15 persoane sunt internate în stare gravă. Epidemia de Ebola a ajuns în Sierra Leone din Guinea şi Liberia, unde bilanţul a ajuns la 208 de victime din 328 de pacienţi. Boala, identificată, până în prezent, doar în Africa şi, în premieră, în partea de vest a continentului, are o rată de supravieţuire a pacienţilor de doar 30%, dar ea creşte dacă aceştia se hidratează. Totodată, nu există tratament verificat împotriva Ebola. Perioada de incubaţie este de 21 de zile. Virusul Ebola, descoperit în anul 1976, în Republica Democratică Congo, fostul Zair, se transmite la om de la animale sălbatice şi de la om la om prin contact direct. Se crede că virusul s-a transmis la om de la lilieci. Ebola se manifestă prin hemoragii, vărsături şi diaree.

NOI DOVEZI O analiză genetică a identificat pentru prima dată o infecţie cu coronavirusul MERS transmisă la om de un dromader, relevă un studiu realizat de cercetători saudiţi. Datele sugerează că un dromader a fost sursa de infectare cu MERS a unei persoane care a fost în contact cu secreţiile nazale ale acestui animal, în Arabia Saudită. Prezenţa unor secvenţe genetice identice în coronavirusul izolat la bolnav, un saudit de 44 de ani, decedat în noiembrie 2013, în urma infecţiei, şi la o cămilă de la ferma sa lasă să se creadă că este vorba de o transmitere directă a virusului între acest animal şi persoana respectivă, fără o sursă intermediară. Aceştia au stabilit, de asemenea, că dromaderul în cauză şi celelalte opt animale care trăiau la fermă au fost infectate cu MERS înainte să intre în contact cu pacientul.

Studiul sugerează astfel că aceste cămile au fost vectori intermediari ai infecţiei, deoarece au eliminat virusul din organismul lor după ce au avut simptome precum secreţiile nazale. Dar cercetătorii precizează că nu a fost identificată rezervaţia de animale unde se propagă MERS, citând liliacul ca posibilă sursă. Coronavirusurile sunt foarte frecvente în rândul animalelor şi pot infecta lilieci, rozătoare şi păsări sălbatice. Sauditul infectat a fost internat, la începutul lunii noiembrie 2013, cu probleme respiratorii severe, la o săptămână după ce a intrat în contact direct cu una dintre cămilele sale.



12