Permisul de conducere românesc, valabil în statele U.E.

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Permisul de conducere românesc, valabil în statele U.E.

Politică 03 Aprilie 2007 / 00:00 2242 accesări

Românii care merg la muncă, studii, pentru afaceri sau ca turişti în Suedia, Bulgaria, Slovacia şi Germania pot folosi permisul de conducere românesc, iar în cazul obţinerii rezidenţei permanente în aceste state, actul va trebui preschimbat cu unul emis de autorităţile acestor ţări. Potrivit Departamentului pentru Muncă în Străinătate (DMS) din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, românii care obţin un permis de rezidenţă pentru muncă sau studii, precum şi cei care călătoresc în scop turistic sau pentru afaceri în Suedia pot conduce în baza permisului românesc. Cetăţenii statelor membre UE care obţin un permis de rezidenţă permanentă în Suedia sînt obligaţi ca, în cel mult un an de la obţinerea acestui statut, să preschimbe permisul de conducere naţional cu unul suedez, în acest scop fiind necesare formalităţi suplimentare, precum testări sau examinări.

În Bulgaria, cetăţenii străini care lucrează sau care sunt înregistraţi cu şedere temporară pe teritoriul acestei ţări şi care deţin carte de identitate temporară eliberată de către organele competente bulgare au dreptul să folosească timp de un an de zile carnetul de şofer străin, după care va fi preschimbat cu cel bulgăresc, fără ca solicitantul să mai fie examinat. Conform Legii circulaţiei pe drumurile publice din Bulgaria, permisul de conducere românesc se trimite în România organului emitent, însă, potrivit DMS, acest articol va fi supus unor modificări în lunile următoare, astfel că valabilitatea permisului de conducere străin va fi de şase luni.

Permisul de conducere nu trebuie să fie preschimbat nici în cazul românilor care se află pe teritoriul Slovaciei în scop lucrativ, turistic, pentru afaceri sau studii. În cazul pierderii sau furtului permisului de conducere pe teritoriul Slovaciei, autorităţile slovace pot elibera, la cerere, un nou permis de conducere, după expirarea termenului de 180 de zile, o altă posibilitate fiind şi solicitarea unui nou permis de conducere în România.

Carnetul de conducere internaţional obţinut în România este valabil şi recunoscut şi de către autorităţile germane pentru cetăţenii români care se află pe teritoriul acestei ţări, în Germania fiind introduse, încă din anul 1999, aceleaşi clase şi categorii pentru permisele auto conform celor existente în toate statele membre UE.



12