Obuze siriene în sectorul israelian al Muntelui Hermon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Greşeală periculoasă

Obuze siriene în sectorul israelian al Muntelui Hermon

Externe 16 Mai 2013 / 00:00 355 accesări

Două proiectile lansate din Siria au aterizat ieri într-un sector al Muntelui Hermon ocupat de Israel, fără a provoca victime sau pagube materiale. Autorităţile israeliene au anunţat incidentul la forţa ONU din zona acestui platou de la frontiera dintre Siria şi Israel. În ultimele luni, incidente recurente au avut loc pe Platoul Golan, unde au căzut obuze provenind din Siria. Israelul a ripostat în direcţia sursei de lansare a tirurilor. Tensiunile au escaladat după ce Israelul a efectuat, la începutul lunii, raiduri aeriene în apropiere de Damasc, vizând depozite de arme. Siria a promis să răspundă la orice nou atac israelian. Israelul, care oficial este în război cu Siria, ocupă din 1967, din timpul Războiului de Şase Zile, 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, un loc strategic, anexat ulterior, o decizie pe care comunitatea internaţională nu a recunoscut-o niciodată. Forţa ONU de Observare a Dezangajării în Golan (FNUOD) supraveghează din 1974 respectarea unui armistiţiu.

Iranul l-a convins pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, să permită mişcării şiite libaneze Hezbollah să deschidă un front împotriva Israelului în zona Înălţimilor Golan, relatează ziarul arab ”Al-Hayat”, cu sediul la Londra. Iranul încearcă astfel să transmită un mesaj clar comunităţii internaţionale, că este pregătit să intervină militar pentru a împiedica înlăturarea regimului al-Assad. Bashar al-Assad şi tatăl său, Hafez al-Assad, au păstrat armistiţiul patru decenii în zona Podişului Golan, aflat sub controlul Israelului, în pofida stării de război dintre cele două ţări. Dar, după raidurile aeriene efectuate de Israel în Siria, la începutul lunii mai, Bashar al-Assad a ameninţat că va transforma Înălţimile Golan într-un front de rezistenţă, sugerând că a ordonat grupărilor subordonate să lanseze atacuri împotriva statului evreu.

PORTAVION SUA ÎN ISRAEL Un portavion american a sosit în portul israelian Eilat, unde va rămâne câteva zile, înaintea unor operaţiuni de rutină în Mediterană şi în Golful Persic. La bordul USS Kearsarge sunt avioane de vânătoare, inclusiv aparate cu decolare în plan vertical, de tip V-22 Ospreys. Portavionul are lungimea de 257 de metri şi un echipaj de peste 1.000 de militari, cu o capacitate maximă de 2.893 de militari. Armata israeliană a dat asigurări că venirea portavionului american era programată de mult timp.

CONFRUNTĂRI VIOLENTE Trupe guvernamentale siriene, susţinute de tancuri şi aviaţie, încercau ieri să respingă un asalt al rebelilor împotriva închisorii centrale din Alep, una dintre cele mai mari din ţară. Rebelii au reuşit să pătrundă în închisoare, detonând pereţi ai incintei, cu ajutorul unor maşini-capcană conduse de atacatori sinucigaşi, a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Marea Britanie. Aproximativ 4.000 de deţinuţi, inclusiv islamişti, infractori de drept comun, dar şi militanţi şi minori sunt încarceraţi în această închisoare, la periferia oraşului Alep, regiune aflată în mare parte sub controlul rebelilor. Obuze de tanc şi raiduri aeriene vizau împrejurimile închisorii, într-o încercare de a împiedica un asalt rebel, provocând pagube locuinţelor vecine şi incendii. O explozie a avut loc ieri în Piaţa Omeiazilor din centrul Damascului, soldându-se cu un număr neprecizat de răniţi. În plus, Internetul şi comunicaţiile telefonice sunt tăiate în Siria, agenţia oficială Sana evocând o pană la cablul de fibră optică.



12