Omenirea, pe punctul de a pierde bătălia cu Ebola?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Omenirea, pe punctul de a pierde bătălia cu Ebola?!

Monden 16 Octombrie 2014 / 00:00 612 accesări

Șeful misiunii Națiunilor Unite pentru coordonarea acțiunilor împotriva Ebola (UNMEER), Anthony Banbury, a declarat, ieri, că omenirea este pe cale să piardă bătălia împotriva virusului Ebola, nereușind să stopeze epidemia mortală. Avertismentul a fost lansat în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU consacrate epidemiei. ”Epidemia Ebola ne-a luat-o cu mult înainte, avansează mai repede decât noi și este pe cale să câștige cursa”, a arătat oficialul ONU la videoconferința de la Accra, Ghana, unde misiunea își are cartierul general. Amintind cele mai recente previziuni ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între 5.000 și 10.000 de noi cazuri pe săptămână în Africa occidentală începând din decembrie, Anthony Banbury a adăugat că este nevoie de 7.000 de paturi în centrele de tratament, în prezent existând doar 4.300. În plus, și personalul care să le administreze este deficitar. OMS a anunțat un nou bilanț global al epidemiei: 4.447 morți la 8.914 cazuri înregistrate.

ROMÂNI MONITORIZAȚI 18 români întorşi din țări din Africa sunt monitorizaţi de autorităţile sanitare, pentru Ebola. În total însă, în ultimele două săptămâni, 536 de oameni au fost monitorizaţi în România, fie pentru că au revenit în țară de pe continentul negru, fie pentru că sunt studenţi străini din zonele afectate care învaţă la noi în ţară. Până în acest moment, în România au fost două suspiciuni de Ebola, ambele infirmate în urma analizelor. ”A fost un lot, la 1 octombrie, de 536 de studenţi, care sunt bine mersi, şi tot mai vin oameni în țară, urmează aceeași procedură”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș“. ”Suntem în contact cu Ministerul Afacerilor Externe. Aceste persoane sunt pe o listă și știm pe unde sunt, în așa fel încât să stabilim, Doamne ferește, și contacții, pentru a ne desfășura activitatea de supraveghere”, a precizat profesorul Cercel.

O NOUĂ ÎMBOLNĂVIRE La trei zile de la confirmarea primei îmbolnăviri cu Ebola de pe teritoriul SUA, un al doilea cadru medical din Spitalul Prezbiterian din Dallas, Texas, a contractat virusul febrei hemoragice. Ca şi în primul caz, persoana contaminată este un cadru medical ce s-a ocupat de cetăţeanul liberian Thomas Eric Duncan, infectat cu Ebola şi decedat la 4 octombrie. Această persoană s-a prezentat, ieri, cu febră la spital, unde a fost plasată imediat în regim de izolare. Nu mai puțin de 76 de cadre medicale ar fi putut fi expuse la virusul Ebola, pentru că au intrat în contact cu pacientul originar din Liberia. Pentru moment, o singură persoană a fost infectată cu acest virus, infirmiera Nina Pham, de 26 de ani, care însă deocamdată nu prezintă complicații. Acest grup include toate persoanele care au intrat în cameră, precum şi cele care au manipulat probele de sânge ale bolnavului liberian, a precizat doctorul Thomas Frieden, directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Totuşi, perioada de incubare poate să ajungă la 21 de zile, iar acest prim grup de 48 de persoane va continua să fie supravegheat.

Obama - întâlnire de urgență la Casa Albă

Președintele american Barack Obama s-a întâlnit ieri la Casa Albă cu echipa care coordonează răspunsul la epidemia de Ebola, a afirmat Executivul american, la scurt timp după ce autoritățile din Texas au anunțat că un al doilea asistent medical a contractat virusul febrei hemoragice, informează AFP. Pentru această reuniune, care nu a fost planificată, Obama a fost nevoit să amâne o deplasare la New Jersey și Connecticut, unde șeful statului american urma să îi sprijine pe democrați pentru alegerile de la mijlocul mandatului, a precizat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Președintele american a organizat o videoconferință cu premierul britanic David Cameron, cu președintele francez Francois Hollande, cu cancelarul german Angela Merkel și cu premierul italian Matteo Renzi pentru a discuta răspunsul la epidemia care face ravagii în trei țări din Africa de Vest.

DONAȚII Facebook, Mark Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan, au anunțat pe rețeaua de socializare că donează 25 de milioane de dolari Centrului american de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) pentru combaterea epidemiei Ebola. ”Epidemia Ebola a ajuns la un stadiu critic. Virusul a infectat 8.900 de persoane până în prezent și se răspândește foarte repede. Unii experți prevăd că ar putea afecta un milion de persoane și chiar mai mult, în câteva luni, dacă nu se face nimic pentru combaterea lui”, a explicat tânărul patron al Facebook. ”Virusul trebuie controlat pe termen scurt, astfel încât să nu se dezvolte în continuare și să se ajungă la o criză sanitară mondială pe termen lung, pe care să fim nevoiți să o combatem de-a lungul multor decenii, pe scară largă, cum a fost în cazul HIV și al poliomielitei”, a scris Mark Zuckerberg pe rețeaua de socializare. ”Donația noastră este modul cel mai rapid pentru a pune la dispoziția CDC și specialiștilor mijloacele necesare pentru a împiedica un asemenea lucru”, a precizat el. „Suma îi va ajuta direct pe cei implicați în prima linie, care depun o muncă eroică, înființează centre medicale, instruiesc personalul sau depistează bolnavii. Sperăm că va ajuta la salvarea de vieți și la controlarea epidemiei”, notează patronul Facebook.

Averea personală a lui Mark Zuckerberg era evaluată de site-ul revistei ”Forbes” la 32,4 miliarde de dolari. Un alt magnat al internetului, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a acordat recent, prin intermediul Fundației Bill și Melinda Gates, 50 de milioane de dolari agențiilor Națiunilor Unite și unor organizații internaționale, pentru combaterea acestei boli.



12