Operatorii de plajă cer DADL-ului reducerea chiriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La sfîrşitul sezonului

Operatorii de plajă cer DADL-ului reducerea chiriei

Justiție 05 Septembrie 2006 / 00:00 903 accesări

În cadrul unei întîlniri dintre Direcţia Apelor Dobrogea - Litoral şi agenţii economici de pe litoral, interesaţi de preluarea suprafeţelor de nisip necontractate, investitorii propun parteneriatul public-privat pentru exploatarea plajelor, acordarea de punctaje semnificative pentru deţinerea de utilităţi în zona limitrofă şi reducerea cuantumului chiriei pe metrul pătrat.

Direcţia Apelor Dobrogea - Litoral (DADL) a organizat, la sfîrşitul săptămînii trecute, o serie de întîlniri consultative cu agenţii economici de pe litoral, interesaţi de preluarea suprafeţelor de plajă necontractate. Deşi au fost invitaţi reprezentanţii a 45 de societăţi comerciale, doar 25 dintre ei au fost prezenţi la discuţii. Potrivit unui comunicat de presă al DADL, participanţii la întîlnire au fost invitaţi să îşi spună punctul de vedere cu privire la modalitatea de contractare a sectoarelor neatribuite la licitaţia din acest an. În informare se preciza ca idee generală, că participanţii au cerut particularizarea caietelor de sarcini pe fiecare sector de plajă, în funcţie de specificul zonelor.

În comunicatul întocmit de DADL este menţionat că pe zona Venus - Mangalia, agenţii economici au solicitat reducerea preţului pe metrul pătrat de plajă şi împărţirea sectorului Venus în trei subsectoare mai mici. “Investitorii din zonă mai susţin efectuarea lucrărilor mecanizate de întreţinere a plajelor în sezonul estival de către DADL”, se precizează în comunicat. La rîndul lor, investitorii din Olimp şi Jupiter au solicitat: reanalizarea cuantumului chiriei pe metrul pătrat, în funcţie de factorii care determină obţinerea de venituri în spaţiul plajei, acordarea de punctaje semnificative pentru deţinerea de utilităţi în zona limitrofă, excluderea din spaţiul denumit plajă turistică a suprafeţelor improprii (drumuri tehnologice din scoică şi piatră) şi executarea de către DADL a lucrărilor mecanizate de întreţinere a plajelor în timpul sezonului estival. Agenţii economici din Eforie Sud au cerut şi ei reanalizarea cuantumului chiriei pe metrul pătrat şi au propus înfiinţarea a patru baze de agrement nautic fără motor şi a uneia pentru ambarcaţiuni cu motor. Investitorii din Năvodari au solicitat, de asemenea, reducerea tarifului şi crearea de căi de acces către plajă, pe domeniul public al Primăriei. În plus, agenţii economici au propus extinderea perioadei maxime de realizare a planului investiţional la cinci ani, şi susţin ideea ca lucrările mecanizate de întreţinere a plajelor să fie executate de către DADL.

AISV propune parteneriatul public-privat

La invitaţia DADL-ului au dat curs şi reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor din Staţiunea Venus (AISV). Preşedintele AISV, Lucian Iftimie, a declarat că speră ca acestă întîlnire să fi fost cu bună intenţie, dar are totuşi semne de întrebare. “Întîlnirea a fost exact cînd eu trebuia să fiu la Hotel President la dezbaterile pentru marele masterplan al litoralului. Referitor la discuţiile cu reprezentanţii DADL pot să spun că noi am propus să ne dea plajele în contracte de asociere între noi, cu o perioadă de graţie de trei ani, la finele cărora să le dăm 50% din profit. Mai exact, noi cu DADL-ul să facem o strategie prin care să se stabilească fiecare construcţie de pe plajă şi un proiect unic pentru tot litoralul. Fiecare investitor să îşi ia proiectul, să-l respecte şi astfel să ia naştere parteneriatul public-privat”, a spus Lucian Iftimie. Totodată, acesta a precizat că s-a simţit jignit de reprezentanţii DADL. “Eu le-am spus că vara asta utilajele lor nu au trecut niciodată pe plaja din Venus şi că pot dovedi acest lucru cu poze şi casete video, iar ei m-au contrazis, aproape că m-au făcut mincinos”, a explicat preşedintele AISV.

Taberele vor plajă

La aceste întîlniri, o discuţie aparte s-a purtat cu directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa (DJTC), Claudiu Teliceanu. Acesta a solicitat asigurarea unui sector de plajă necesar desfăşurării activităţilor specifice taberelor şcolare, în funcţie de capacitatea fiecăreia, raportat la norma per turist, din criteriile prevăzute în OUG 19/2006. Avînd în vedere că Autoritatea Naţională pentru Tineret (ANT) este în subordinea Guvernului, s-a propus încheierea unui protocol între aceasta şi Ministerul Mediului pentru punerea la dispoziţie, cu titlu gratuit, a unor suprafeţe de plajă dimensionate conform normelor în vigoare. În ceea ce priveşte igienizarea zilnică, s-a propus ca lucrările mecanizate de întreţinere a plajelor să fie efectuate de către DADL, într-o formulă care se va stabili printr-un alt protocol. Reprezentanţii DADL spun că toate propunerile făcute de către agenţii economici vor fi înaintate către Administraţia Naţională “Apele Române” şi către Ministerul Mediului iar în măsura în care acestea vor fi viabile, ele se vor regăsi în criteriile din noul caiet de sarcini pentru închirierea sectoarelor de plajă rămase necontractate în urma licitaţiei desfăşurate în primăvara acestui an.



12