Peste 450 de pompieri din 19 de judeţe ale ţării şi municipiul Bucureşti vor suplimenta efectivele de salvatori pregătiţi să deruleze acţiuni pe litoralul românesc, pe întreaga perioadă a sezonului estival.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, măsurile sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc şi vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului şi a tehnicii existente la nivelul judeţului Constanţa, cu efective şi mijloace specifice de intervenţie (ambarcaţiuni, ambulanţe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, şenilate).
Pentru evitarea evenimentelor deosebite şi menţinerea gradului de siguranţă a celor care tranzitează litoralul românesc, un aspect important este prevenirea situaţiilor care pot pune în pericol viaţa sau bunurile turiştilor.
Începând cu data de 24 iunie, prima serie de specialişti din unităţile subordonate IGSU a fost detaşată pe litoral pentru susţinerea activităţilor de prevenire, în cadrul echipelor mixte, constituite cu personal al ISU Constanţa. Echipele de specialişti vor fi schimbate la fiecare două săptămâni şi îşi vor desfăşura activitatea în perioada iunie - august.
Controalele de prevenire se vor efectua la unităţi de turism şi de agrement, cu prioritate la cele unde se înregistrează un număr mare de turişti sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficienţe privind securitatea la incendiu.
De asemenea, se vor avea în vedere şi construcţiile sau amenajările destinate organizării concertelor, festivalurilor sau spectacolelor, târgurile tematice, precum şi campingurile, taberele şcolare sau alte spaţii cu caracter sezonier.
Totodată, pentru creşterea gradului de siguranţă a turiştilor care aleg să-şi petreacă vacanţa pe litoral, în zonele cu afluenţă mare de persoane din judeţul Constanţa, au fost operaţionalizate 22 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:
* Nouă puncte de stingere a incendiilor, în localităţile Urluia/Adamclisi, Crucea, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, Staţiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Vama Veche; acestea sunt încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă;
* Şapte puncte de prim ajutor, în localităţile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus şi Vama Veche; acestea sunt dotate cu containere, ambulanţe şi şenilate;
* Şase puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu şi Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Lacul Techirghiol şi Portul turistic Mangalia; acestea sunt încadrate fiecare cu o ambarcaţiune.
O atenţie deosebită este acordată şi eficientizării misiunilor de răspuns la situaţii ce pot apărea pe autostrada A2.
"În fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situaţii de urgenţă (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din cadrul ISU Călăraşi, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov. Pentru asigurarea unui răspuns prompt şi eficient, maşinile pompierilor vor fi amplasate la km 19, km 35 (punct de lucru permanent), Secţia Lehliu Gară, km 105 (punct de lucru permanent) şi km 142 (Staţia de pompieri Feteşti, lângă autostrada A2). În aceste locaţii se vor regăsi echipaje de stingere cu modul de descarcerare şi ambulanţe SMURD", mai informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.