Ministerul Educaţiei, obligat să deconteze transportul elevilor navetişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministerul Educaţiei, obligat să deconteze transportul elevilor navetişti

Social 10 Martie 2007 / 00:00 752 accesări

Dacă nu-şi fac treaba singuri, funcţionarii Ministerului Educaţiei şi Cercetării vor fi obligaţi să ducă lucrurile la bun sfîrşit. De data aceasta, problema aflată în discuţie se referă la microbuzele şcolare. Deputaţii Ioan Oltean şi Daniel Buda, alături de deputatul PD Augustin Zegrean, au iniţiat un proiect de modificare a Legii învăţămîntului, potrivit căruia elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu să li se deconteze cheltuielile de transport din bugetul ministerului. Zegrean a declarat, într-o conferinţă de presă, că decontul se va face prin unităţile de învăţămînt pentru care aceştia optează, pe bază de abonament, în limita a 50 de km. Este vorba despre transportul cu autobuzul, trenul sau cu alte mijloace de transport, iar distanţa este calculată dus-întors. Scopul acestei iniţiative este acela de a le oferi posibilitatea tuturor elevilor să frecventeze cursurile şcolare.

Prin aceeaşi iniţiativă de modificare a legii, deputaţii intenţionează să oblige Ministerul Educaţiei şi Cercetării să suporte cheltuielile cu carburanţii şi lubrifianţii pentru mijloacele de transport puse la dispoziţia şcolilor, dar şi plata salariilor pentru conducătorii auto care conduc maşinile de transport şcolar. „S-au dat maşini şi unele încă nici acum nu funcţionează fiindcă nu se ştie cine o să le cumpere carburanţi. Banii aceştia vor veni de la MEdC direct la şcoli şi ele vor gospodări resursele. Primăriile nu au bani suficienţi să asigure carburantul. Am mai avut şi situaţii în care primăriile nu au avut bani să plătească salariul şoferului, mai ales că acesta are nevoie de o anumită specializare. Nu poate fi şofer de basculă”, a precizat Zegrean, adăugînd că s-a discutat deja cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării care a fost de acord cu modificările propuse la Legea 84/1995. Indiferent cînd vor intra în vigoare noile prevederi, acestea se vor aplica retroactiv începînd cu semestrul II al anului şcolar 2006-2007.

Primăriile constănţene - Siliştea, Movila Verde, Saraiu, Istria, Mereni, Dumbrăveni, Grădina, Ciocîrlia, Peştera, Dobromir, Mircea Vodă şi Bărăganu - care au primit 12 de astfel de microbuze au găsit căi de rezolvare ale problemelor. Acte sosite cu întîrziere de la MEdC sau şoferi care au făcut din nou şcoala pentru a fi calificaţi, conform legii, la categoria D, toate acestea au fost clarificate la nivelul primăriilor. În prezent, microbuzele Fiat Ducato (cu o capacitate de 16 locuri) transportă la şi de la unităţile de învăţămînt de pe raza judeţului Constanţa, peste 500 de elevi.



12