Noi violenţe împotriva manifestanţilor, la Kiev

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ucraina în fierbere

Noi violenţe împotriva manifestanţilor, la Kiev

Externe 12 Decembrie 2013 / 00:00 512 accesări

Forţele de ordine ucrainene au intrat din nou în forţă ieri, la primele ore, în Piaţa Independenţei din Kiev, distrugând o parte din baricadele ridicate de manifestanţii pro-europeni care cer demisia Guvernului Azarov şi a preşedintelui Viktor Ianukovici. La operaţiune au participat sute de poliţişti, care au întâmpinat rezistenţă din partea demonstranţilor atunci când au încercat să distrugă baricadele ridicate de aceştia. Manifestaţiile de la Kiev au început la finalul lunii noiembrie, după ce Guvernul ucrainean a anunţat că suspendă negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere la UE, cu numai câteva zile înaintea Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie). În încercarea de a detensiona situaţia actuală din ţară, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a cerut, marţi, eliberarea demonstranţilor arestaţi în timpul protestelor şi a afirmat că Ucraina încă este interesată de integrarea în UE. Totuşi, la scurt timp după intervenţia televizată a şefului statului, unul dintre liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, a reiterat revendicările manifestanţilor: destituirea actualului Guvern de către Ianukovici şi numirea unui nou Executiv care să fie angajat faţă de semnarea unui Acord de Asociere la UE, eliberarea tuturor protestatarilor arestaţi şi pedepsirea poliţiştilor care au agresat demonstranţi paşnici.

UE a criticat vehement intervenţia violentă a forţelor de ordine ucrainene împotriva manifestanţilor paşnici, prin vocea lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe. La rândul său, Departamentul de Stat al SUA consideră total inadmisibilă intervenţia Poliţiei împotriva manifestanţilor, subsecretarul de Stat Victoria Nuland cerând Kievului să salveze viitorul european al ţării. Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, promite că autorităţile nu vor utiliza forţa împotriva manifestanţilor paşnici, invitând opoziţia la dialog, după confruntările soldate cu zeci de răniţi.

CONDIŢIA LUI AZAROV Ucraina are nevoie de un ajutor european de 20 de miliarde de euro pentru a semna Acordul de Asociere la UE, sumă necesară pentru limitarea consecinţelor pe care semnarea unui astfel de acord le va avea asupra economiei ţării, a declarat, ieri, premierul ucrainean, Mykola Azarov, precizând că nu este vorba de un ajutor nerambursabil din bugetul european, ci de investiţii ale UE în proiecte comune, reciproc avantajoase. În relaţiile cu Ucraina poate fi vorba, pentru moment, doar de o apropiere de UE, nu de aderare, a precizat, ieri, un purtător de cuvânt al CE, Olivier Bailly. CE exclude o relaxare a condiţiilor pentru Ucraina, în vederea semnării Acordului de Asociere sau acordarea unor compensaţii financiare, a declarat el.

AVERTISMENTUL PATRIARHULUI ”Ucraina riscă să ajungă la război civil dacă violenţele vor continua”, avertizează Patriarhul Filaret al Bisericii Ortodoxe ucrainene, pledând pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE. ”Acţiunile violente nu pot duce decât la radicalizarea protestelor şi la un conflict civil major. Pentru depăşirea crizei, este indispensabilă deschiderea imediată a dialogului la nivel înalt între reprezentanţii puterii, ai opoziţiei şi societăţii civile”, a recomandat şeful Bisericii Ortodoxe ucrainene, pledând pentru încetarea violenţelor.



12