Pas important în studiul telocitelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prezentări în marile conferințe internaționale

Pas important în studiul telocitelor

Sănătate 09 Iulie 2014 / 00:00 427 accesări

După ce în prima zi a celei de-a IX-a ediții a Școlii Internaționale de Vară de Neurologie, care se desfășoară la Eforie Nord, între 7 și 10 iulie, părintele telocitelor (celule din organismul uman), acad. prof. dr. Laurențiu Popescu, directorul general al Institutului Naţional de Patologie “Victor Babeş” din Bucureşti, a aruncat ”bomba”, spunând că celulele stem sunt, de fapt, o afacere de miliarde de dolari, neexistând nicio dovadă că ele ar fi vindecat vreodată pe cineva, dar și că nici nu sunt speranțe în acest sens, ieri, echipa sa de promovare a prezentat ultimele noutăți despre telocite. Marea descoperire este tot mai des prezentată în marile conferinţe internaţionale cu accent pe cercetarea medicală aprofundată la cel mai înalt nivel. Recent, la Lugano, în Elveţia, a avut loc a patra Conferinţă de Celule Stem, unde acad. prof. dr. Popescu a fost invitat să susţină prelegerea despre raportul dintre telocite și celulele stem. Și acolo au fost prezentate şi acceptate unele date care zdruncină dogma celulelor stem ca singurul factor de regenerare celulară. Tot în Elveția a fost prezentat posterul ”Telocite și celule stem în tratamentul infarctului miocardic experimental” (autori: Cătălin G. Manole, Mihaela Gherghiceanu, Laurențiu M. Popescu), distins cu premiul I. “Această lucrare prezintă date vizuale suplimentare fără echivoc referitoare la comunicarea dintre telocite şi celulele stem transplantate într-o inimă care a suferit infarct miocardic. Acest lucru poate reprezenta temelia unei noi abordări a terapiei celulare cardiace”, a declarat Cătălin G. Manole.

La scurt timp după evenimentul din Elveția, acad. prof. dr. Laurențiu a susținut o conferință despre telocite și la Universitatea din Milano, Departamentul Public Health Sciences, participarea fiind numeroasă.

TELOCITELE, RECUNOSCUTE ÎN ÎNTREAGA LUME În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe glob. Cele mai active ţări în cercetarea lor sunt China, Germania, Belgia, Italia, SUA, Spania sau Singapore. În laboratoarele din Guangzhou - China (acolo unde a fost şi echipa de cercetători români), a fost realizat primul transplant cu telocite pe şoareci.

CERCETĂRI RECENTE Cele mai recente cercetări arată rolul decisiv pe care telocitele îl au în regenerarea hepatică. „Am putea spune că, în ultima perioadă, cel mai important pas făcut în studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman şi rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat”, a declarat acad. Popescu. În ceea ce priveşte infarctul de miocard, afecţiune majoră a cazurilor de deces din întreaga lume, s-a demonstrat recent că telocitele joacă un rol important în regenerarea muşchiului cardiac după infarct. Profesorul a demonstrat că telocitele, pe lângă stimularea celulelor stem, participă la vindecarea mușchiului cardiac după infarct, creând noi vase de sânge capilare. ”Mai mult, au fost găsite telocite şi în valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru formarea de vase de sânge în inima lezată după infarctul de miocard”, a subliniat academicianul. O altă noutate în ceea ce priveşte rolul benefic al telocitelor este descoperirea ce vizează repararea pulmonară şi refacerea muşchiului scheletic.

Taguri articol


12