Numărul victimelor civile a crescut în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Numărul victimelor civile a crescut în Afganistan

Externe 10 Iulie 2014 / 00:00 345 accesări

Un raport al misiunii ONU în Afganistan, UNAMA, atrage atenţia că numărul victimelor civile ale conflictului din Afganistan a crescut cu 24% în prima jumătate a lui 2014, în raport cu aceeaşi perioadă a lui 2013. De la 1 ianuarie şi până la 30 iunie, UNAMA a înregistrat 4.853 de civili victime ale luptelor, bombelor artizanale sau atentatelor sinucigaşe. Dintre aceştia, 1.564 au decedat, reprezentând o creştere de 17%, iar 3.289 au fost răniţi, în creştere cu 28%. Numărul victimelor luptelor la sol aproape că s-a dublat (plus 89 la sută) şi l-a depăşit pentru prima dată, cu 39% din victime, pe cel al bombelor artizanale, estimat la 30 de procente. „Natura conflictului în Afganistan s-a schimbat, în 2014, cu o escaladare a numărului de angajamente la sol în zonele populate”, a explicat, într-un comunicat, şeful UNAMA, Jan Kubis, adăugând că „impactul asupra civililor, inclusiv asupra afganilor vulnerabili, se dovedeşte devastator”. Printre victimele cele mai vulnerabile figurează, bineînţeles, copiii, cu 295 de morţi şi 776 de răniţi, şi femeile - cu 148 de victime şi 292 de răniţi.

Publicarea acestui raport semestrial, ultimul înainte de plecarea trupelor NATO prevăzută pentru sfârşitul lui 2014, intervine în timp ce „sezonul luptelor” între forţele afgane şi insurgenţii Taliban este deosebit de intens, cu confruntări sângeroase în Helmand, în sudul ţării, un fief al miliţiilor Taliban. UNAMA atribuie 74% dintre victimele civile insurgenţilor, iar 9% forţelor proguvernamentale, 8% forţelor afgane şi 1% forţelor internaţionale. Celelalte victime sunt provocate de muniţia neexplodată. În faţa acestei creşteri importante, UNAMA a adresat un apel celor două două tabere să înceteze tirurile de mortiere, rachete şi grenade în zonele populate.

Contextul politic este, de asemenea, tensionat în jurul desemnării unui nou preşedinte pentru a-i succeda lui Hamid Karzai, singurul care a condus ţara de la îndepărtarea de la putere a regimului fundamentalist al talibanilor, la sfârşitul lui 2001. Dezacordul între cei doi candidaţi, Abdullah Abdullah şi Ashraf Ghani, în legătură cu rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 14 iunie generează temeri privind o creştere a tensiunilor comunitare, în plus faţă de ameninţările insurgenţilor. În schimb, preşedintele american, Barack Obama, i-a avertizat pe cei doi candidaţi că violenţa sau luarea unor măsuri în afara cadrului constituţional va duce la suspendarea ajutorului american oferit Afganistanului. În cursul unor conversaţii telefonice separate cu cei doi politicieni, preşedintele american a spus că speră într-o verificare aprofundată a tuturor acuzaţiilor rezonabile de fraudă, fapt ce va permite ca procesul electoral să fie credibil. Abdullah Abdullah a fost învins în alegerile prezidenţiale de către Ashraf Ghani, potrivit primelor rezultate provizorii ale celui de-al doilea tur. Cu toate acestea, el s-a declarat învingător şi a refuzat să recunoască ultimele rezultate, care sunt false, potrivit lui, din cauza unor fraude masive în favoarea rivalului său.



12