Polonia a blocat lansarea negocierilor cu Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Polonia a blocat lansarea negocierilor cu Rusia

Externe 14 Noiembrie 2006 / 00:00 737 accesări

Autorităţile de la Varşovia au opus, luni, veto-ul lor asupra lansării negocierilor între Uniunea Europeană şi Rusia pentru un nou acord de parteneriat în domeniile energiei, comerţului şi drepturilor omului. La reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din cadrul Uniunii Europene, oficialii de la Varşovia au insistat ca, în prealabil, Rusia să ridice embargo-ul asupra importurilor de carne şi grîu din Polonia şi să ratifice Carta Europeană a Energiei. Polonia nu şi-a modificat poziţia, subiectul urmînd să fie retrimis reuniunii la nivel de ambasadori ai statelor membre. Uniunea Europeană vrea să demareze negocierile privind noul acord în cursul summit-ului Uniunea Europeană - Rusia din 24 noiembrie, de la Helsinki. Acordul actual expiră în noiembrie 2007. Din păcate, Uniunea Europeană se află într-o neplăcută dependenţă de gazele ruseşti şi iarna bate la uşă.

Pentru cine are timp să analizeze, cum este cazul fostului cancelar german Gerhard Schroeder, Europa are nevoie de o relaţie privilegiată cu Rusia dacă doreşte să îşi păstreze statutul de putere alături de Statele Unite şi de ţări precum China şi India. "Elitele ruse gîndesc după un model european şi nu este în interesul nostru să se schimbe şi să se îndrepte spre Asia. Trebuie să le răspundem pozitiv", argumentează Gerhard Schroeder. Fostul cancelar german susţine "o atitudine justă faţă de Rusia", ţinînd cont de ultimii 150 de ani din istoria acestei ţări, marcaţi de despotismul ţarilor, de 75 de ani de dictatură comunistă, de infracţionalitatea din anii `90. "Vladimir Putin a avut meritul istoric de a reda statului funcţia sa esenţială, aceea de asigurare a securităţii. Un stat funcţional este una dintre premisele democraţiei", subliniază politicianul german.

Evocînd relaţiile dintre Franţa şi Germania, fostul cancelar apreciază că nu există o alternativă la axa franco-germană dacă se doreşte avansarea integrării europene. "Am crezut la începutul mandatului că axa franco-germană poate fi transformată într-un triunghi cu Marea Britanie. A fost o eroare şi aşa a rămas. Britanicii gîndesc prin prisma Commonwealth şi a medierii între continent şi Statele Unite", a concluzionat acesta.



12