Mituri ale interviului de angajare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Analiză a specialiştilor în resurse umane

Mituri ale interviului de angajare

Social 30 Octombrie 2016 / 15:37 903 accesări

Ştim cu toţii cât este de important interviul de angajare. De el depind un viitor pe piaţa muncii, o carieră, dar şi cât de independent vei fi din punct de vedere financiar. În ce priveşte sfaturile vehiculate peste tot, specialiștii în HR sunt de părere că multe sunt fie contradictorii, fie neadaptate perioadei în care trăim și schimbărilor de pe piața muncii. Iată o listă cu miturile care circulă în piață cu privire la interviul de angajare și cum ar trebui, de fapt, abordat acest moment.

MITUL 1: PUNE CÂT MAI MULTE INFORMAȚII ÎN CV

Unul dintre miturile cel mai des întâlnite se raportează la CV și cât de important este să includă cât mai multe informații. "Recomandarea noastră este ca CV-ul să fie perceput ca fiind punctul de plecare pentru discuție, cel care te va aduce la întâlnire. Acesta ar trebui să conțină câteva detalii despre experiența anterioară, dar să se rezume la a atrage atenția cu privire la activitățile derulate", susține Andrei Văcaru, trainer HPDI, specialist în comunicare. Indiferent de cât de bogată ar fi experiența ta, "time is money", iar angajatorul va citi numele jobului și compania, trecând peste cele 10 rânduri cu descriere.

MITUL 2: SPUNE CE VREA CELĂLALT SĂ AUDĂ

Altfel spus, cum să ne păcălim unii pe alții? Candidatul afirmă că e dispus să facă ore suplimentare, că vrea să învețe cât mai mult, că lucrează cel mai bine în condiții de stres și că știe să facă de toate. Angajatorul "poleiește" compania: organizația stimulează avansarea în funcție, crește salariile regulat, există un mediu potrivit dezvoltării, echipa este una prietenoasă, mediul este dinamic etc. Drama apare după câteva luni, când și unii și alții își dau seama că lucrurile nu stau deloc așa. "Morala e simplă: hai să fim onești. Da, va dura ceva mai mult procesul de recrutare", mai explică reprezentantul HPDI.

MITUL 3: CEL MAI BINE PREGĂTIT VA LUA POSTUL

Acest lucru este valabil doar în cazul funcțiilor tehnice, adică pentru posturile în care 90% din timp faci doar ceea ce ai învățat și doar 10% presupune interacțiune. În rest, există o mulțime de criterii adiacente: cum este viitorul angajat ca om, cum reacționează la schimbări, care sunt dorințele sale, cum interacționează cu ceilalți, cât este de parolist sau de creativ.

MITUL:4 CÂȘTIGĂ CEL CARE OFERĂ MAI MULT

La nivel internațional, 64% dintre cei care sunt în căutarea unui loc de muncă aleg să câștige mai puțini bani, făcând ceea ce le place. Iar acesta nu este un mit. Mulți au înțeles că banii sunt doar o parte a realizării personale. În rest, satisfacția, colegii, relația cu managerul, recunoașterea meritelor, afirmarea ideilor, toate acestea sunt elemente esențiale ale unei relații bune dintre companie și angajat. Și atunci, de ce nu vorbim despre asta la interviu? "Mulți candidați se tem să întrebe cum este viitorul lor șef și se roagă doar să aibă baftă. Alții merg pe principiul că experiențele anterioare îi vor învăța cum să se descurce. Cei mai mulți consideră ca o astfel de discuție ar fi deplasată și că le va scădea șansele de a lua postul", explică Văcaru.

Taguri articol


12