Observatori OSCE dispăruţi în estul Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Situaţie critică

Observatori OSCE dispăruţi în estul Ucrainei

Externe 28 Mai 2014 / 00:00 536 accesări

Patru observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost daţi dispăruţi la Doneţk, luni seară. Este vorba de un eston, un elveţian, un turc şi un danez. Cei patru fac parte din misiunea specială a OSCE pentru monitorizarea situaţiei din Ucraina şi au dispărut în regiunea separatistă Doneţk. OSCE a anunţat că a pierdut, de luni seara, contactul cu una dintre echipele de observatori, în zona Doneţk. Echipa OSCE dispărută în Ucraina a fost arestată la un punct de control, înainte de a se pierde legăturile, au anunţat, ieri, surse citate de AFP, care nu au putut preciza dacă punctul de control este al insurgenţilor pro-ruşi sau al armatei ucrainene. Peste 1.000 de observatori din cadrul OSCE şi al altor organisme internaţionale au fost mobilizaţi în Ucraina în vederea supravegherii alegerilor prezidenţiale, câştigate de miliardarul pro-occidental Petro Poroşenko.

40 DE MORŢI LA DONEŢK 38 de combatanţi şi doi civili au fost ucişi în confruntările care au început luni, între armata ucraineană şi insurgenţi pro-ruşi, pentru preluarea controlului asupra aeroportului de la Doneţk, în estul separatist, a anunţat, ieri, primarul oraşului. În paralel, autorităţile de la Kiev au anunţat că au preluat controlul total asupra aeroportului, unde luni au avut loc confruntări violente. Situaţia rămâne foarte tensionată. Confruntările au devastat incinta aeroportului internaţional de la Doneţk, începând de luni după-amiază. Armata a mobilizat elicoptere, avioane de luptă şi paraşutişti pentru a prelua controlul asupra aeroportului, o instalaţie strategică în privinţa accesului în estul ţării, pe care separatiştii au ocupat-o fără violenţe în noaptea de duminică spre luni.

ÎNDEMNUL LUI PUTIN Preşedintele rus, Vladimir Putin, a îndemnat, ieri, la ”încetarea imediată a operaţiunii punitive a armatei ucrainene în estul ţării”. Într-o conversaţie la telefon cu şeful Guvernului italian, Matteo Renzi, Vladimir Putin a subliniat necesitatea încetării imediate a operaţiunii punitive a armatei în regiunile din sud-est şi punerii în aplicare a dialogului paşnic între Kiev şi reprezentanţii regiunilor ucrainene, a anunţat Kremlinul, citat de site-ul Russia Today.

NEGOCIERI RESPINSE Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a respins posibilitatea organizării unor negocieri directe cu Rusia, pentru a pune capăt crizei separatiste, propunând o mediere occidentală. ”În momentul de faţă, negocierile bilaterale între Rusia şi Ucraina, organizate în lipsa reprezentanţilor SUA şi UE, sunt imposibile. Dacă ne aşezăm singuri la masa negocierilor cu ruşii, în mod sigur ne vor înşela”, a spus Iaţeniuk. Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a exprimat speranţa, luni, că va putea avea o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin. Moscova nu a recunoscut în niciun moment legitimitatea premierului interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

FOAIE DE PARCURS Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a propus, luni, o foaie de parcurs pentru soluţionarea conflictului gazelor dintre Moscova şi Kiev, apreciind că vede o şansă bună de a se ajunge la un acord până la 1 iunie. Anunţul a fost făcut de Oettinger într-o conferinţă de presă, după negocierile avute la Berlin cu miniştrii Energiei rus, Aleksandr Novak, şi cel ucrainean, Iuri Prodan. Rusia ameninţă cu întreruperea livrărilor de gaze către Ucraina, de la începutul lui iunie, dacă Kievul nu îşi va achita datoriile de peste trei miliarde de dolari şi nu va plăti în avans livrările din iunie, de 1,66 miliarde de dolari. Aproximativ un sfert din gazul destinat ţărilor europene tranzitează Ucraina.



12